Almás csokitorta sós mogyorós karamellel

Ez egy igazi ütős torta lett, tömény és finom és csokis és karamellás, kicsit sós mogyorós és az alma is nagyon kell bele...

Kicsit csalóka is, hogy az almás réteg látszik a legvastagabbnak - valójában tömegében inkább a csoki dominál, és ez így is van jól. Ez nem az a torta, amit egy többfogásos ebéd után még bedobunk, ehhez max. egy laza tejeskávé passzol.

Mikor azon gondolkodtam, hogy milyen is legyen ez a torta, annyit tudtam, hogy brownie-t szeretnék almával, és hogy ez egy olyan torta legyen, amiben „van anyag”. Így került bele a karamell, ami húzta maga után a sós mogyorót, és akkor már tegyünk bele mogyorós linzert is, hogy legyen valami a két krémréteg között - olyan szépen adta magát a dolog, hogy egy idő után kicsit olyan érzésem volt, mintha én csak kívülről nézném, hogy mi történik. :) (Bár hogy őszinte legyek, esténként fáradtan ez egyébként is elő szokott fordulni :D - de oké, itt most nem erre gondoltam... :) )

Nagyon finom, és bár igazi kalóriabomba, mégis annyira jó, hogy ezért igazán megéri egy körrel többet futni! :)

Almás csokitorta sós mogyorós karamellel

Hozzávalók:

a brownie-hoz:

  • 200 g vaj
  • 200 g étcsokoládé
  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 tk. fahéj

a földimogyorós linzerhez:

  • 50 g finomra darált földimogyoró
  • 100 g liszt
  • 100 g vaj
  • 50 g porcukor

az almás réteghez:

  • 4 db alma
  • 1 rúd vanília
  • csipetnyi fahéj
  • 4 csapott ek. étkezési keményítő
  • 3 ek. cukor

a karamellhez:

  • 150 g cukor
  • 100 g tejszín
  • 30 g méz
  • 45 g vaj
  • 75 g sós földimogyoró

a tetejére:

  • 200 g étcsokoládé
  • 50 g 30%-os tejszín

A brownie tésztáját összeállítjuk - kattints ide ahhoz a bejegyzéshez, amiben erről írtam! Ami fontos: ezt a tésztát két részletben süssük ki, mert az egyben kisütött brownie-t nem igazán lehet vízszintesen kettévágni. A tésztát osszuk el kétfelé két ∅23 cm-es kapcsos tortaformában, és 180°C-on-on süssük ki.

A földimogyorós linzerhez a hozzávalókat késes darálóban (vagy kézzel) állítsuk össze, addig dolgozzunk vele, amíg a vaj teljesen fel nem veszi a száraz hozzávalókat. Gyúrjuk egybe a tésztát hokikorong formájúra, és amíg sül a brownie, tegyük hűtőbe, hogy könnyebb legyen majd vele dolgozni.

Sütés előtt a tésztát kinyújtjuk, és egy ∅23 cm-es lapot vágunk ki belőle. (A levágott részekből kis bogyókat formázunk, és a linzerlap mellett kisütjük - finom keksz lesz belőle. :) ) Sodrófa segítségével áthelyezzük a tésztát egy sütőlemezre, és 180°C-on-on addig sütjük, amíg a legszéle (de csak a legszéle!) elkezd kicsit pirulni.

Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk és kis kockákra vágjuk. Lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk a fűszereket és a cukrot, és kompótot főzünk belőle.

Ha már puhára főtt az alma, az étkezési keményítőt egy külön tálban kikeverjük egy kevés vízzel, és ezt hozzáadjuk az almakompóthoz. Forraljuk fel, ha felforrt, már készen is van az almás rész, hagyjuk langyosra visszahűlni.

A karamellhez a cukrot lábasban vagy magasabb falú serpenyőben karamellizáljuk, közben egy másik lábasban forrósítsuk fel a tejszínt.

