Bár ennek a tetején se mogyoró, se semmi más, azért mégis nagyon jó: egy tekintélyes réteg meggykompót lapul meg a habkorona alatt.
Ez most úgy fog hangzani, mintha saját magamnak mondanék ellent, pedig szó sincs erről, mert ez a recept tökéletes úgy, ahogy van; mégis úgy érzem, hogy ki kell mondanom, hogy ez a pite bizony nagyon fincsi habkorona nélkül is :) Ezt most csak azért osztom meg veled, mert én legtöbbször fagyasztóba eltett tojásfehérjéből szoktam készíteni a hasonló habos sütiket, és ha nálad nem szokott így gyűlni a tojásfehérje, és csak emiatt nem akarsz felütni egy tojást, akkor tudd, hogy bár a legjobb így, habosan, azért hab nélkül is jól működik a süti ;)
Ez pedig azért van így, mert a süti titka valójában az enyhén levendulás meggykompótban rejlik - ennek a pitének ez a lelke! A felhős habréteg persze ad hozzá az élményhez, de lényeg a lényeg: habbal vagy anélkül, mindenképp megéri megsütni, nagyon-nagyon finom! :)
Habos meggyes pite
Hozzávalók
a tésztához:
- 150 g liszt
- 100 g hideg vaj
- 50 g porcukor
- csipetnyi só
a töltelékhez:
- 500 g fagyasztott meggy
- 50 g barna cukor
- ½ vaníliarúd kikapart magjai
- ½ teáskanál szárított levendulavirág mozsárban porítva
- 3 ek. étkezési keményítő
a tetejére:
- 3 tojásfehérje
- 60 g cukor
A fagyasztott meggyet néhány órával a sütés előtt tedd egy lábasba, ebben hagyd kiengedni. Ne szűrd le, a levével együtt lesz rá szükség.
A sütőt melegítsd elő 180°C-ra.
A tészta hozzávalóit késes darálóval vagy kézzel, gyors mozdulatokkal morzsold össze. Formázz belőle korongot, csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe pihenni.
Egy kis tálkában keverd össze a barna cukrot, a fűszereket és a keményítőt, keverd a kiengedett meggyhez, és közepes lángon kezdd el melegíteni. Ha felforrt, még 1 percig főzd.
A tésztát vedd elő a hűtőből és nyújtódeszkán nyújtsd ki. A sodrófára segítségével emeld át a piteformába, szépen igazítsd el benne, a túllógó széleket vágd le, és nyomkodd a pite aljára. Tegyél rá sütőpapírt és sütőbabot, és 10 perc alatt süsd elő.
Elősütés után simítsd a tésztára a tölteléket, és további 20 perc alatt süsd készre – ha a tészta széle pirulni kezdene, fedd le az egész pitét alufóliával.
Amíg a pite sül, előkészítünk egy lábast és egy hőálló tálat, ami illik a tetejére – a lábasban forralj vizet.
Pár perccel a sütési idő letelte előtt a tojásfehérjét a cukorral mérd a tálba, a tálat tedd a gőzre fölé (a víz most már csak alacsony lángon, gyöngyözve forrjon), és folyamatos keverés mellett 50 fokosra melegítjük a fehérjés keveréket.
Ha elérte a hőfokot, vedd le a tálat a gőzről, és robotgéppel rögtön kezdd el habosítani a keveréket. Kemény habot kell kapnod, amiben jól megmarad a habverő mintája. Evőkanállal kócosan halmozd a pitére, tedd vissza a sütőbe, állítsd át hőlégkeveréses módra, és kb. 15 perc alatt pirítsd meg a habot.
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>
További gyümölcsös receptekhez pedig kattitns ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.