Almás-sütőtökös morzsás süti karamellel

Nagymamám sokszor sütött ilyen morzsás sütit, általában almával vagy túróval töltve. Imádtuk, nemcsak azért, mert gyorsan kész, hanem azért is, mert istenien finom a tésztája. Most újítottam kicsit a recepten - na nem a tésztán, az úgy tökéletes, ahogy van, hanem a tölteléken: a sütit megtöltöttem egy jó adag ősszel, illatos-fűszeres mindent-bele töltelékkel.

almas-sutotokos morzsas (3)

A süti eredeti neve gyors almás süti - vagy ahogy nemrég megtudtam, lustaasszony süteménye, ami onnan ered, hogy a tésztával igazán nem kell sokat vacakolni, pár perc alatt elkészíthető. Valójában a tésztát nem is kell teljesen összeállítani, a száraz és a folyékony részt külön tesszük a tepsibe, keverés nélkül. Majd sütés közben szépen elrendeződnek a dolgok, ettől lesz igazán izgalmasan rusztikus a tészta, mert a nem egyenletesen keveredett összetevők miatt mindenhol egy kicsit más lesz az állaga. Ezt az izgalmas összevisszaságot a fűszeres-diós, almás-sütőtökös töltelék még jobban kiemeli, és a karamell... azt egyszerűen nem lehetett kihagyni. :) 

almas-sutotokos morzsas_(1)

Almás-sütőtökös morzsás süti

Hozzávalók:

a töltelékhez:

  • 40 dkg sütőtök
  • 50 dkg alma
  • egy maréknyi dió
  • 5 db (kb. 60 g) tejkaramella
  • 2 tk. őszi fahéjas fűszerkeverék (vagy almás pite, mézeskalács fűszerkeverék vagy más, hasonló fűszerkeverék)
  • 1 tk. fahéj

a száraz részhez:

  • 30 dkg liszt
  • ½ tasak sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg kristálycukor

a folyékony részhez:

  • 4 dl tej
  • 3 tojás
  • 6 dkg olvasztott vaj

 

A sütőtököt elősütjük, addig süssük, amíg már elég puha lesz ahhoz, hogy bele tudjunk szúrni egy villát, de ne süssük túl puhára és szétesősre, mert a sütiben is fog még sülni egy kicsit.

Az almát hámozzuk meg, vegyük ki a magházát, vágjuk kockákra, és tegyük egy nagyobb tálba, amiben majd a töltelék összes hozzávalóját elkeverhetjük.

A diót csak egy nagyon kicsit, ropogós-darabosra törjük meg. Adjuk hozzá az almához.

A tejkaramellákat vágjuk 3-4 darabra, és ezt is adjuk az almához.

Ha kész a sütőtök, vágjuk ezt is kockára (kb. akkorára, mint az almát), és adjuk a töltelék többi részéhez. Az egészet szórjuk meg a fűszerekkel, és keverjük el, hogy mindenhová egyenletesen jusson belőle.

Ezután elkészítjük a száraz részt: a lisztet a sütőporral egy tálban keverjük össze, adjuk hozzá a cukrot, majd morzsoljuk el benne a vajat, amíg már nincsenek benne tapintható vajdarabkák (nem fog összeállni, por állagú lesz a végén).

A folyékony részt kancsóban praktikus elkészíteni: előbb a tojást keverjük el kézi habverővel (habosítani nem kell, csak keverjük simára), majd adjuk hozzá a többi folyékony hozzávalót, és keverjük simára.

Egy kivajazott-kilisztezett tepsi alján egyenletesen oszlassuk el a száraz keverék felét (ne nyomkodjuk le), erre pakoljuk rá a tölteléket, majd szórjuk rá a száraz keverék maradék részét. Erre öntsük rá a folyékony keveréket, majd néhány helyen egy kanál nyelével szúrjunk le a tepsi aljáig, hogy jobban átjárja a folyadék a tésztát.

180°C-on 55 perc alatt süssük aranybarnára. Kb. félidőben nézzünk rá, hogy a darabos töltelék miatt maradt-e olyan rész, amire nem jutott elég folyadék, és itt száraz maradt a tészta - ide kiskanállal öntsünk egy kevés tejet.

 almas-sutotokos morzsas (2)

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több szeletes sütit találsz ide kattintva>>

Almával készült sütikhez kattints ide>>

Sütőtökös receptekhez pedig ide kattints>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr9216264172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása