Adventi kalács naptár

Egy igencsak rendhagyó adventi naptárat készítettem idén: minden napra jut egy finomság, de az egész előre elkészíthető, így decemberben már nincs vele nagy munkánk, mégis minden nap friss. Nem a megszokott csokis kalendárium, de egy téma köré épül az egész, viszont nap mint nap egy kicsit más, hogy változatos legyen. És nagyon finom. Elég kíváncsiak vagytok már, megmondhatom mi az? :)

adventi kalács naptár (1)

Kelt kalács kalendáriumot készítettem! Egyszer kell elkészíteni, ekkor félkészre sütjük, bevágjuk a fagyasztóba, majd minden nap előveszünk egyet, készre sütjük, és melegen, frissen, illatosan megesszük! Nincs is jobb a frissen sült péksütemény illatánál, minden nap, ráadásul csak egy napon van vele munka, utána már csak élvezni kell a gyümölcsét... :)

Többféle ízesítéssel és különböző formákban készítettem, hogy változatos legyen a kalács kalendárium. Készítés közben fázisfotókat is csináltam, mert így könnyebb megmutatni, melyik forma hogyan készül. A receptben leírt mennyiségből pont 24 darab, normál méretű péksüteményt lehet készíteni, mi ezen osztozni fogunk, mert mindig így szoktuk, de aki sajátot szeretne, vagy nagy a család, az vagy duplázza a mennyiséget, vagy 12 nap után (mikor a fele elfogyott), készítsen újabb adagot - így a fagyasztóban sem foglal olyan sok helyet a sok fincsi péksüti. :)

Egyébként ahhoz képest, hogy ránézésre munkaigényes a dolog, egész gyorsan megvan, a kelesztés húzza inkább az időt, ezzel együtt néhány óra alatt elkészül - a kelesztési időt kelt tésztánál nem spórolhatjuk meg, viszont érdemes kivárni, mert a végeredmény nagyon finom. :)

adventi kalács naptár (2)

Adventi kalács naptár

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 4 dl tej
  • 3 dl víz
  • 4 dkg vaj
  • 1 ek. olaj
  • 6 ek. cukor 
  • 5 dkg élesztő
  • csipetnyi só
  • 1 tojás
  • 1 kg liszt

ízesítéshez:

  • kakaópor
  • mézeskalács fűszerkeverék
  • töltéshez ízlés szerinti ízesítők: én porcukros fahéjat, porcukros kakaóport, vaníliás porcukrot, mazsolát és (a natúr tésztához) cukorral összedarált mákot használtam

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe tesszük, és a dagasztó programmal a tésztát bedagasztjuk. Ha összeállt a tészta, kivesszük a gépből, és három egyenlő részre vágjuk. Az egyik harmadot egy tálba tesszük kelni, konyharuhával lefedve, a második harmadot a kakaóporral visszatesszük a gépbe, és a dagasztóprogrammal beledolgoztatunk 2 ek. kakaót a tésztába, majd a harmadik harmadot kevertetjük el ½ ek. mézeskalács fűszerkeverékkel. (A tészta természetesen kézzel is dagasztható, csak úgy egy kicsit időigényesebb.)

Mindhárom gombócot kb. egy óra alatt kétszeresére kelesztjük.

Ha szépen megkeltek a tésztagombócok, akkor először a natúr tésztával kezdünk el dolgozni: jól átgyúrjuk (erre is jó a kenyérsütőgép dagasztó programja), nyolc egyenlő részre vágjuk (a háromféle tésztából pont 24 darab péksütemény készül, ha mindhármat 8 egyenlő részre osztjuk), és mindegyik részt megformázzuk. (Lentebb mutatok nyolc példát, de bármilyen módon formázhatjuk, kedvünk szerint!)

A megformázott péksüteményeket olajozott-lisztezett tepsire tesszük, és langyos helyre félretesszük hűlni 30-40 percre.

Közben ugyanígy megformázzuk a maradék tésztát is. 

Ha az első adag tészta pihentetési ideje letelt, 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és 15 perc alatt elősütjük. Ekkor nem lesz még pirult, de a tészta nagyjából már megsült. A sütési idő leteltével kivesszük a tésztákat a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd egyesével zacskóba tesszük őket, és bepakoljuk mindet a mélyhűtőbe.

Felhasználás előtt

Ha reggel szeretnénk fogyasztani a péksüteményt, akkor előző este kivesszük a fagyasztóból, áttesszük a hűtőbe, ott reggelre kicsit kiolvad. Reggel készre sütjük, sütőben 180°C-on, és bár nem próbáltam, de szerintem melegszendvicssütőben (nem az összecsukhatóban, hanem a rácsos-grillesben :) ) is ki lehet sütni, mivel előzőleg a belseje már megsült, csak a tetejét kell kicsit pirítani.

 

Formázás

 

1. Lucaszív

3_lucaszív

A gombócból rudat sodrunk (1), kicsit kilapítjuk, és porcukros fahéjjal, kakaóporral, vaníliás porcukorral vagy mákkal megszórjuk (2).

Kétoldalt elkezdjük feltekerni (3), de ne tekerjük a közepéig, 2-3 cm-t hagyjunk a szív alsó részének.

Fordítsuk oldalra, és a két feltekert részt tegyük egymás mellé, formázzunk szívet (4).

 

 

2. Csavart csiga

6_csavart csiga

A gombócot téglalap alakúra nyújtjuk (1). Porcukros fahéjjal, kakaóval, vaníliás porcukorral vagy mákkal megszórjuk (2), majd hosszabb oldalánál fogva feltekerjük (3-4).

A tekercset hosszában majdnem végig kettévágjuk, a végén hagyjunk egy fél centit, hogy összefogja a tésztát, majd a szárakat saját tengelyük mentén megcsavarjuk (5). A csavart részt elkezdjük csiga alakban feltekerni úgy, hogy középen legyen az a vége, amit nem vágtunk ketté (6-7). Ha feltekertük, a másik végét a tekercs alá illesztjük, hogy szép kerek maradjon a csiga kelés után is (8).

 

3. Macskafarok

4_luca macskafarok

A gombócból rudat sodrunk, a két végét megfogjuk, és ellentétes irányba elkezdjük feltekerni, hogy S alakzatot kapjunk (1). A macskafarok két tekercsének közepére teszünk egy-egy szem mazsolát.

A macskafarkat ízesíthetjük is: ehhez a tésztagombócból ne rudat sodorjunk, hanem nyújtsuk ki téglalap alakúra, szórjuk meg fahéjjal, kakaóval, vaníliás porcukorral vagy mákkal, tekerjük fel, és ezt a rudat formázzuk meg a képen látható módon.

 

4. Szívkereszt

8_kereszt

A tésztagombócot két egyenlő részre osztjuk, és macskafarokfa formázzuk úgy, hogy az egyik a tükörképe legyen a másiknak (1) (tehát ha az elsőnél a jobb kezünkkel balra kezdtük el tekerni a tésztát, akkor a másodiknál ugyanezzel a kezünkkel jobbra tekerjük - így tudjuk majd elérni, hogy egymásra téve szívet formázzanak).

Helyezzük egymásra a két macskafarkat (2), majd a hajlatokba tegyünk mazsolát (a kereszt közepére is tehetünk egy szemet).

A szívkeresztet ugyanúgy ízesíthetjük, mint a macskafarkat (fent).

 

5. Matyó virág

5 matyó virág

A gombócot téglalap alakúra nyújtjuk (1). Porcukros fahéjjal, kakaóval, vaníliás porcukorral vagy mákkal megszórjuk (2), majd hosszabb oldalánál fogva feltekerjük (3-4).

A tekercset két oldalt majdnem a közepéig hosszában félbevágjuk (5), majd ezeket a szárakat saját tengelyük mentén megcsavarjuk (6). A rúd két végét egymáshoz húzzuk, és összecsípjük (7-8).

 

6. Rózsabimbó

7-rózsabimbó

A tésztagombócot vágjuk ketté, az egyik rész legyen kicsit (de csak kicsit) nagyobb, mint a másik.

Ha szeretnénk, mazsolát (és vaníliás porcukrot) gyúrjunk a nagyobb tésztadarabba (1), majd gyúrjuk gombóccá (2).

A kisebb tésztadarabot nyújtsuk ki kör alakúra, és négy oldalról szimmetrikusan, majdnem a középpontig vágjuk be (3). Tegyük a közepére az előzőleg előkészített gombócot (4), majd a körlap négy fülét egymás után hajtsuk fel (5-8).

 

7. Cica

1_cica

A gombócba ízlés szerint gyúrhatunk mazsolát (mint a rózsabimbónál, fentebb), majd két kezünkkel gömbölyűre söndörgetjük.

A cica füleinél kicsit megcsípjük a tésztát, és háromszög alakúra formáljuk.

A szeméhez és orrához félbevágott mazsolát helyezünk, a bajszánál éles késsel vágásokat teszünk.

 

8. Maci vagy Mickey egér

2_maci

A gombócból levágunk egy akkora darabot, amekkora két macifülhöz vagy Mickey egér fülhöz kell, Mickey egérnek kicsit nagyobb a füle, mint a macinak.

A tésztába gyúrhatunk mazsolát, ha szeretnénk (mint a rózsabimbónál, fentebb).

A fej tésztáját két kezünkkel gömbölyűre formáljuk (1).

A fülhöz levágott tésztadarabot félbevágjuk, és mindkét darabot gömbölyűre formázzuk. A fejhez illesztjük őket, ha nem tapad, egy csepp vizet kenjünk az illesztési ponthoz (2).

 

 

 

kakaós-600x400.jpg

Ilyenek lettek a kakaós péksütemények félkészre sütve

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr8716264066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása