A cobblert, mint műfajt azért imádom nagyon, mert tészta-töltelék arányban pont azt tudja, ami egy jó sütitől elvárható: minden adaghoz jó sok, finom szaftos cucc jár. Kanállal evős süti - hát nem ezek a legjobbak? :D
Ennek ellenére a blogon ez még csak a második cobbler recept (egy szilvás-diósat találsz ide kattintva), de semmi szándékosság nincs emögött. Talán kicsit az is közrejátszik a dologban, hogy az alsó, gyümölcsös rész lehet annyira szabad stílusú, hogy nem is muszáj kimérni hozzá a hozzávalókat - csak nézzünk körül otthon, tegyünk bele finom dolgokat, alma-körte mellé mehet mazsola vagy aszalt datolya is, és nyáron, mikor érik a sok finom gyümölcs, még több lehetőségünk van fincsi gyümölcsöket összeválogatni. A blogomra viszont csak olyan receptet teszek fel, amihez pontosan meg tudom mondani, hogy miből mennyi kell, hiszen csak így készíthetitek el pont ugyanolyanra a sütit, mint ahogy a fotón látszik. Azt hiszem már most be kéne írnom a naptárba nyárra, hogy süssek még több cobblert! :)
Fűszeres almás-körtés cobbler
Hozzávalók:
a gyümölcsös részhez:
- 3 db alma (pucoltan mérve 470 g)
- 4 db körte (pucoltan mérve 630 g; legjobb a vilmoskörte vagy a boscobak)
- 100 g barna cukor
- 35 g durvára darált földimogyoró
- 1 ek. liszt
- 1 tk. őrölt fahéj
- ½ tk. őrölt gyömbér
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- ½ tk. őrölt szerecsendió
a tésztához:
- 50 g finomra darált földimogyoró
- 300 g liszt
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 50 g barna cukor
- ¼ tk. só
- 85 g hideg vaj
- 150 g natúr joghurt
- 45 ml tej
- fél rúd vanília kikapart magjai
A sütőt melegítsd elő 180°C-ra.
A gyümölcsöket pucold meg, és vágd kis kockákra. Tedd egy pitetálba, dobd rá a gyümölcsös rész összes többi hozzávalóját, és forgasd össze az egészet, hogy mindenhol egyenletesen fűszeres legyen a cucc.
Told be a ütőbe, és 30 perc alatt süsd elő.
Közben készítsd el a tésztát: ehhez a földimogyorót, a lisztet, a sütőport, a barna cukrot, a sót és a vajat morzsold össze.
A joghurtot a tejjel és a vaníliával melegítsd csípősre, öntsd a morzsára, és gyors mozdulatokkal gyúrd tésztává – ha nagyon meleg, ezt fakanállal is csinálhatod.
Oszd 8 egyenlő részre, formázd mindet gombóccá, és kicsit ellapítva tedd az elősütött gyümölcsökre (a tésztának nem kell teljesen befednie az alsó réteget). Tedd vissza a tálat a sütőbe, és kb. 35 perc alatt süsd készre a cobblert - akkor van készen, ha a teteje szépen megpirult.
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több almás receptet találsz ide kattintva>>
Körtés sütikhez kattints ide>>
Piterecepteket pedig ide kattintva találsz>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.