"Jaj, de jó a habos sütemény" - Habos meggyes pite

Bár ennek a tetején se mogyoró, se semmi más, azért mégis nagyon jó: egy tekintélyes réteg meggykompót lapul meg a habkorona alatt.

habos-meggyes-pite-4.jpg

habos-meggyes-pite-3.jpg

Ez most úgy fog hangzani, mintha saját magamnak mondanék ellent, pedig szó sincs erről, mert ez a recept tökéletes úgy, ahogy van; mégis úgy érzem, hogy ki kell mondanom, hogy ez a pite bizony nagyon fincsi habkorona nélkül is :) Ezt most csak azért osztom meg veled, mert én legtöbbször fagyasztóba eltett tojásfehérjéből szoktam készíteni a hasonló habos sütiket, és ha nálad nem szokott így gyűlni a tojásfehérje, és csak emiatt nem akarsz felütni egy tojást, akkor tudd, hogy bár a legjobb így, habosan, azért hab nélkül is jól működik a süti ;)

Ez pedig azért van így, mert a süti titka valójában az enyhén levendulás meggykompótban rejlik - ennek a pitének ez a lelke! A felhős habréteg persze ad hozzá az élményhez, de lényeg a lényeg: habbal vagy anélkül, mindenképp megéri megsütni, nagyon-nagyon finom! :)

habos-meggyes-pite-2.jpg

Habos meggyes pite

Hozzávalók

a tésztához:

  • 150 g liszt
  • 100 g hideg vaj
  • 50 g porcukor
  • csipetnyi só

a töltelékhez:

  • 500 g fagyasztott meggy
  • 50 g barna cukor
  • ½ vaníliarúd kikapart magjai
  • ½ teáskanál szárított levendulavirág mozsárban porítva
  • 3 ek. étkezési keményítő

a tetejére:

  • 3 tojásfehérje
  • 60 g cukor

 

A fagyasztott meggyet néhány órával a sütés előtt tedd egy lábasba, ebben hagyd kiengedni. Ne szűrd le, a levével együtt lesz rá szükség.

A sütőt melegítsd elő 180°C-ra.

A tészta hozzávalóit késes darálóval vagy kézzel, gyors mozdulatokkal morzsold össze. Formázz belőle korongot, csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe pihenni.

Egy kis tálkában keverd össze a barna cukrot, a fűszereket és a keményítőt, keverd a kiengedett meggyhez, és közepes lángon kezdd el melegíteni. Ha felforrt, még 1 percig főzd.

A tésztát vedd elő a hűtőből és nyújtódeszkán nyújtsd ki. A sodrófára segítségével emeld át a piteformába, szépen igazítsd el benne, a túllógó széleket vágd le, és nyomkodd a pite aljára. Tegyél rá sütőpapírt és sütőbabot, és 10 perc alatt süsd elő.

Elősütés után simítsd a tésztára a tölteléket, és további 20 perc alatt süsd készre – ha a tészta széle pirulni kezdene, fedd le az egész pitét alufóliával.

Amíg a pite sül, előkészítünk egy lábast és egy hőálló tálat, ami illik a tetejére – a lábasban forralj vizet.

Pár perccel a sütési idő letelte előtt a tojásfehérjét a cukorral mérd a tálba, a tálat tedd a gőzre fölé (a víz most már csak alacsony lángon, gyöngyözve forrjon), és folyamatos keverés mellett 50 fokosra melegítjük a fehérjés keveréket.

Ha elérte a hőfokot, vedd le a tálat a gőzről, és robotgéppel rögtön kezdd el habosítani a keveréket. Kemény habot kell kapnod, amiben jól megmarad a habverő mintája. Evőkanállal kócosan halmozd a pitére, tedd vissza a sütőbe, állítsd át hőlégkeveréses módra, és kb. 15 perc alatt pirítsd meg a habot.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>

További gyümölcsös receptekhez pedig kattitns ide>>

habos-meggyes-pite-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr5316436836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása