Ez az a nasi, amit gyerekek előtt ezen a néven emlegetni tilos! Akkor ugyanis nem eszik meg. Indoklást lásd ide kattintva, 9. pont. Teljes mértékben igaz.
Én ezt persze túl későn tudtam meg...
Csillogó szemekkel nézte a kis unokaöcsém a csomagot, amit vittem hozzájuk, kérdezte, hogy mi van benne, erre én egy pillanat alatt elrontottam a kedvét, válaszoltam, hogy „petrezselyempestos csiga”.
Egyből lekonyult a szája. Valami olyasmit lehetett leolvasni az arcáról, hogy „ó, pedig milyen jól nézett ki...”
Az nem derült ki, hogy ebből a petrezselyem vagy a pesto szó volt az, ami ehetetlenné tette szemében a csigákat, mindenesetre ezt így, ilyen névvel egyik gyerek sem kóstolta meg (hogy a többi miért nem, arra a fent is linkelt lista 13. pontja ad magyarázatot). Még jó, hogy vittem krumplis pogácsákat is! :)
A csigák egyébként nagyon finomak, illatosak, és amit még szeretek benne, hogy nagyon könnyen elkészíthetőek. És ha a gyerekeknek csak simán „csiga” néven tálaljuk, még nekik is ízlik ;)
Petrezselyempestos csigák
Hozzávalók:
a tésztához:
- 300 ml langyos víz
- csipet cukor
- 25 g friss élesztő
- 500 g liszt
- 25 g vaj
- 1 tk. só
a pestohoz:
- 1 nagy csokor petrezselyem (én 4 gyökérhez tartozó petrezselyemzöldjét tettem bele)
- ½ gerezd fokhagyma
- 80 g pirított földimogyoró
- csipet só és bors
- annyi olívaolaj, amennyitől kenhető állagú lesz a pesto (kb. 30 ml, ez függ a petrezselyem mennyiségétől)
a kenéshez:
- 1 tojás
A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, amíg az élesztő felfut. Ezután a tészta többi hozzávalójával együtt egynemű, sima tésztát gyúrunk. 1 órára langyos helyre félretesszük kelni.
Közben elkészítjük a petrezselyempestot: a hozzávalókat a turmixgép poharába tesszük, és krémesre turmixoljuk, ha kell, öntünk még hozzá több olívaolajat.
A pihentetés után átgyúrjuk a tésztát, és megformázzuk: ehhez a tésztát megfelezzük, az egyik felét kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk, a pesto felét rákanalazzuk és egyenletesen elkenjük. A tésztát a hosszabb oldala felől feltekerjük, fél centi vastag csigákra vágjuk, sütőpapírozott tepsire tesszük őket. Ugyanígy készítünk csigákat a maradék tésztából és pestoból is. Langyos helyen 30 percet pihentetjük.
Eközben előmelegítjük a sütőt 200°C-ra, és teszünk az alsó rácsra egy tepsi vizet, hogy gőzös legyen a sütő.
Pihentetés után a csigákat tojással megkenjük, betesszük a sütőbe, és aranybarnára sütjük őket.
Még több aprósüti receptet találsz ide kattintva>>
Kelt tésztás receptekhez kattints ide>>
További sós finomságokhoz pedig ide kattints>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.