A narancsos, erőteljes csokiíz és a légiesen könnyű textúra ellentéte teszi igazán naggyá ezt a pár kanálnyi, aprócska desszertet.
Néhány napja Kisbogárnál és Praliné Zsuzsinál láttam a vizes csokoládémousse receptjét. Egyből tudtam, hogy a narancsleves verzióját ki kell próbálnom! Már a képeken is csodásan mutatott a csupa csoki habos mousse, és valóban igaz, amit mindketten írtak: ez a mousse attól igazán különleges, hogy könnyedebb, mint tejszínes társai, és az íze is sokkal csokisabb, mivel a narancslé csak egy kis narancsízt ad hozzá, és egy hangyányit sem próbálja meg a tejcsokoládék világa felé terelni az ízvilágot – nemúgy, mint a tejszín.
Nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető desszert, ami a mai rohanós világban igazán jó hír! Én reggel, még munka előtt állítottam össze, napközben a hűtőben várta a sorsát, a fotózást még túlélte, de este már csak a gondosan kikapargatott poharak utaltak arra, hogy itt valami finomság készült... Az íze kicsit a narancshéj-darabkás csokira emlékeztet, igazán jó párosítás ez így; de ha valakinek mégsem jön be, akkor (egyrészt nem hiszem, hogy lehetünk barátok, másrészt) próbálja ki az eredeti verziót, és készítse vízzel – ugyanolyan finom habos mousse állagot kap, és biztos vagyok benne, hogy szintén nagyon finom!
Műhelytitok: Kisbogár és Praliné Zsuzsi nem véletlenül írták, hogy a csokinak és a víznek egyforma hőmérsékletűnek kell lennie, mikor összekeverjük őket – ha a két összetevő nem egyforma meleg, összeugrik a csoki. Ezen az erőteljes habverős keverés segíteni fog, de én (idő hiányában) nem szerettem volna mindent összemelegíteni, ezért egy cselt vetettem be: miután a csoki felolvadt, a narancslé felét hozzáöntve egy kicsit melegítettem még rajta, így könnyebb volt elkeverni, és hamarabb is hűlt le a keverék (pláne, miután a maradék narancslevet is hozzáöntöttem – ez a trükk akkor jön igazán jól, ha a reggeli nagy rohanás közepette állunk neki mousse-t készíteni :) ). Én frissen facsartam a narancslevet, minél több rosttal, de biztos vagyok benne, hogy dobozos narancslével is ugyanúgy elkészíthető.
Narancsos csokoládémousse
Hozzávalók:
(két személyre)
- 50 g étcsokoládé
- 50 ml narancslé (lehetőleg friss narancsból, rostosan)
Az étcsokoládét a narancslével megolvasztjuk, közben kézi habverővel kevergetjük.
Előkészítünk két másik tálat: a nagyobba jeges vizet öntünk, ebbe helyezzük bele a kisebbet.
Ha megolvadt a csokoládés keverék, és szép egyneművé kevertük, átöntjük a jeges vízbe állított tálba, és kézi habverővel vagy elektromos mixerrel (legkisebb fokozatra véve) kissé felhabosítjuk.
Likőrös poharakba töltjük, néhány órára hűtőbe tesszük.
Tipp: Ha sietünk, előbb a csokoládét olvasszuk meg magában, ehhez óvatosan öntsük hozzá a narancslé felét, és csak annyira melegítsük össze erős keverés mellett, amennyire az összekeverhetőség miatt muszáj. Ezután már könnyű lesz a maradék narancslével elkeverni. Jeges vizes tálba állítva habosítsuk fel, töltsük kis poharakba.
Forrás: Kisbogár és Praliné Zsuzsi
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal