Kókuszos pandatorta

„Kókuszos pandatortát kérünk” - érkezett a rendelés. A tortát unokaöcsém választotta a nővéremnek szülinapjára, nagyon jószívű gyerek, mert a panda a kedvenc állata, kókusszal lehet a legszebb pandatortát készíteni - és ő az anyukájának tökéleteset akart.

Először egy pillanatra megijedtem, na nem a panda hozta rám a frászt, hanem a kókusz, merthogy én a kókuszt nem is szeretem, de a sütijeim egyébként mindenkinek be szoktak jönni, úgyhogy nem riadtam vissza a kihívástól, inkább elkezdtem ötletelni.

kókuszos-pandatorta-3-600x483.jpg Ha nem is ez a világ legprofesszionálisabb pandatortája, a házi mezőnyben megteszi, kevésbé gyakorlottak is nyugodtan próbálkozhatnak vele!

 

A vajas krém semmiképp sem jöhetett szóba, mert azt mégannyira sem szeretem mint a kókuszt, így kezdettől fogva puding és/vagy mascarpone kombinációkban gondolkodtam, a kókusz ezekhez jól megy. Pandafejet étcsokival tök jól lehet rajzolni, és hogy egyenletesen pandás legyen az összkép (na meg az ízvilágon is dobjunk egy kicsit), csokis és vaníliás tortalapok adták az alapot. Pandafej-mintát a jó öreg google szolgáltatott, a torta tetejét csokival bevontam, majd a fehér részeket kókusszal kiszórtam, és közben folyamatosan néztem a pandafejképeket, nehogy inkább bagolyra hasonlítson a végeredmény. :)

kókuszos-pandatorta-4-465x600.jpg A baloldali a tökéletes pandafej, a jobboldali pedig az egyszerűen teljesíthető - ez a kombináció jó segítség volt

 

Magas tortát szerettem volna, és sokan is voltunk (kb. húszan estünk neki a tortának), ezért a 23 cm-es tortaformámat használtam, a majdnem 10 cm magas tortából vékonyabb szelet is elég volt mindenkinek, már csak azért is, mert nem ez volt az egyetlen torta, nem az én tesóm volt az egyetlen szülinapos. Aki kistortát szeretne, próbálkozzon fele adag készítésével kisebb tortaformában, vagy készíthető ugyanígy a 23-es formában fele ilyen magas torta is, vagy csődítsétek ti is össze a rokonságot, és süssetek egy szép nagy pandatortát! :)

kókuszos pandatorta (1)

Kókuszos pandatorta

Hozzávalók:

a csokis tortalaphoz:

  • 200 g vaj
  • 200 g étcsokoládé
  • 5 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg liszt

a vaníliás tortalaphoz:

  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 20 dkg liszt
  • fél rúd vanília kikapart magja

a kókuszkrémhez:

  • 100 g étkezési keményítő
  • 1 l tej
  • 20-25 dkg cukor
  • 200 g kókuszreszelék
  • 250 g mascarpone

a díszítéshez:

  • 150-200 g étcsokoládé
  • kb. 100 g kókuszreszelék
  • 1-2 kis kocka fehércsokoládé

Először a tortalapokat készítjük el, hogy a kihűlt, kettévágott lapokat a frissen elkészült, langyos krémmel tudjuk megtölteni. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

A csokis tortalaphoz a vajat az étcsokoládéval összeolvasztjuk. Az egész tojásokat egy keverőtálban felhabosítjuk, egészen addig, amíg egynemű, világos színű hab nem lesz belőle, ehhez 5 percig kell dolgoznunk rajta robotgéppel. Ezután hozzákeverjük a cukrot, majd a vaj-csoki keveréket, végül a lisztet. A masszát tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 180°C-on 20-25 perc alatt kisütjük. Ha elkészült, kivesszük a formából, és rácson hűlni hagyjuk.

A vaníliás tortalaphoz a vajat a cukor felével habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzákeverjük a maradék cukrot, majd több részletben, óvatosan, nehogy összetörjön a hab, hozzáadjuk a vajas keverékhez. Végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a vaníliát is. Tortaformában 180°C-on tűpróbáig (kb. 40 percig) sütjük.

Ha a tortalapok kihűltek, elkezdhetjük a krém készítését és a torta összeállítását. Először nézzük meg, hogy mennyire lett vízszintes a tortalapok teteje, és ha szükséges, vágjunk le belőle, majd lapjában vágjuk ketté mindkét tortalapot, hogy két sötét és két világos lapunk legyen.

Készítsük el a krémet: az étkezési keményítőt először egy kevés tejjel lábasban csomómentesre keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a többi tejet is, majd közepes lángon felforraljuk. Ekkor be fog sűrűsödni, forrás után még fél percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a cukrot, a mascarponét és a kókuszreszeléket.

