Finom vaníliaillatú, pihe-puha tekercsek... Végre itt a kovászos citromos kuglófnál beharangozott Ferdinánd-tekercs recept! :)
Imádom a Ferdinánd-tekercset, mert a locsolgatós keveréktől sokkal puhább lesz, mint más péksütik.
Ami miatt pedig még jobban imádom ezt a receptet: a teljes vaníliarúd felhasználása miatt elképesztően finom vaníliaillatúak lesznek a tekercsek, amire a rumos mazsola még jobban ráerősít... Ha csak egy kovászos receptet próbálsz ki a blogomról, ez legyen az, nem fogod megbánni! :)
Kovászos Ferdinánd-tekercs
Hozzávalók:
(8 db-hoz)
a rumos mazsolához (előző nap készítsd el!)
- 70 ml víz
- 30 ml rum (nem aroma!)
- 2 tk. só
- 50 g mazsola
a tésztához:
- 500 g liszt
- 3,2 dl tej
- 200 g kovász
- 20 g cukor
- 3 tojássárgája
- 50 g olvasztott vaj
- 1 tk. só
a töltelékhez:
- 150 g cukor
- ½ vaníliarúd (nemcsak a kikapart magjai, hanem az egész; az is szuper, ha van egy korábban kikapargatott vaníliarudad félretéve)
- 150 g szobahőmérsékletű vaj
a formához:
- kevés vaj
- kevés liszt
a locsoláshoz:
- 2 dl tej
- 1 ek. cukor
A mazsola akkor lesz igazán finom, ha egy éjszakát hagyod a hűtőben pihenni, ezért előző nap állítsd össze. Az egész csak annyi, hogy egy (nem fém) tálkában keverd el a sót a folyadékokban, majd add hozzá a mazsolát. Hűtőben tárold.
Szintén a sütés előtti napon, este etesd meg a kovászt úgy, hogy kicsit több, mint 200 g legyen a végén, amiből ki tudod majd mérni a szükséges mennyiséget. Használd a megszokott etetési arányt (én 3:1 arányban szoktam etetni, pl. 35 g kovászhoz adok 105 g vizet és ugyanennyi lisztet).
Másnap reggel mérd ki a lisztet a dagasztótálba, öntsd hozzá a 40°C-osra melegített tejet, és markoló mozdulatokkal dolgozd össze úgy, hogy ne maradjon benne száraz rész. Konyharuhával letakarva 30 percre tedd félre (autolizálás).
Ezután add hozzá a kovászt, a cukrot és a tojássárgáját, és kezdd el dagasztani. Pár perc után csurgasd hozzá a vajat, dagaszd tovább, majd add hozzá a sót, és dagaszd ki teljesen a tésztát (legyen szép sima). Kezdődik az érlelés szakasza: 30 percre tedd félre a tésztát konyharuhával letakarva.
30 perc letelte után végezz sziromhajtást: a tészta egyik oldalát emeld meg, és hajtsd saját magára (nem kell kivenni az egészet a tálból, csak a tálon belül emeld meg az egyik oldalt). Ezt a mozdulatot a tálat 90 fokkal elforgatva addig ismételd, amíg mind a 4 oldalról meghajtottad a tésztát. Tedd félre 1 órára, ismételd meg a sziromhajtást, majd újabb 1 óra pihentetés következik, ezután újabb sziromhajtás, és további 30 percet pihentesd a tésztát (tehát összesen háromszor kell hajtogatnod).
A cukrot a vaníliarúddal kávédarálóban daráld porcukor állagúra, majd több részletben (hogy a gép ne szórja szét és ne csináljon porcukorfelhőt az egész konyhában) add a vajhoz, és habosítsd ki.
Vegyél elő egy kb. 19×23 cm-es sütőtálat, vajazd ki és szórd ki liszttel.
A tésztát az utolsó pihentetés után lisztezett deszkán nyújtsd hüvelykujjnyi vastagra, egyenletesen kend rá a vaníliás vajat, majd szórd rá a lecsöpögtetett mazsolát. Tekerd fel, vágd 8 egyenlő részre, és tedd az előkészített sütőtálba. 2 órára langyos helyre tedd félre kelni.
A kelesztési idő letelte előtt kicsivel melegítsd elő 200°C-ra a sütőt.
Ahogy megkeltek a csigák, tedd be a sütőbe, és süsd 20 percig. Közben forrósítsd fel a tejet a cukorral (de ne forrald fel teljesen!) A 20 perc sütési idő után locsold a cukros tej felét (!!!) a csigákra, majd tedd vissza őket a sütőbe, és csökkentsd a hőfokot 180°C-ra. 10 percig süsd őket ezen a hőfokon, ezután locsold rájuk a maradék forró tejet, és további 10–15 perc alatt süsd őket készre, ezalatt a tetejük is szépen megpirul. A sütőtálban hagyd kihűlni.
Tippek:
- A tészta készítése és pihentetése közben is figyelj arra, hogy ne hűljön ki. Ha nincs elég meleg a lakásban, beteheted a (nem bekapcsolt!) mikrohullámú sütőbe vagy a sütőbe. Ha a sütőt ehhez előtte fel kell melegítened, ügyelj arra, hogy 30 foknál ne legyen melegebb (25–27 fok a legideálisabb).
- Ha a tésztához egy korábbi sütésből félretett, kikapargatott vaníliarudat használsz, nemcsak maradékot mentesz meg, de a kalács is sokkal intenzívebb ízű és illatú lesz :) Ha nincs félretett vaníliád, érdemes egy új vaníliarudat félbevágni, és az egyik felét ugyanezzel a módszerrel felhasználni ahelyett, hogy csak a kikapargatott magokat tennénk a süteménybe. Sokkal finomabb lesz így, bízz bennem :)
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
További kovászos receptet találsz ide kattintva>>
Az összes péksüti recepthez pedig ide kattints>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.