Eton mess fűszeres-rumos meggyel

Az eton mess felhőszerű lágyságát akartam ötvözni intenzívebb, fűszeresebb ízekkel - így született meg ez a télen-nyáron ugyanolyan tökéletes pohárdesszert (egyébként még valamikor tavasszal, a gyümölcsszezon előtt; csak akkor még nem tudtam közzétenni).

eton-mess-3.jpg

Lehet, hogy írtam már párszor, de ismétlés a tudás atyja (vagy anyja? juj, de ciki, nem tudom...), ne féljetek a fagyasztott gyümölcstől! Ezek a gyümölcsök akkor kerültek a mélyhűtőbe, amikor pont szezonjuk volt (mivel ekkor a legolcsóbbak), és ez pont az az időszak, amikor a legízesebbek. Persze szezonban jobb a friss gyümölcsöt választani, de szezonon kívül, még ha kapható is a boltban az adott gyümölcs, ha finomat szeretnél enni, jobban jársz a fagyasztottal.

eton-mess-2.jpg

Most, mikor ezt a bejegyzést közzéteszem, még épp lehet találkozni meggyel; így egy apró kiegészítést tennék a recepthez: a szükséges mennyiséget mindig magozás után kell kimérni, és én, ha friss gyümölccsel dolgozom, kb. egy maréknyit kicsit szét szoktam nyomkodni, ettől jobb lesz a kész kompót állaga.

Próbáld ki most, és ments el ezt a receptet későbbre is - ezt a verziót tényleg nemcsak nyáron lehet elkészíteni!

eton-mess-1.jpg

Eton mess fűszeres-rumos meggyel

Hozzávalók:
(4 adaghoz)

a habcsókhoz:

  • 60 g tojásfehérje (kb. 2 tojásból)
  • 100 g porcukor

a meggyes részhez:

  • 300 g fagyasztott meggy
  • 30 g barna cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • ½ tk. őrölt szegfűszeg
  • ½ tk. őrölt szerecsendió
  • 4 g (kb. 1 csapott evőkanál) étkezési keményítő
  • 1 ek. rum (nem aroma)

a rétegezéshez:

  • 300 g hideg tejszín


A fagyasztott meggyet pár órával előbb mérd ki egy kisebb lábasba, ebben hagyd kiengedni. Ne szűrd le, a levével együtt lesz rá szükség.

Készíts elő egy lábast és rá passzoló hőálló tálat: gőz fölött fogunk dolgozni. A lábasban forralj vizet.

Válaszd ki, hogy melyik díszítőcsöveddel szeretnél habcsókot készíteni, és illeszd bele egy habzsákba. (Ha nem tudsz dönteni, érdemes beszerezned egy olyan csavaros habzsák toldatot, aminek a segítségével a habzsákon kívül rögzíthető  a díszítőcső, így könnyen és gyorsan cserélgetheted a csöveket ugyanazon a habzsákon.) 

Tegyél sütőpapírt egy sütőlemezre. Én a négy sarkára gemkapcsot szoktam tenni oda, ahol nem lesz majd habcsók, hogy ne mozduljon el, miközben a habzsákból adagolom a masszát; de kis súlyokat is tehetsz rá. Akármelyik verziót is választod, ügyelj arra, hogy csak sütéshez-főzéshez használt dolgot tegyél a sütőlemezre, és sütés előtt vedd le róla!

A sütőt melegítsd elő 90 fokra.

A tojásfehérjét és a porcukrot mérd ki a tálba, és ha már forr a víz, tedd a tálat a gőz fölé. Figyelj arra, hogy épphogy csak gyöngyözzön a víz! Folyamatos keverés mellett melegítsd 45 fokig (csípősen meleg, és a cukor már elolvadt).

Ha elérte a szükséges hőfokot, vedd le a gőzről, és robotgéppel kezdd el habosítani. Kihűlésig habosítsd, amíg már masszívan megmarad a tetején a habverő mintája - a hangján is hallani fogod, mikor kész (flappogni fog :) ).

Töltsd habzsákba, és a sütőpapírra nyomj habcsókokat. Told be a sütőbe, ha hőlégbefúvással szárítod, csökkentsd a hőfokot 80 fokra. 30 percenként fordíts 180 fokot a sütőlemezen, kb. 1 óra 10 perc - 1 óra 20 perc alatt készülnek el. Ha már könnyen elválnak a sütőpapírtól, kiveheted a sütőből. Rácsra szedve, száraz helyen hagyd kihűlni.

Eközben elkészítheted a meggyes réteget. A meggyhez add hozzá a fűszereket, és forrald fel. Egy kis tálkában keverd össze a barna cukrot az étkezési keményítővel, és ha már forr a meggy, folyamatos keverés mellett add hozzá ezt is. Forrald még egy percig, majd húzd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Kihűlés után keverd hozzá a rumot.

A pohárkrémeket akkor kezdheted el összeállítani (vagyis a tejszínt akkor kezdheted habosítani), mikor már a habcsókok is elkészültek és a meggyes rész is kihűlt. A hideg tejszínt egy magasabb falú edényben, lassabb fokozaton kezdd el habbá verni, így kevésbé fröcsköl (ahogy habosodik, fokozatosan emeld a fordulatszámot). Vigyázz, ne verd túl a habot! Hogy ezt elkerüld, a vége felé többször nézegesd, hogy megfelelő-e az állaga: ne legyen túl lágy, a kész hab szép levegős és már meglátszik benne a habverő szárának mintája.

A habcsókok kicsit több, mint harmadát morzsold a tejszínhabra, és pár mozdulattal (vigyázva a habra) forgasd össze. Erre halmozd rá a meggyes részt (ha ezt előző nap készítetted, előzetesen keverd át), de nem keverd el benne, csak két irányból egyet-egyet forgass rajta a kanállal, hogy márványosabb legyen. Minden pohárba tegyél 3-3 kanálnyit, erre szórj nagyobb darabokra tört habcsókokat, majd még egy réteg hab következik, újabb réteg habcsók, és ezt addig folytasd, amíg el nem fogy a hab.

Tippek: 

  • A pohárkrémeket érdemes összeállítás után egyből fogyasztani, mivel a habcsók hajlamos magába szívni a krémből a nedvességet. Ha ez nem tudod megoldani, akkor a habcsókot és a meggyes részt előző nap készítsd el, így a tálalás előttre csak a tejszín habosítása és az összeállítás marad.
  • A habcsók készítésekor, tárolásakor figyelj a páramentességre! Ha párás a konyha, mikor kiveszed őket a sütőből, akkor rövid ideig se hagyd őket a konyhában, mert hamar megszívja magát. Egy szárazabb helyiségben hagyd kihűlni, és ha nem aznap használod fel, légmentesen záródó dobozban tárold, a biztonság kedvéért a doboz aljába tehetsz egy maréknyi rizst (ez magába szívja a párát). 
  • Ha friss gyümölccsel dolgozol: magozás után mérd ki a szükséges mennyiséget, és kb. egy maréknyit kicsit nyomkodj szét belőle, mielőtt elkezded főzni.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

További pohárkrém recepteket találsz ide kattintva>>

Gyümölcsös receptekhez kattints ide>>

Még több gluténmentes sütit pedig ide kattintva találsz>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr9016509326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása