Stíriai metélt extra túróval

Néha jobb felrúgni a hagyományokat: felturbóztam a stíriai metélt eredeti változatát, így jobban érvényesül a túró friss íze, és sokkal krémesebb is.

stirai_metelt_4.jpg

Ha esetleg nem ismered: arról van szó, hogy a stíriai metélt úgy készül, hogy először túróból, tojásból, lisztből és egy kis tejfölből gyúrunk egy tésztát, ezt szélesmetéltre vágjuk, kifőzzük, hozzáforgatjuk egy tejfölös-tojáshabos szószhoz, és tálba téve kisütjük. Egész jól hangzik, ugye?

Nos, mindamellett, hogy szerintem óriási ötlet túróval készíteni tésztát (finom puha...), mégis úgy éreztem, hogy két ponton változtatnom kell rajta. Egyrészt ha már tudom, hogy van benne túró, szeretném érezni is – márpedig a tésztában nem érződik ki az íze, pláne, hogy ahhoz, hogy tésztát tudjunk gyúrni, simára kell törni, nem maradhat rögös. Szóval tettem a krémhez is túrót.

Másrészt pedig az eredeti recept szerint 3 tojás kerül a krém részbe, a tojások fehérjét habbá verve. Aki már evett piskótát, tudja, mi lesz ennek a vége – levegős lesz, és emiatt sütés után szárazabb. Na én ebből is lefaragtam: egy tojás kell bele, hogy szépen egybesüljön, de ennél több csak szárazabbá tenné, valamint más téren is módosítottam a krémen, ezért krémesebb lett a végeredmény :) stirai_metelt_3_-2.jpg

Stíriai metélt extra túróval

Hozzávalók:
(6 db 2,5 dl-es/10 cm-es ramekinhez vagy egy kb. 20x30 cm-es sütőtálhoz/tepsihez)

a tésztához:

  • 500 g túró
  • 1 ek. tejföl
  • 1 tojás
  • 200 g liszt
  • csipetnyi só

a krémhez:

  • 250 g túró
  • 320 g tejföl
  • 40 g olvasztott vaj
  • 50 g cukor
  • 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • csipetnyi fahéj
  • 1 tojás
  • 50 g mazsola (vagy aszalt vörösáfonya)

Már a legelején vedd elő a nyújtódeszkát, hidd el, ez a legjobb pillanat erre. A tésztához a túrót, a tejfölt és a tojást tedd egy tálba, és botmixerrel egyneműsítsd. Szórd rá a lisztet és a sót, és kézzel kezdd el összegyúrni. Ha félig-meddig összeállt, átteheted az egészet a deszkára, ott könnyebb egybegyúrni. Ha kész, koronggá lapítva, zacskóba vagy folpackba csomagolva tedd a hűtőbe, amíg előkészítünk minden mást.

Egy nagy lábasba tegyél fel vizet forrni.

A ramekineket (vagy a sütőtálat/tepsit) vajazd ki. A sütőt melegítsd elő 180°C-ra.

Készítsd el a krémet: ehhez a túrót, a tejfölt, az olvasztott vajat, a cukrot, a citromhéj reszeléket és a fahéjat tedd egy nagy tálba (olyan nagy tálba, amiben majd a kifőtt tésztával együtt is elfér az egész, ebben fogjuk összeforgatni).

Vegyél elő egy kisebb tálat is, törd fel a tojást, a fehérjét ebbe a kisebb tálba tedd, a sárgáját a túrós részhez.

A túrós részt villával törd kicsit össze (nem kell teljesen simára, csak a túl nagy rögöket törd kisebbekre).

A fehérjét robotgéppel habosítsd, és óvatosan forgasd a túrós részhez (ne ijedj meg, a keveréknek nem kell olyan habosnak lennie, mint az eredeti stíriai metélt esetén).

Most következik a metélt készítése: a nyújtódeszkára szórj lisztet, és nyújtsd ki a tésztát 2 mm vékonyra (majdnem akkora lesz, mint a nyújtódeszka). Közben többször alá kell majd lisztezni, és ha a sodrófára akarna tapadni a tészta, a tetejére is simíts lisztet. Metélés előtt megéri még egyszer alálisztezni, így a kis tésztacsíkok nem akarnak majd összetapadni.

Előbb vágd az egészet kb. 4 cm-es sávokra, majd ezeket vágd fél centis csíkokra. (A „normál“ metéltet úgy szoktuk vágni, hogy több sávot egymásra fektetünk, ez viszont egy kicsit lágyabb tészta, könnyebben tapad, jobb egyesével felvágni a tésztasávokat.)

A lábas méretétől függően 3-4 adagban célszerű kifőzni a tésztát, ezt már elkezdheted metélés közben, mert minden adagnak kell pár perc – csak ne felejtsd el figyelni közben a lábast is.

Ha egy adag tészta megfőtt, szűrőlapáttal szedd ki egy nagyobb szűrőbe, és miután itt is csöpögött pár másodpercet, dobd a túrókrémhez és forgasd össze.

Miután az utolsó adag metélt is kifőtt és a túrókrémhez keverted, szedőkanállal oszd szét a 6 ramekin között, tedd a sütőbe, és kb. 20 perc alatt süsd készre. Akkor van készen, ha a teteje már szép pirult.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

További túróval készült receptekhez kattints ide>>

Még több ebédre is elkészíthető finomságot pedig ide kattintva találsz>> 

 

stirai_metelt_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr5616492090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása