Sütőtökös brownie

Tudjátok, miért jó az ősz? Nekem most legfőképp a körtés-almás-banános turmix, a szép sárga falevelek és a sütőtök miatt ez a kedvenc évszakom. (Legalábbis most. A tél majd a mézeskalácsfűszer, a tavasz a bodza, a nyár pedig a jegeskávé miatt lesz a kedvencem, szóval nem kell engem félteni :) ) 

Most egy réteges, felül nagyon sütőtökszínű, pihe-puha brownie-t sütöttem, nagyon finom lett, és olyan szuper sütőtök és csokiillatot varázsolt a lakásba, hogy már szinte csak ezért megérte!

A sütőtök nagyon szép élénk színt adott a sütinek, igazi halloween hangulata van! :) Az állaga pedig tökéletes: mint minden brownie, ez is úgy jó, ha inkább kicsit alulsütve van, mintsem túlsütve; akkor az igazi, ha még szinte gyurmázható, kicsit nyammogós, finom puha a belseje.

A tökéletes állagú brownie elkészítéséhez persze mindenkinek ismernie kell a sütőjét, hogy milyen hőfokon, mennyi idő alatt sül meg - de ha sikerült már jól eltalálni, akkor ennél a brownie-nál is csináljuk ugyanúgy, és szuper lesz a végeredmény.

Ha pedig még sosem sikerült, akkor próbáljuk meg így: kb. 20 perc sütési idő után kezdjük el nézegetni, ha ekkor még nagyon nyers tészta kinézete van a tetejének, akkor 5 perc múlva nézzünk rá legközelebb. Ha már kezd egybefüggő lenni a teteje, akkor végezzünk tűpróbát (ekkor már 2-3 percenként nézzünk rá a sütire), de ne úgy, mint a piskótánál - a brownie tökéletes állagát akkor találjuk el, ha a tészta vékony rétegben ráragad a tűre; ha nagyobb darabbal együtt jön ki a tű, akkor még nincs készen, ha viszont tisztán, akkor már túlsütöttük (azért a túlsütött verziót se dobjátok ki, baja nincs, csak szárazabb, mint a tökéletes brownie). Ez a módszer általában a brownie-kra igaz, és ennél a receptnél is működik. 180°C-on sütőtől függően kb. 25-35 perc sütési idővel számoljunk, de dupla adag brownie-nál akár 45 perc sütési idő is kellhet. 

Ezt leírni hosszabb volt, mint megcsinálni - igazán nem bonyolult, sőt, a brownie nagy előnye az, hogy mindenki nagyon jól meg tudja sütni, ha követi a receptet. Próbáljátok ki sütőtökösen is, nagyon finom! :)

sutotokos-brownie-1

Sütőtökös brownie

Hozzávalók:

a csokis réteghez:

  • 100 g vaj
  • 100 g étcsokoládé
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg liszt

a sütőtökös réteghez:

  • 200 g sült tök (megsütve és a héjából kikaparva)
  • 8 dkg vaj
  • 10 dkg fehércsokoládé
  • 1 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 mk. őszi fűszerkeverék (vagy almásrétes fűszerkeverék vagy fahéj, gyömbér és/vagy szegfűszeg keveréke őrölve)
  • 100 g liszt

Először a sütőtököt süssük meg, majd a már megsült sütőtök húsából mérjük ki a receptben szereplő mennyiséget.

Ezután készítsük el a csokoládés réteget, ehhez a vajat és a csokoládét olvasszuk össze.

A tojást verjük szép sima, lágy habbá - ehhez legalább 3-4 percig keverjük gépi habverővel. Adjuk hozzá a cukrot, és ezzel is jól keverjük el.

A tojáshabhoz ezután keverjük hozzá a vajas-csokis keveréket, majd adjuk hozzá a lisztet is, és óvatosan keverjük simára.

A masszát öntsük sütőpapírozott vagy kivajazott-kilisztezett tepsibe, és simítsuk el egyenletesre.

A sütőtökös részhez olvasszuk össze a vajat a fehércsokoládéval, majd ehhez adjuk hozzá a sült tök húsát, és turmixoljuk teljesen simára.

A tojást habosítsuk fel ugyanúgy, mint a csokoládés résznél tettük. Ezután adjuk hozzá a cukrot, keverjük jól el, majd keverjük hozzá a sütőtökös keveréket is. Végül adjuk hozzá a lisztet, és óvatosan ezzel is keverjük simára.

A sütőtökös réteget óvatosan csurgassuk a csokis rétegre úgy, hogy mindenhová jusson belőle (ehhez vagy vékony sugárban öntsük a tálból a masszát, vagy egy evőkanál hátuljára csurgassuk rá).

180°C-ra előmelegített sütőben 25-35 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha a teteje már nem nyers (de nem fog megpirulni! csak kicsit szilárdabb, egybefüggőbb lesz), de a belseje még kicsit puhább. Ha tűvel teszteljük, akkor lesz jó a brownie-nk, ha egy nagyon vékony réteg tészta még marad a tűn (ha túl sok tészta jön ki vele, akkor még sütni kell, ha viszont tisztán vesszük ki a tűt, akkor már túlsült).

 

Még több brownie-hoz kattints ide>>

További sütőtökös receptekhez pedig kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr6616264178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LanguageLover 2021.10.24. 16:34:45

Már évek óta csináljuk ezt a sütit, ma is eljött az első alkalom az évben. Szuper recept, köszönjük ❤️

SweetHome Bakes 2021.10.24. 16:39:07

@LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása