Néha olyan nehéz nevet adni egy sütinek, pedig látszólag a könnyű végéről közelítem meg a dolgot: igyekszem a sütit annak hívni, ami. Na de mi van akkor, ha egy süti egy kicsit ez, és egy kicsit az? Tehát mondjuk rendeltetés szerint torta, a tésztája kívülről lepényszerű, de ha beleharapok, akkor olyan puha nyammogós, mint egy brownie? Vagyis blondie, mert nem sötét csoki színű. Kívülről nem is nagyon „szőke” ugyan, de azért ha felszeleteljük és megkóstoljuk, akkor már azt hiszem érthető, hogy miért döntöttem a blondie mellett! :)
Ez a süti egyébként születésnapra készült, ezért kerek. Már sütés közben láttam, hogy ebből egy kettő az egyben, jolly joker süti lesz: készíthetjük négyszögletes tepsiben (20×30 cm-es méretet javaslok), és kis szeletkékre vágva, igény szerint porcukorral meghintve kínáljuk, vagy készíthetjük kerek tortaformában, mint ahogy én is csináltam - egy csésze tea vagy kávé mellé így a legjobb -, vagy ha még többet szeretnénk kihozni belőle, díszíthetjük csokival (és esetleg körbe is vághatjuk), hogy még szebb legyen. Mert egyébként ez a torta sem állt meg ott, ahogy a fotón látszik, viszont jó fényben, otthoni megszokott körülmények között még csak csupaszon volt lehetőségem lefotózni.
Be kell valljam azt is, nekem így ízlik a legjobban ez a süti, mindenféle máz nélkül, és jól állt neki a rusztikus külső is. És hogy akkor miért került rá mégis még több csoki? Mert valaki megsúgta, hogy az ünnepeltnek ugyan nincsenek kikötései a torta ízére vonatkozóan, viszont bónusz mosoly jár tőle azért, ha pandatortát viszek neki. Ezért aztán került egy réteg fehércsokoládé a torta tetejére, hogy jobban látszódjon, szebben mutasson rajta a panda, majd olvasztott étcsokokoládéval, írókával rajzoltam rá egy pandafejet. Ez egészen felismerhető lett, és ennek annyira megörültünk, hogy gyorsan összeverbuváltuk a gyerekeket, a panda fejét körbepakoltuk gyertyákkal és egy tűzijátékkal, még azelőtt, hogy lefotóztam volna, így a végeredményről vállalható fotó nem készült. :P Van viszont egy telefonnal készült kép a fehércsokival bevont változatról, a valóságban ez még jobban nézett ki, mint ezen a fotón, nagyon guszta volt rajta a fehércsoki.
A süti előnye egyébként, hogy nagyon-nagyon finom, puha krémes állagú, és szupergyorsan kész: csak összekeverünk mindent, beleöntjük a formába, és már sülhet is. Ezért is esett rá a választásom, késő este álltam neki a tortakészítésnek, és a gyors-finom-szép háromszögből úgy gondoltam, hogy a legjobb, ha a gyors és finom felé tolom el az arányokat erősen, pláne, hogy reggel korábban keltem, hogy le is tudjam fotózni a végeredményt. Sikerült elérni a kitűzött célokat: gyorsan megvoltam vele, mindenkinek nagyon ízlett, és még a pandának is nagy sikere volt. :)
Túrós blondie torta fehércsokoládéval
Hozzávalók:
- 0,5 kg túró
- 6 egész tojás
- 175 g kefir (1 kis pohár)
- 7 ek. cukor
- 7 ek. liszt
- 1 csapott tk. sütőpor
- 1 csapott tk. szódabikarbóna
- csipetnyi őrölt vanília
- 100 g fehércsokoládé
- maroknyi mazsola
A hozzávalókat a fehércsokoládé és a mazsola kivételével egy tálba tesszük, és botmixerrel (vagy robotgéppel) simára keverjük.
A fehércsokoládét apróra vágjuk, és a mazsolával együtt a tésztába keverjük.
A masszát sütőpapírral bélelt sütőformába (∅26 cm-es kerek vagy 20×30 cm-es négyszögletes formába) öntjük, és 180°C-on 40-50 percig, tűpróbáig sütjük.
Tipp: Díszítéshez használhatunk olvasztott tej- vagy étcsokoládét, vagy 1-2 teáskanál vajjal összeolvasztott fehércsokoládét. Nagyon szépen mutat az is, ha étcsokoládéval hosszanti csíkokat húzunk rá úgy, hogy kicsit a szélén is túlmegy a csíkozás.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.