Ha a karamell már szép borostyánsárga, adjuk hozzá a mézet (vigyázat, a karamell fröcsköhet és nagyon forró!), majd a forró tejszínt is. A tejszíntől visszahűlhet a karamell (akkor is, ha forró volt a tejszín - a karamell még forróbb volt), ezért ha darabos lett kicsit, akkor tegyük még vissza a tűzre, és melegítsük addig, amíg fel nem olvad a keverékben az összes karamell. Ha már szép egynemű a karamellszósz, vegyük le a tűzről, keverjük el benne a vajat.

A sós mogyorót mozsárban törjük meg, majd ezt is keverjük a karamellszószhoz, és tegyük félre hűlni.

A tortát akkor tudjuk összeállítani, ha már egyik összetevője sem meleg, különben a töltelék nagyon megfolyna.

Az alsó brownie tortalapot tegyük vissza a kapcsos tortaformába, és a karamellás réteget simítsuk el rajta. Erre fektessük rá a linzerlapot, majd szedjük a tetejére az almakrémet, és simítsuk el. Helyezzük rá a második tortalapot, és éjszakára (vagy legalább 6 órára) tegyük hűtőbe a tortát.

Másnap készítsük el a torta tetejére a csokoládét: a csokoládét olvasszuk fel gőz fölött, és a tejszínt egy külön lábasban forrósítsuk fel. Ha felolvadt a csoki, keverjük hozzá a tejszínt, keverjük simára.

A tortát vegyük ki a formából, majd öntsük a tetejére a csokit, hagyjuk, hogy oldalt egy-két helyen lefolyjon - ettől lesz szép. :)

Tipp: Ha szeretnénk előre dolgozni, akkor a tortalapot és a linzerlapot elkészíthetjük az előző napon. A töltelékeket viszont nem, azokat mindenképpen az torta összeállításakor készítsük el.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több torta receptet találsz ide kattintva>>

Csokis receptekhez pedig kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr5416264204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bojtošová Mária 2020.08.09. 16:35:03

Nagyon tetszik ez a recept, szeretném elkésziteni, csak azt nem értem, miért fehér az almás töltelék réteg. Annyira csúcs lenne a kollégáimnak kedveskednék vele.

SweetHome 2020.08.10. 12:04:11

A színe attól függ, hogy milyen az alma - nagyon rég sütöttem ezt a tortát, az alma fajtájára nem emlékszem, de ez mindig így szokott lenni. Ami jó szokott lenni: ha kétféle almát teszel bele, kicsit felerősítik egymás ízét (mint ahogyan a vanília mellett is jó egy csipetnyi fahéj), de persze ez nem kötelező, csak egy tipp :) Annyi még (de ezt fent írtam is), hogy a brownie-t két külön formában érdemesebb kisütni; a fotón az látszik, hogy milyen, ha egyben sütöm ki és utána vágtam ketté, ezért nem lett olyan szép szegény... A csokicsurgatást azóta 2:1 arányú ganache-sal szoktam csinálni, tehát 200 g étcsokihoz 100 g tejszín (ez így lehet kicsit sok lesz ekkora tortára, de lehet, hogy pont jó). Sokkal szebb, ha előbb körben egy kiskanállal adagolom a ganache-t, itt-ott kisebb-nagyobb csurgatást hagyva (a kiskanállal jól lehet ezt szabályozni), és csak utána töltöm fel középen (ha pont jó a ganache állaga és nem túlságosan jéghideg a torta, akkor nem látszik meg, hogy előbb körben volt csurgatva). Arra számíts, hogy ez egy nagyon fullos, töményebb torta, nem egy könnyed nyári darab (anno januárban készítettem) - remélem ízleni fog majd :)

Bojtošová Mária 2020.08.11. 21:17:26

Nagyon köszönöma bőséges választ. A tortákhoz a piskóta lapokat én is inkább több részletben sütöm, ne kelljen a szétvágással bajlódni. Több féle almafánk van, majd kombinálok. Köszi.

Bojtošová Mária 2020.08.24. 21:32:27

Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Mindenhol nagy sikere volt. Köszönöm a recptet, biztos sokszor fogom még sütni. A többi recept is érdekesnek tűnik. Próbálkozok azokkal is.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása