2019 karácsonya óta sütök kovásszal, eleinte csak kenyereket, később egyre több mindent (stay tuned: hamarosan update: kovászos Ferdinánd-tekercs receptje a blogon!)
A kedvenceim a kuglófok, már gyerekkoromban is csodáltam a formájukat, és még mindig valamilyen különleges érzést kelt bennem, ha a tányéromon meglátom egy szelet kuglóf jellegzetes háromszög formáját. Szerintem vajjal és mézzel a legjobb, de én, óriási mézrajongóként azt hiszem elfogult vagyok :)
Most citromos verzióban készítettem el, citromos cukorral. Ezt 1-2 hétig pihentetni kell felhasználás előtt, tudom, ez macera, de higgyétek el, érezni az illatán és az ízén is a különbséget, teljesen más, mintha csak dagasztáskor reszelnétek bele a citrom héját! Sokkal jobban átjárja így a citrom a tésztát, megéri előre tervezni a kuglófsütést.
Citromos kuglóf kovásszal
Hozzávalók:
(2 db 20 cm-es formához)
a citromos cukorhoz (ezt 1-2 héttel sütés előtt készítsd el!)
- 3 bio citrom reszelt héja
- 125 g cukor
a kuglófhoz:
- 150 g érett kovász
- 600 g liszt
- 150 g rétesliszt
- 375 ml tej (ne legyen hideg!)
- 2 tojás
- 75 g puha vaj
- 10 g só
- 100 g kandírozott citromhéj
A finom, illatos citromos cukornak szüksége van időre, ezért ezt pár héttel sütés előtt készítsd el. (Szerintem ha már belekezdtél, ne állj meg ekkora adagnál, addiktív a cucc!) A művelet ennél egyszerűbb nem is lehetne: a bio citromok héját reszeld le, és egy befőttesüvegben keverd a cukorhoz. Naponta rázd össze. A cukor ki fogja szippantani a citromhéj nedvességét, ezért fura lesz az állaga - ez ne zavarjon, ha kell, villával keverd át.
A kovászt a sütés napján reggel etesd meg. Én 3:1 arányban szoktam etetni a kovászomat, ebben az esetben 25 g anyakovászhoz adtam 75 g vizet és 75 g kovászt, de a te kovászodat te ismered jobban, nyugodtan dolgozz a saját etetési arányoddal. A lényeg, hogy a végén kicsit több, mint 150 g kovász legyen, amiből pár óra elteltével ki tudod mérni a pontos mennyiséget.
Mikor a kovászod már szép érett, a tejben keverd el. Szitáld hozzá a liszteket, és kézzel, markoló mozdulatokkal dolgozd össze. Takard le a tálat egy konyharuhával, és 30 percet pihentesd a tésztát.
Ezután add hozzá a tojásokat és a vaj felét, dagaszd ki a tésztát. Ismét 30 perc pihenő következik.
Add hozzá a maradék vajat és a sót, és dagaszd szép simára a tésztát. Most már csak érlelni fogjuk a tésztát, 30 percre tedd félre.
Szórd a tészta tetejére a kandírozott citromhéjat, és sziromhajtással hajtogasd bele: vizezd be a kezed, és először a tészta egyik oldalát emeld-húzd fel, hajtsd a tetejére. Ezután forgasd el a tálat 90 fokkal, és ismételd ezt meg, mind a 4 oldalról hajtsd fel a tésztát. 1 órára tedd félre.
Ezután coil hajtás következik: vizezd be a kezed, és 2 oldalról emeld meg a tésztát, majd úgy tedd vissza a tálba, hogy hagyod, hogy a tészta alsó és felső része maga alá hajtódjon. 90 fokkal fordítsd el a tálat, és erről az oldalról is csinálj egy coil hajtást. (Ezt nem kell 4 oldalról, mivel egy hajtással alul és felül is hajtunk rajta.) Újabb 1 óra pihentetés következik, majd végezz még egy coil hajtást, ezután további 30 percet pihentetsd a tésztát, mielőtt formáznád.
A kuglófformákat alaposan vajazd ki. A tésztát felezd meg, mindkét felét egyenként formázd kerekre, a közepén az ujjaiddal lyukaszd át, és tedd a kuglófformába. A tetejét fedd le konyharuhával, és éjszakára tedd a hűtőbe.
Másnap reggel sütheted, sütés előtt 1 órára tedd ki a konyhapultra, hogy melegedjen egy kicsit. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig süsd.
Tipp: Ha üveg sütőformát használsz, a biztonság kedvéért ne melegítsd elő a sütőt, hanem a kuglófokat a még hideg sütőbe tedd, hogy megóvod a hősokktól.
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Kuglóf receptekhez kattints ide>>
További kovászos receptet találsz ide kattintva>>
Az összes péksüti recepthez pedig ide kattints>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.