Lemon curd lush vaníliával és kókuszos zabkeksszel

Külföldi blogokat és újságokat lapozgatva jó néhányszor szembejött már velem többféle lush desszert, és mindig csak néztem és néztem, hogy egyszer ilyet én is szeretnék, de valamiért – tudom, furcsán hangzik – mindig visszatartott az, hogy sosem volt rá ötletem, hogy a lush névnek mi lehet a pontos magyar megfelelője. Szótár szerint a lush magyarul: friss, nedves. Gondoltam arra, hogy egyszerűen lekrémdesszertezem, de mivel ez egy gyűjtőfogalom, gyanítottam, hogy kell lennie valami másnak is, valami pontosabb, konkrétabb kifejezésnek, ami alatt pont az ilyen sütiket értjük. Így jutottam el a kérdésig: egyáltalán mitől is lesz lush egy lush? Ezt kellő mennyiségű szakirodalom tanulmányozása után azt hiszem sikerült összegyűjtenem.

Lemon curd lush vaníliával és kókuszos zabkeksszel

Először is, a lush egy krémdesszert, nem poharakban, hanem tálban készítve. De ez így még nem elég: nem minden krémdesszert lush. A lush-ban két különböző krémes réteg van: egy pudingosabb és egy tejszínhabosabb. A rétegek alatt-között-felett keksz van, legalul morzsásra törten, vajjal keverve és a tál alján egyenletesen lenyomkodva, erre jön a pudingos réteg, egy kis tejszínnel lazítva, majd keksz, már csak úgy magában, morzsásra-darabkásra törve. Ezen terül el a habosabb, tejszínes réteg, amin szintén van egy kevés keksz. Nagyon sok olyan verziót is láttam, ahol középen kimarad a keksz, csak az alján van egy összefüggő rétegben, és a tetejére szórva egy kevés – de ezeknél is ugyanúgy megvan a pudingos és felette a tejszínes réteg. Ezer meg egy különböző lush recept átolvasása után arra jutottam, hogy ezek azok az alap dolgok, amik minden lush-ban megvannak, ettől lesz lush egy lush. És ami a legjobb az egészben, ami az ezer meg egy verziót adja: a keksz, a puding és a tejszínes réteg íze is variálható, készíthetjük gyümölcsös zabpelyhes keksszel és valamilyen gyümölcspudinggal, kókuszos keksszel és csokipudinggal, csokis keksszel és eperpudinggal, tényleg bármit lehet, amit csak szeretnénk!

Én a nemrég készített lemon curddel ízesítettem, nagyon szuper lett, friss és nagyon citromos, pont olyan, mint amilyet szerettem volna. A lemon curd a tejszínes rétegben kapott helyet, amit egy kis doboz tejszínes krémsajttal is kiegészítettem, hogy több lemon curd-öt bírjon el a krém. A citromos-tejszínes réteg alá vaníliapudingot tettem, ugyanazt, amit már korábban is készítettem, mert szerintem sokkal finomabb mint a bolti zacsis puding, és max. egy perccel tart tovább elkészíteni. A keksz pedig kókuszos zabpelyhes keksz lett, amit alapvetően nem igazán szeretek – a kókusz részét –, szóval jól nézzétek meg ezt a sütit, mert nem sok kókuszos receptet fogtok látni a blogon! Persze azért biztos akad még kivétel máskor is... :) A kókusz és vanília nagyon jól kiegészíti az alapvetően citromos sütit, érdekesebbé teszi az összképet, de hagyja érvényesülni a citromízt. Akkor a legjobb, mikor már összeértek az ízek.

Ja és a magyar neve? Hát passz... Szerintem maradjon lush! :)

(Azért ha valaki tudja, írja meg kommentben! :) )

Lemon curd lush vaníliával és kókuszos zabkeksszel

Lemon curd lush vaníliával és kókuszos zabkeksszel

Hozzávalók:

a kekszes alaphoz:

  • 200 g kókuszos zabpelyhes keksz
  • 75 g vaj

a vaníliapuding réteghez:

  • 1 tojássárgája
  • 2 csapott ek. étkezési keményítő
  • 5 dl tej
  • ízlés szerint cukor (én most 2 csapott evőkanállal tettem bele)
  • ¾ mk. őrölt vanília
  • 1/3 része 250 ml tejszínből vert habnak

a citromos réteghez:

a kekszrétegekhez:

  • kb. 2×75 g kókuszos zabpelyhes keksz

Az alsó kekszréteghez a vajat megolvasztjuk, a kekszet apró morzsásra törjük, a kettőt összekeverjük, és egy kb. 20×30 cm-es tál aljába nyomkodjuk (elég csak nagyjából lenyomkodni, hogy könnyebb legyen majd szedni a kész sütiből).

Egy lábasban a tojássárgáját a keményítővel és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a többi tejet és az őrölt vaníliát is. Felforraljuk, fél percig forraljuk, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a cukrot. Félretesszük hűlni.

A tejszínes krémsajthoz a lemon curd-öt és a porcukrot kézi habverővel hozzákeverjük.

A tejszínt habbá verjük, kb. az 1/3-át a kihűlt vaníliapudinghoz, a maradékot a lemon curd-krémsajt krémhez keverjük.

A vaníliapudingos krémet egyenletesen elterítjük a kekszalapon, majd megszórjuk darabkásra tört zabkeksszel. Erre rásimítjuk a citromos krémet, majd ezt is megszórjuk tördelt zabkeksszel.

Fogyasztás előtt hűtsük jól le, egy-két nap után a legfinomabb, mikor már jól összeértek az ízek.

Tipp: Ha egy személyes adagokban szeretnénk tálalni, akkor pohárban is elkészíthetjük a desszertet.

lemon.curd_.lush_.pohárban.jpg Lemon curd lush pohárban

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr5916264006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása