Citromos kuglóf kovásszal

2019 karácsonya óta sütök kovásszal, eleinte csak kenyereket, később egyre több mindent (stay tuned: hamarosan update: kovászos Ferdinánd-tekercs receptje a blogon!)

citromos-kuglof-5.jpg

A kedvenceim a kuglófok, már gyerekkoromban is csodáltam a formájukat, és még mindig valamilyen különleges érzést kelt bennem, ha a tányéromon meglátom egy szelet kuglóf jellegzetes háromszög formáját. Szerintem vajjal és mézzel a legjobb, de én, óriási mézrajongóként azt hiszem elfogult vagyok :)

Most citromos verzióban készítettem el, citromos cukorral. Ezt 1-2 hétig pihentetni kell felhasználás előtt, tudom, ez macera, de higgyétek el, érezni az illatán és az ízén is a különbséget, teljesen más, mintha csak dagasztáskor reszelnétek bele a citrom héját! Sokkal jobban átjárja így a citrom a tésztát, megéri előre tervezni a kuglófsütést.

citromos-kuglof-1.jpg

citromos-kuglof-3.jpg

Citromos kuglóf kovásszal

Hozzávalók:
(2 db 20 cm-es formához)

a citromos cukorhoz (ezt 1-2 héttel sütés előtt készítsd el!)

  • 3 bio citrom reszelt héja
  • 125 g cukor

a kuglófhoz:

  • 150 g érett kovász
  • 600 g liszt
  • 150 g rétesliszt
  • 375 ml tej (ne legyen hideg!)
  • 2 tojás
  • 75 g puha vaj
  • 10 g só
  • 100 g kandírozott citromhéj

 

A finom, illatos citromos cukornak szüksége van időre, ezért ezt pár héttel sütés előtt készítsd el. (Szerintem ha már belekezdtél, ne állj meg ekkora adagnál, addiktív a cucc!) A művelet ennél egyszerűbb nem is lehetne: a bio citromok héját reszeld le, és egy befőttesüvegben keverd a cukorhoz. Naponta rázd össze. A cukor ki fogja szippantani a citromhéj nedvességét, ezért fura lesz az állaga - ez ne zavarjon, ha kell, villával keverd át.

A kovászt a sütés napján reggel etesd meg. Én 3:1 arányban szoktam etetni a kovászomat, ebben az esetben 25 g anyakovászhoz adtam 75 g vizet és 75 g kovászt, de a te kovászodat te ismered jobban, nyugodtan dolgozz a saját etetési arányoddal. A lényeg, hogy a végén kicsit több, mint 150 g kovász legyen, amiből pár óra elteltével ki tudod mérni a pontos mennyiséget.

Mikor a kovászod már szép érett, a tejben keverd el. Szitáld hozzá a liszteket, és kézzel, markoló mozdulatokkal dolgozd össze. Takard le a tálat egy konyharuhával, és 30 percet pihentesd a tésztát.

Ezután add hozzá a tojásokat és a vaj felét, dagaszd ki a tésztát. Ismét 30 perc pihenő következik.

Add hozzá a maradék vajat és a sót, és dagaszd szép simára a tésztát. Most már csak érlelni fogjuk a tésztát, 30 percre tedd félre.

Szórd a tészta tetejére a kandírozott citromhéjat, és sziromhajtással hajtogasd bele: vizezd be a kezed, és először a tészta egyik oldalát emeld-húzd fel, hajtsd a tetejére. Ezután forgasd el a tálat 90 fokkal, és ismételd ezt meg, mind a 4 oldalról hajtsd fel a tésztát. 1 órára tedd félre.

Ezután coil hajtás következik: vizezd be a kezed, és 2 oldalról emeld meg a tésztát, majd úgy tedd vissza a tálba, hogy hagyod, hogy a tészta alsó és felső része maga alá hajtódjon. 90 fokkal fordítsd el a tálat, és erről az oldalról is csinálj egy coil hajtást. (Ezt nem kell 4 oldalról, mivel egy hajtással alul és felül is hajtunk rajta.) Újabb 1 óra pihentetés következik, majd végezz még egy coil hajtást, ezután további 30 percet pihentetsd a tésztát, mielőtt formáznád.

A kuglófformákat alaposan vajazd ki. A tésztát felezd meg, mindkét felét egyenként formázd kerekre, a közepén az ujjaiddal lyukaszd át, és tedd a kuglófformába. A tetejét fedd le konyharuhával, és éjszakára tedd a hűtőbe.

Másnap reggel sütheted, sütés előtt 1 órára tedd ki a konyhapultra, hogy melegedjen egy kicsit. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig süsd.

Tipp: Ha üveg sütőformát használsz, a biztonság kedvéért ne melegítsd elő a sütőt, hanem a kuglófokat a még hideg sütőbe tedd, hogy megóvod a hősokktól.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Kuglóf receptekhez kattints ide>>

További kovászos receptet találsz ide kattintva>>

Az összes péksüti recepthez pedig ide kattints>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr4816560758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása