Nagymamám sokszor sütött ilyen morzsás sütit, általában almával vagy túróval töltve. Imádtuk, nemcsak azért, mert gyorsan kész, hanem azért is, mert istenien finom a tésztája. Most újítottam kicsit a recepten - na nem a tésztán, az úgy tökéletes, ahogy van, hanem a tölteléken: a sütit megtöltöttem egy jó adag ősszel, illatos-fűszeres mindent-bele töltelékkel.
A süti eredeti neve gyors almás süti - vagy ahogy nemrég megtudtam, lustaasszony süteménye, ami onnan ered, hogy a tésztával igazán nem kell sokat vacakolni, pár perc alatt elkészíthető. Valójában a tésztát nem is kell teljesen összeállítani, a száraz és a folyékony részt külön tesszük a tepsibe, keverés nélkül. Majd sütés közben szépen elrendeződnek a dolgok, ettől lesz igazán izgalmasan rusztikus a tészta, mert a nem egyenletesen keveredett összetevők miatt mindenhol egy kicsit más lesz az állaga. Ezt az izgalmas összevisszaságot a fűszeres-diós, almás-sütőtökös töltelék még jobban kiemeli, és a karamell... azt egyszerűen nem lehetett kihagyni. :)
Almás-sütőtökös morzsás süti
Hozzávalók:
a töltelékhez:
- 40 dkg sütőtök
- 50 dkg alma
- egy maréknyi dió
- 5 db (kb. 60 g) tejkaramella
- 2 tk. őszi fahéjas fűszerkeverék (vagy almás pite, mézeskalács fűszerkeverék vagy más, hasonló fűszerkeverék)
- 1 tk. fahéj
a száraz részhez:
- 30 dkg liszt
- ½ tasak sütőpor
- 10 dkg vaj
- 25 dkg kristálycukor
a folyékony részhez:
- 4 dl tej
- 3 tojás
- 6 dkg olvasztott vaj
A sütőtököt elősütjük, addig süssük, amíg már elég puha lesz ahhoz, hogy bele tudjunk szúrni egy villát, de ne süssük túl puhára és szétesősre, mert a sütiben is fog még sülni egy kicsit.
Az almát hámozzuk meg, vegyük ki a magházát, vágjuk kockákra, és tegyük egy nagyobb tálba, amiben majd a töltelék összes hozzávalóját elkeverhetjük.
A diót csak egy nagyon kicsit, ropogós-darabosra törjük meg. Adjuk hozzá az almához.
A tejkaramellákat vágjuk 3-4 darabra, és ezt is adjuk az almához.
Ha kész a sütőtök, vágjuk ezt is kockára (kb. akkorára, mint az almát), és adjuk a töltelék többi részéhez. Az egészet szórjuk meg a fűszerekkel, és keverjük el, hogy mindenhová egyenletesen jusson belőle.
Ezután elkészítjük a száraz részt: a lisztet a sütőporral egy tálban keverjük össze, adjuk hozzá a cukrot, majd morzsoljuk el benne a vajat, amíg már nincsenek benne tapintható vajdarabkák (nem fog összeállni, por állagú lesz a végén).
A folyékony részt kancsóban praktikus elkészíteni: előbb a tojást keverjük el kézi habverővel (habosítani nem kell, csak keverjük simára), majd adjuk hozzá a többi folyékony hozzávalót, és keverjük simára.
Egy kivajazott-kilisztezett tepsi alján egyenletesen oszlassuk el a száraz keverék felét (ne nyomkodjuk le), erre pakoljuk rá a tölteléket, majd szórjuk rá a száraz keverék maradék részét. Erre öntsük rá a folyékony keveréket, majd néhány helyen egy kanál nyelével szúrjunk le a tepsi aljáig, hogy jobban átjárja a folyadék a tésztát.
180°C-on 55 perc alatt süssük aranybarnára. Kb. félidőben nézzünk rá, hogy a darabos töltelék miatt maradt-e olyan rész, amire nem jutott elég folyadék, és itt száraz maradt a tészta - ide kiskanállal öntsünk egy kevés tejet.
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több szeletes sütit találsz ide kattintva>>
Almával készült sütikhez kattints ide>>
Sütőtökös receptekhez pedig ide kattints>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.