Válasszuk ki azt a két tortalapot, aminek a legegyenletesebb a lapja, ezeket célszerű alulra és felülre tenni (én a torta aljára olyan lapot szeretek tenni, ami eredetileg is az alsó oldala volt a lapnak, mert ez biztosan nem ragad le a tortatálra). Célszerű a tortaformában összeállítani a tortát, de aki nem szeretne bajlódni az átemeléssel, az teheti egyből a tálaló tálra, az alsó lap köré csatolva a tortakarikát.

A krémből tegyünk félre egy pohárnyit, ezzel fogjuk majd a torta oldalát bevonni.

Az alsó tortalapot megkenjük a maradék krém harmadával, ráhelyezzük a következő lapot, finoman lenyomkodjuk, hogy ne maradjanak kitöltetlen részek, erre kenjük a krém másik harmadát, rátesszük a harmadik lapot, kicsit ezt is lenyomkodjuk, megkenjük a maradék krémmel, majd rátesszük a negyedik tortalapot, és finoman lenyomkodjuk.

A pandafej kialakításához először rajzoljunk két akkora pandafület sütőpapírra, amekkora a tortához illik - a fül alsó részénél hosszabbítsuk meg a vonalat 2-3 cm-rel, hogy biztosan megálljon a fül a tortában.

Egy tálban előkészítjük a díszítéshez a kókuszreszeléket, és gőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládé felét - ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a csokoládé szép lesz, miután megszilárdul, akkor temperáljuk is a csokit: az olvasztandó mennyiségnek csak a felét tegyük fel a gőz fölé olvadni, a másik felét apróra törve akkor keverjük hozzá, mikor az olvadt csokit már levettük a gőzről.

A torta tetejére simítsunk egy réteg csokoládét szilikon lapáttal vagy késsel, majd azokat a részeket, ahol a panda feje fehér, szórjuk ki kókusszal (lásd lent a képen). Érdemes először a kontúrokkal kezdeni, és ezután a széle felé haladva kitölteni a többi részt.

Miután a fehér részekkel elkészültünk, befejezzük a pandafej sötét részeit és elkészítjük a füleket, ehhez olvasszuk meg a maradék csokoládét. A sütőpapírra a rajzolt minta mentén kenjünk olvasztott csokoládét (a papír részben áttetsző, célszerű a rajzolt mintával ellentétes oldalra felvinni a csokit). A pandafüleket tegyük félre legalább 8-10 órára (szobahőmérsékleten) szilárdulni.

A panda szeméhez és orrához is vihetünk még fel csokit, ha szükséges (az orra szebb, ha kicsit kidomborodik), és rajzoljuk meg a száját is (én ehhez díszítőtollat használtam, de egy egyszerű zacskó is megteszi, aminek egyik sarkára kis lyukat vágunk). Olvasszuk fel a fehércsokoládét is gőz fölött, és rajzoljuk meg vele a szemgolyót. Ennek a közepére étcsokoládéval fogunk majd szembogarat tenni: ehhez vagy várjuk meg, amíg a fehércsokoládé megszilárdul annyira, hogy már ne folyjon össze az étcsokoládéval, vagy sütőpapírra tegyünk külön kis pöttyöket, és ezt később (amikor a fehércsokoládé már teljesen megszilárdult) egy kis pötty csokival ragasszuk a helyére.

A kész tortát éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap a torta oldalához félretett krémet jól átkeverjük, hogy kenhető legyen. A tortáról levesszük a tortakarikát, és az oldalára felvisszük a kókuszos krémet, egyenletesen elsimítjuk.

A panda fülét közvetlenül tálalás előtt tesszük a helyére, a legfelső tortalap alá, a krémrétegbe csúsztatva.

kókuszos-pandatorta-5-600x600.jpg A fehér részeket szórjuk ki kókusszal
- itt még akár bagoly is lehetett volna belőle :)

 

kókuszos pandatorta (2)

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr7016264098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pink Dust 2016.01.29. 11:44:22

Nagyon aranyos!!!! :)

SweetHome 2016.01.29. 11:48:38

Köszönöm! És meglepően könnyű elkészíteni :)

cvitamin 2016.01.31. 09:18:26

Nagyon cuki. Unokáim imádni fogják! Köszönöm.

SweetHome 2016.01.31. 09:30:08

Köszönöm! :) A gyerekek nálunk is imádták, főleg a füle volt a sláger :)

Szabó Veronika 2016.02.03. 10:10:58

De jó! Most kedvet kaptam hozzá, hogy kipróbáljam én is :)

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása