Eldöntöttem: mostantól már csak így eszem a máglyarakást! És nemcsak a meggyre gondolok most, hanem az almás megoldásra is – most csak a meggy miatt készült így, de az a helyzet, hogy sokkal-sokkal jobb lett, nem is értem, miért nem jutott ez eszembe előbb!
Arról van szó, hogy ezelőtt mindig szeletekre vágott almát tettem a máglyarakásba, de most, hogy egy meggyel felturbózott verziónak álltam neki, ez a módszer nem működött volna jól.
Pár percig gondolkodtam, hogy mitévő legyek, mielőtt beugrott, hogy az almát nemcsak szeletelni lehet ám, hanem reszelni is. Na igen... evidens, de nekem ehhez gondolkodni kellett, hát van ez így, na :D
Gyanútlanul abból indultam ki, hogy ízre ugyanaz a kettő, és olyan értelemben tényleg, hogy almás ez is – na de ahogy a reszelt alma leve finoman átjárja a kalácsot... óóó... ez nagyon jó!!!
Emellé a finoman almás kalácsréteg mellé pedig pont jó egy kis savanykás meggy és az édes tojáshab... Próbáljátok ki, majd meséljétek el, hogy nektek hogy tetszett! :)
Almás-meggyes máglyarakás
Hozzávalók:
(egy 22 cm-es tortaformához)
- 400 g kalács (recepthez kattints ide, cukormentes-teljes kiőrlésű változathoz pedig ide)
- ½ kg alma
- 20 g barna cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 50 g mazsola
- 3 dl tej
- 1 üveg meggybefőtt (720 g)
a tetejére:
- 4 tojásfehérje
- 80 g cukor
A sütőt melegítsd elő 180°C-ra.
Szűrd le a meggyet, a szűrőben hagyd lecsöpögni.
A kalácsot vágd kockákra.
Az almát reszeld le, majd a barna cukorral, a fahéjjal és a mazsolával együtt add a kalácshoz, keverd össze.
Forrósítsd fel a tejet, öntsd a kalácsra, és ezzel is forgasd össze.
Ezt a keveréket simítsd a tortaformába, kicsit nyomkodd is le. Szórd a tetejére a meggyet, és 40 percre told be a sütőbe.
Közben készíts elő egy lábast és egy hőálló tálat, ami illik a tetejére – gőz fölött fogunk dolgozni. A lábasban forralj vizet.
Pár perccel a sütési idő letelte előtt a tojásfehérjét és a cukrot mérd az előkészített tálba, a tálat tedd a forró gőzre (a víz épphogy csak gyöngyözzön), és folyamatos keverés mellett melegítsd 50°C-osra a fehérjés keveréket.
Ha elérte a kívánt hőfokot, vedd le a gőzről, és robotgéppel rögtön kezdd el habosítani. Szép, kemény habot fogsz kapni a végén, amiben jól megmarad a habverő mintája.
Ezt a habot egy kanál segítségével kócosra mintázva halmozd az elősütött kalácsra, és told vissza a sütőbe. Hőlégkeveréses módban kb. 15 perc alatt pirítsd meg a habot – közben érdemes megfordítani, hogy egyenletesen piruljon.
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több meggyes receptet találsz ide kattintva>>
Almás finomságokhoz kattints ide>>
Kelt tésztás receptekhez pedig ide kattints>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.