Kovászos Ferdinánd-tekercs

Finom vaníliaillatú, pihe-puha tekercsek... Végre itt a kovászos citromos kuglófnál beharangozott Ferdinánd-tekercs recept! :)
kovaszos-ferdinand-3.jpg

Imádom a Ferdinánd-tekercset, mert a locsolgatós keveréktől sokkal puhább lesz, mint más péksütik.

Ami miatt pedig még jobban imádom ezt a receptet: a teljes vaníliarúd felhasználása miatt elképesztően finom vaníliaillatúak lesznek a tekercsek, amire a rumos mazsola még jobban ráerősít... Ha csak egy kovászos receptet próbálsz ki a blogomról, ez legyen az, nem fogod megbánni! :)

kovaszos-ferdinand-1.jpg 

Kovászos Ferdinánd-tekercs

Hozzávalók:
(8 db-hoz)

a rumos mazsolához (előző nap készítsd el!)

  • 70 ml víz
  • 30 ml rum (nem aroma!)
  • 2 tk. só
  • 50 g mazsola

a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 3,2 dl tej
  • 200 g kovász
  • 20 g cukor
  • 3 tojássárgája
  • 50 g olvasztott vaj
  • 1 tk. só

a töltelékhez:

  • 150 g cukor
  • ½ vaníliarúd (nemcsak a kikapart magjai, hanem az egész; az is szuper, ha van egy korábban kikapargatott vaníliarudad félretéve)
  • 150 g szobahőmérsékletű vaj

a formához:

  • kevés vaj
  • kevés liszt

a locsoláshoz:

  • 2 dl tej
  • 1 ek. cukor

 

A mazsola akkor lesz igazán finom, ha egy éjszakát hagyod a hűtőben pihenni, ezért előző nap állítsd össze. Az egész csak annyi, hogy egy (nem fém) tálkában keverd el a sót a folyadékokban, majd add hozzá a mazsolát. Hűtőben tárold.

Szintén a sütés előtti napon, este etesd meg a kovászt úgy, hogy kicsit több, mint 200 g legyen a végén, amiből ki tudod majd mérni a szükséges mennyiséget. Használd a megszokott etetési arányt (én 3:1 arányban szoktam etetni, pl. 35 g kovászhoz adok 105 g vizet és ugyanennyi lisztet).

Másnap reggel mérd ki a lisztet a dagasztótálba, öntsd hozzá a 40°C-osra melegített tejet, és markoló mozdulatokkal dolgozd össze úgy, hogy ne maradjon benne száraz rész. Konyharuhával letakarva 30 percre tedd félre (autolizálás).

Ezután add hozzá a kovászt, a cukrot és a tojássárgáját, és kezdd el dagasztani. Pár perc után csurgasd hozzá a vajat, dagaszd tovább, majd add hozzá a sót, és dagaszd ki teljesen a tésztát (legyen szép sima). Kezdődik az érlelés szakasza: 30 percre tedd félre a tésztát konyharuhával letakarva.

30 perc letelte után végezz sziromhajtást: a tészta egyik oldalát emeld meg, és hajtsd saját magára (nem kell kivenni az egészet a tálból, csak a tálon belül emeld meg az egyik oldalt). Ezt a mozdulatot a tálat 90 fokkal elforgatva addig ismételd, amíg mind a 4 oldalról meghajtottad a tésztát. Tedd félre 1 órára, ismételd meg a sziromhajtást, majd újabb 1 óra pihentetés következik, ezután újabb sziromhajtás, és további 30 percet pihentesd a tésztát (tehát összesen háromszor kell hajtogatnod).

A cukrot a vaníliarúddal kávédarálóban daráld porcukor állagúra, majd több részletben (hogy a gép ne szórja szét és ne csináljon porcukorfelhőt az egész konyhában) add a vajhoz, és habosítsd ki.

Vegyél elő egy kb. 19×23 cm-es sütőtálat, vajazd ki és szórd ki liszttel.

A tésztát az utolsó pihentetés után lisztezett deszkán nyújtsd hüvelykujjnyi vastagra, egyenletesen kend rá a vaníliás vajat, majd szórd rá a lecsöpögtetett mazsolát. Tekerd fel, vágd 8 egyenlő részre, és tedd az előkészített sütőtálba. 2 órára langyos helyre tedd félre kelni.

A kelesztési idő letelte előtt kicsivel melegítsd elő 200°C-ra a sütőt.

Ahogy megkeltek a csigák, tedd be a sütőbe, és süsd 20 percig. Közben forrósítsd fel a tejet a cukorral (de ne forrald fel teljesen!) A 20 perc sütési idő után locsold a cukros tej felét (!!!) a csigákra, majd tedd vissza őket a sütőbe, és csökkentsd a hőfokot 180°C-ra. 10 percig süsd őket ezen a hőfokon, ezután locsold rájuk a maradék forró tejet, és további 10–15 perc alatt süsd őket készre, ezalatt a tetejük is szépen megpirul. A sütőtálban hagyd kihűlni.

Tippek:

  • A tészta készítése és pihentetése közben is figyelj arra, hogy ne hűljön ki. Ha nincs elég meleg a lakásban, beteheted a (nem bekapcsolt!) mikrohullámú sütőbe vagy a sütőbe. Ha a sütőt ehhez előtte fel kell melegítened, ügyelj arra, hogy 30 foknál ne legyen melegebb (25–27 fok a legideálisabb).
  • Ha a tésztához egy korábbi sütésből félretett, kikapargatott vaníliarudat használsz, nemcsak maradékot mentesz meg, de a kalács is sokkal intenzívebb ízű és illatú lesz :) Ha nincs félretett vaníliád, érdemes egy új vaníliarudat félbevágni, és az egyik felét ugyanezzel a módszerrel felhasználni ahelyett, hogy csak a kikapargatott magokat tennénk a süteménybe. Sokkal finomabb lesz így, bízz bennem :)

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

További kovászos receptet találsz ide kattintva>>

Az összes péksüti recepthez pedig ide kattints>>

 

kovaszos-ferdinand-2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr1016744672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása