Petrezselyempestos minicsigák

Ez az a nasi, amit gyerekek előtt ezen a néven emlegetni tilos! Akkor ugyanis nem eszik meg. Indoklást lásd ide kattintva, 9. pont. Teljes mértékben igaz.

Én ezt persze túl későn tudtam meg...

Csillogó szemekkel nézte a kis unokaöcsém a csomagot, amit vittem hozzájuk, kérdezte, hogy mi van benne, erre én egy pillanat alatt elrontottam a kedvét, válaszoltam, hogy „petrezselyempestos csiga”.

Egyből lekonyult a szája. Valami olyasmit lehetett leolvasni az arcáról, hogy „ó, pedig milyen jól nézett ki...”

Az nem derült ki, hogy ebből a petrezselyem vagy a pesto szó volt az, ami ehetetlenné tette szemében a csigákat, mindenesetre ezt így, ilyen névvel egyik gyerek sem kóstolta meg (hogy a többi miért nem, arra a fent is linkelt lista 13. pontja ad magyarázatot).  Még jó, hogy vittem krumplis pogácsákat is! :)

A csigák egyébként nagyon finomak, illatosak, és amit még szeretek benne, hogy nagyon könnyen elkészíthetőek. És ha a gyerekeknek csak simán „csiga” néven tálaljuk, még nekik is ízlik ;)

Petrezselyempestos csigák

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 300 ml langyos víz
  • csipet cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 500 g liszt
  • 25 g vaj
  • 1 tk. só

a pestohoz:

  • 1 nagy csokor petrezselyem (én 4 gyökérhez tartozó petrezselyemzöldjét tettem bele)
  • ½ gerezd fokhagyma
  • 80 g pirított földimogyoró
  • csipet só és bors
  • annyi olívaolaj, amennyitől kenhető állagú lesz a pesto (kb. 30 ml, ez függ a petrezselyem mennyiségétől)

a kenéshez:

  • 1 tojás

A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, amíg az élesztő felfut. Ezután a tészta többi hozzávalójával együtt egynemű, sima tésztát gyúrunk. 1 órára langyos helyre félretesszük kelni.

Közben elkészítjük a petrezselyempestot: a hozzávalókat a turmixgép poharába tesszük, és krémesre turmixoljuk, ha kell, öntünk még hozzá több olívaolajat.

A pihentetés után átgyúrjuk a tésztát, és megformázzuk: ehhez a tésztát megfelezzük, az egyik felét kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk, a pesto felét rákanalazzuk és egyenletesen elkenjük. A tésztát a hosszabb oldala felől feltekerjük, fél centi vastag csigákra vágjuk, sütőpapírozott tepsire tesszük őket. Ugyanígy készítünk csigákat a maradék tésztából és pestoból  is. Langyos helyen 30 percet pihentetjük.

Eközben előmelegítjük a sütőt 200°C-ra, és teszünk az alsó rácsra egy tepsi vizet, hogy gőzös legyen a sütő.

Pihentetés után a csigákat tojással megkenjük, betesszük a sütőbe, és aranybarnára sütjük őket.

 

Még több aprósüti receptet találsz ide kattintva>>

Kelt tésztás receptekhez kattints ide>>

További sós finomságokhoz pedig ide kattints>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr8016264236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása