Almás-meggyes máglyarakás

Eldöntöttem: mostantól már csak így eszem a máglyarakást! És nemcsak a meggyre gondolok most, hanem az almás megoldásra is – most csak a meggy miatt készült így, de az a helyzet, hogy sokkal-sokkal jobb lett, nem is értem, miért nem jutott ez eszembe előbb!

meggyes-maglyarakas_5.jpg

Arról van szó, hogy ezelőtt mindig szeletekre vágott almát tettem a máglyarakásba, de most, hogy egy meggyel felturbózott verziónak álltam neki, ez a módszer nem működött volna jól.

Pár percig gondolkodtam, hogy mitévő legyek, mielőtt beugrott, hogy az almát nemcsak szeletelni lehet ám, hanem reszelni is. Na igen... evidens, de nekem ehhez gondolkodni kellett, hát van ez így, na :D

meggyes-maglyarakas_3.jpg

Gyanútlanul abból indultam ki, hogy ízre ugyanaz a kettő, és olyan értelemben tényleg, hogy almás ez is – na de ahogy a reszelt alma leve finoman átjárja a kalácsot... óóó... ez nagyon jó!!!

Emellé a finoman almás kalácsréteg mellé pedig pont jó egy kis savanykás meggy és az édes tojáshab... Próbáljátok ki, majd meséljétek el, hogy nektek hogy tetszett! :)

meggyes-maglyarakas_4.jpg

Almás-meggyes máglyarakás

Hozzávalók:
(egy 22 cm-es tortaformához)

  • 400 g kalács (recepthez kattints ide, cukormentes-teljes kiőrlésű változathoz pedig ide)
  • ½ kg alma
  • 20 g barna cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 50 g mazsola
  • 3 dl tej
  • 1 üveg meggybefőtt (720 g)

a tetejére:

  • 4 tojásfehérje
  • 80 g cukor

 

A sütőt melegítsd elő 180°C-ra.

Szűrd le a meggyet, a szűrőben hagyd lecsöpögni.

A kalácsot vágd kockákra.

Az almát reszeld le, majd a barna cukorral, a fahéjjal és a mazsolával együtt add a kalácshoz, keverd össze.

Forrósítsd fel a tejet, öntsd a kalácsra, és ezzel is forgasd össze.

Ezt a keveréket simítsd a tortaformába, kicsit nyomkodd is le. Szórd a tetejére a meggyet, és 40 percre told be a sütőbe.

Közben készíts elő egy lábast és egy hőálló tálat, ami illik a tetejére – gőz fölött fogunk dolgozni. A lábasban forralj vizet.

Pár perccel a sütési idő letelte előtt a tojásfehérjét és a cukrot mérd az előkészített tálba, a tálat tedd a forró gőzre (a víz épphogy csak gyöngyözzön), és folyamatos keverés mellett melegítsd 50°C-osra a fehérjés keveréket.

Ha elérte a kívánt hőfokot, vedd le a gőzről, és robotgéppel rögtön kezdd el habosítani. Szép, kemény habot fogsz kapni a végén, amiben jól megmarad a habverő mintája.

Ezt a habot egy kanál segítségével kócosra mintázva halmozd az elősütött kalácsra, és told vissza a sütőbe. Hőlégkeveréses módban kb. 15 perc alatt pirítsd meg a habot – közben érdemes megfordítani, hogy egyenletesen piruljon.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több meggyes receptet találsz ide kattintva>>

Almás finomságokhoz kattints ide>>

Kelt tésztás receptekhez pedig ide kattints>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr6416460156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása