Egy igencsak rendhagyó adventi naptárat készítettem idén: minden napra jut egy finomság, de az egész előre elkészíthető, így decemberben már nincs vele nagy munkánk, mégis minden nap friss. Nem a megszokott csokis kalendárium, de egy téma köré épül az egész, viszont nap mint nap egy kicsit más, hogy változatos legyen. És nagyon finom. Elég kíváncsiak vagytok már, megmondhatom mi az? :)
Kelt kalács kalendáriumot készítettem! Egyszer kell elkészíteni, ekkor félkészre sütjük, bevágjuk a fagyasztóba, majd minden nap előveszünk egyet, készre sütjük, és melegen, frissen, illatosan megesszük! Nincs is jobb a frissen sült péksütemény illatánál, minden nap, ráadásul csak egy napon van vele munka, utána már csak élvezni kell a gyümölcsét... :)
Többféle ízesítéssel és különböző formákban készítettem, hogy változatos legyen a kalács kalendárium. Készítés közben fázisfotókat is csináltam, mert így könnyebb megmutatni, melyik forma hogyan készül. A receptben leírt mennyiségből pont 24 darab, normál méretű péksüteményt lehet készíteni, mi ezen osztozni fogunk, mert mindig így szoktuk, de aki sajátot szeretne, vagy nagy a család, az vagy duplázza a mennyiséget, vagy 12 nap után (mikor a fele elfogyott), készítsen újabb adagot - így a fagyasztóban sem foglal olyan sok helyet a sok fincsi péksüti. :)
Egyébként ahhoz képest, hogy ránézésre munkaigényes a dolog, egész gyorsan megvan, a kelesztés húzza inkább az időt, ezzel együtt néhány óra alatt elkészül - a kelesztési időt kelt tésztánál nem spórolhatjuk meg, viszont érdemes kivárni, mert a végeredmény nagyon finom. :)
Adventi kalács naptár
Hozzávalók:
a tésztához:
- 4 dl tej
- 3 dl víz
- 4 dkg vaj
- 1 ek. olaj
- 6 ek. cukor
- 5 dkg élesztő
- csipetnyi só
- 1 tojás
- 1 kg liszt
ízesítéshez:
- kakaópor
- mézeskalács fűszerkeverék
- töltéshez ízlés szerinti ízesítők: én porcukros fahéjat, porcukros kakaóport, vaníliás porcukrot, mazsolát és (a natúr tésztához) cukorral összedarált mákot használtam
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe tesszük, és a dagasztó programmal a tésztát bedagasztjuk. Ha összeállt a tészta, kivesszük a gépből, és három egyenlő részre vágjuk. Az egyik harmadot egy tálba tesszük kelni, konyharuhával lefedve, a második harmadot a kakaóporral visszatesszük a gépbe, és a dagasztóprogrammal beledolgoztatunk 2 ek. kakaót a tésztába, majd a harmadik harmadot kevertetjük el ½ ek. mézeskalács fűszerkeverékkel. (A tészta természetesen kézzel is dagasztható, csak úgy egy kicsit időigényesebb.)
Mindhárom gombócot kb. egy óra alatt kétszeresére kelesztjük.
Ha szépen megkeltek a tésztagombócok, akkor először a natúr tésztával kezdünk el dolgozni: jól átgyúrjuk (erre is jó a kenyérsütőgép dagasztó programja), nyolc egyenlő részre vágjuk (a háromféle tésztából pont 24 darab péksütemény készül, ha mindhármat 8 egyenlő részre osztjuk), és mindegyik részt megformázzuk. (Lentebb mutatok nyolc példát, de bármilyen módon formázhatjuk, kedvünk szerint!)
A megformázott péksüteményeket olajozott-lisztezett tepsire tesszük, és langyos helyre félretesszük hűlni 30-40 percre.
Közben ugyanígy megformázzuk a maradék tésztát is.
Ha az első adag tészta pihentetési ideje letelt, 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és 15 perc alatt elősütjük. Ekkor nem lesz még pirult, de a tészta nagyjából már megsült. A sütési idő leteltével kivesszük a tésztákat a sütőből, kicsit hűlni hagyjuk, majd egyesével zacskóba tesszük őket, és bepakoljuk mindet a mélyhűtőbe.
Felhasználás előtt
Ha reggel szeretnénk fogyasztani a péksüteményt, akkor előző este kivesszük a fagyasztóból, áttesszük a hűtőbe, ott reggelre kicsit kiolvad. Reggel készre sütjük, sütőben 180°C-on, és bár nem próbáltam, de szerintem melegszendvicssütőben (nem az összecsukhatóban, hanem a rácsos-grillesben :) ) is ki lehet sütni, mivel előzőleg a belseje már megsült, csak a tetejét kell kicsit pirítani.
Formázás
1. Lucaszív
A gombócból rudat sodrunk (1), kicsit kilapítjuk, és porcukros fahéjjal, kakaóporral, vaníliás porcukorral vagy mákkal megszórjuk (2).
Kétoldalt elkezdjük feltekerni (3), de ne tekerjük a közepéig, 2-3 cm-t hagyjunk a szív alsó részének.
Fordítsuk oldalra, és a két feltekert részt tegyük egymás mellé, formázzunk szívet (4).
2. Csavart csiga
A gombócot téglalap alakúra nyújtjuk (1). Porcukros fahéjjal, kakaóval, vaníliás porcukorral vagy mákkal megszórjuk (2), majd hosszabb oldalánál fogva feltekerjük (3-4).
A tekercset hosszában majdnem végig kettévágjuk, a végén hagyjunk egy fél centit, hogy összefogja a tésztát, majd a szárakat saját tengelyük mentén megcsavarjuk (5). A csavart részt elkezdjük csiga alakban feltekerni úgy, hogy középen legyen az a vége, amit nem vágtunk ketté (6-7). Ha feltekertük, a másik végét a tekercs alá illesztjük, hogy szép kerek maradjon a csiga kelés után is (8).
3. Macskafarok
A gombócból rudat sodrunk, a két végét megfogjuk, és ellentétes irányba elkezdjük feltekerni, hogy S alakzatot kapjunk (1). A macskafarok két tekercsének közepére teszünk egy-egy szem mazsolát.
A macskafarkat ízesíthetjük is: ehhez a tésztagombócból ne rudat sodorjunk, hanem nyújtsuk ki téglalap alakúra, szórjuk meg fahéjjal, kakaóval, vaníliás porcukorral vagy mákkal, tekerjük fel, és ezt a rudat formázzuk meg a képen látható módon.
4. Szívkereszt
A tésztagombócot két egyenlő részre osztjuk, és macskafarokfa formázzuk úgy, hogy az egyik a tükörképe legyen a másiknak (1) (tehát ha az elsőnél a jobb kezünkkel balra kezdtük el tekerni a tésztát, akkor a másodiknál ugyanezzel a kezünkkel jobbra tekerjük - így tudjuk majd elérni, hogy egymásra téve szívet formázzanak).
Helyezzük egymásra a két macskafarkat (2), majd a hajlatokba tegyünk mazsolát (a kereszt közepére is tehetünk egy szemet).
A szívkeresztet ugyanúgy ízesíthetjük, mint a macskafarkat (fent).
5. Matyó virág
A gombócot téglalap alakúra nyújtjuk (1). Porcukros fahéjjal, kakaóval, vaníliás porcukorral vagy mákkal megszórjuk (2), majd hosszabb oldalánál fogva feltekerjük (3-4).
A tekercset két oldalt majdnem a közepéig hosszában félbevágjuk (5), majd ezeket a szárakat saját tengelyük mentén megcsavarjuk (6). A rúd két végét egymáshoz húzzuk, és összecsípjük (7-8).
6. Rózsabimbó
A tésztagombócot vágjuk ketté, az egyik rész legyen kicsit (de csak kicsit) nagyobb, mint a másik.
Ha szeretnénk, mazsolát (és vaníliás porcukrot) gyúrjunk a nagyobb tésztadarabba (1), majd gyúrjuk gombóccá (2).
A kisebb tésztadarabot nyújtsuk ki kör alakúra, és négy oldalról szimmetrikusan, majdnem a középpontig vágjuk be (3). Tegyük a közepére az előzőleg előkészített gombócot (4), majd a körlap négy fülét egymás után hajtsuk fel (5-8).
7. Cica
A gombócba ízlés szerint gyúrhatunk mazsolát (mint a rózsabimbónál, fentebb), majd két kezünkkel gömbölyűre söndörgetjük.
A cica füleinél kicsit megcsípjük a tésztát, és háromszög alakúra formáljuk.
A szeméhez és orrához félbevágott mazsolát helyezünk, a bajszánál éles késsel vágásokat teszünk.
8. Maci vagy Mickey egér
A gombócból levágunk egy akkora darabot, amekkora két macifülhöz vagy Mickey egér fülhöz kell, Mickey egérnek kicsit nagyobb a füle, mint a macinak.
A tésztába gyúrhatunk mazsolát, ha szeretnénk (mint a rózsabimbónál, fentebb).
A fej tésztáját két kezünkkel gömbölyűre formáljuk (1).
A fülhöz levágott tésztadarabot félbevágjuk, és mindkét darabot gömbölyűre formázzuk. A fejhez illesztjük őket, ha nem tapad, egy csepp vizet kenjünk az illesztési ponthoz (2).
Ilyenek lettek a kakaós péksütemények félkészre sütve
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal