Hogyan süssünk tökéletes brownie-t? - Aszalt vörösáfonyás brownie

A tökéletes brownie titka az állaga: szétolvad a szájban, tartalmas, de mégis puha és lágy, belül csokival tele, és a tetején egy leheletvékony repedezett réteggel.

vorosafonyas-brownie-2

Imádom a brownie-t, mert olyan sokféleképpen készíthető, hogy minden alkalomhoz találunk egy jól passzoló verziót, és mert már az alap brownie is nagyon finom, nem is túl száraz, nem is túl krémes, na és persze azért is, mert nagyon gyorsan elkészíthető. 

A hétköznapi nagy rohanásban is simán beleférhet egy gyors brownie sütés, az első egy-két alkalom után már lesz annyi gyakorlata az ember lányának, hogy hipp-hopp összedobjon egy brownie-t. Ha nem variálom túl a receptet, akkor az elejétől egészen addig, hogy kiveszem a kész sütit a sütőből legfeljebb 45 perc elég szokott lenni - de hozzá kell tennem, hogy már tényleg rengetegszer sütöttem brownie-t, és persze sok mást is, így már kezemre állnak a dolgok a konyhában.

A jó brownie puha és tartalmas. Olyan állagot kell elérnünk, ami tömény, de nem ehetetlenül nehéz, hanem lágyabb, kicsit krémesebb. Nem levegős, mint a piskóta, és pont ezért nem is száraz; a tésztához a tojásfehérjét nem külön verjük fel, hanem a sárgájával együtt, így valamennyire könnyedebb lesz, de korántsem annyira szivacsszerű, mint egy piskóta. A vaj és a csoki adja a süti krémességét, lágyságát, na meg az, hogy nem sütjük túl - a sütési időre nagyon figyelni kell! Bonyolultnak hangzik, pedig egyáltalán nem nehéz - csak ismerni kell a trükköket. Ezt fogom most megmutatni!

vorosafonyas-brownie-1

A tökéletes - és aszalt vörösáfonyás brownie

Hozzávalók:
(egy 20x32 cm-es tepsihez)

az alaprecepthez:

  • 200 g vaj
  • 200 g étcsokoládé
  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • csipetnyi só

a vörösáfonyás verzióhoz:

  • ½ mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 80 g aszalt vörösáfonya

A vajat és a csokoládét összeolvasztjuk. (Ha a vajat tesszük a lábas aljára, és a csokit fél perccel később adjuk hozzá, amikor a vaj már kezd olvadni, akkor nem fog megégni a csoki akkor sem, ha nem gőz fölött olvasztjuk.)

Az egész tojásokat habbá verjük. Ne válasszuk szét a fehérjét és sárgáját, nem piskótát szeretnénk csinálni - ettől kicsit szárazabb érzése lenne a sütinek. Az egész tojásokat viszont habosítsuk ki jól, a fenti adag esetén 5 percig kell járatni a robotgépet, hogy szép egynemű, világos színű habot kapjunk. Onnan is látjuk, hogy már jó a tojáshab, hogy a tál alján és tetején egyforma a hab állaga, nincs híg tojáslé az alján.

Ez a habosítás a titka a roppanós tetejű brownie-nak, úgyhogy ezt ne spóroljuk ki!

brownie_tojáshab.jpg 1: így néz ki a tojás a legelején, 2: már alakul, de még nem az igazi, 3: a keverőszár aljánál látszik, hogy a tál alján is habos már a tojás - ekkor van kész a tojáshab

 

Ha kész a tojáshab, hozzákeverjük a cukrot.

Ezután hozzácsurgatjuk a vaj-csoki keveréket, és még mindig a géppel keverjük el ezt is jól.

Végül a lisztet adjuk hozzá, ezt már vagy csak kézi habverővel vagy fakanállal, vagy a gépet a legkisebb fokozatra kapcsolva keverjük el. Mint minden olyan sütinél, amiben tojáshab van, itt is érdemes figyelni arra, hogy ne nyomjuk össze a kevergetéssel a habot - de szerencsére a brownie nem annyira kényes erre, mint pl. egy piskóta, a tapasztalatom szerint a robotgép legkisebb fokozatával keverve jó tésztát tudunk készíteni.

Ez eddig az alaprecept, ezt még tovább variálhatjuk, ízesíthetjük, ahogy mi szeretnénk. A fűszereket a liszttel együtt érdemes hozzáadni (a képeken látható brownie tésztájába kevertem fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeveréket), a darabosabb dolgokat - mint az aszalt gyümölcs, mogyoró vagy kis kockákra vágott csoki - pedig vagy a legvégén keverjük a tésztába, vagy a tepsibe átöntött tészta tetejére szórjuk (én most aszalt vörösáfonyát szórtam a brownie tetejére).

A sütőpapírozott vagy kivajazott-kilisztezett tepsibe öntött tésztát 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 25-35 percig sütjük.

A sütésnél arra kell odafigyelni, hogy ne süssük túl, mert akkor száraz és morzsálós lesz a tésztája, a tökéletes brownie viszont kicsit nyammogósabb állagú. Ezt tudjuk ellenőrizni tűvel is, csak nem úgy, mint a hagyományos piskótánál: ha még nagy darab tészta ragad a tűre, akkor még nincs kész a brownie-nk, ha viszont tisztán jön ki a tű, akkor túlsült, a célunk a kettő közti állapot elérése. Ezt a tökéletes brownie állagot pedig úgy ismerjük fel, hogy a sütibe szúrt tűre nagyon vékonyan ragad egy kis tésztaréteg, ennyi kell ahhoz, hogy puha maradjon belül a brownie, és ez azt is jelzi, hogy már megsült, nem nyers a tésztája. Onnan is látjuk, hogy pont jó a brownie, hogy a teteje már szilárd, nincs rajta folyós rész, de ha megnyomkodjuk, a belseje még kicsit puhábbnak tűnik.

brownie_tűpróba.jpg A képen sajnos nem nagyon látszik, de a brownie tűpróbájának a lényege, hogy ha a tűn végighúzzuk az ujjunkat, és azt érezzük, hogy maradt rajta egy nagyon vékony réteg tészta, akkor tökéletes lett a brownie-nk!

 

Melegen is és kihűtve is nagyon finom - hűtőbe viszont nem jó tenni, mert akkor keményebb lesz a tésztája, szobahőmérsékleten lesz pont jó puha.

Most már megvan az alaprecept, ebből kiindulva nagyon sokféle brownie-t készíthetsz - ötletekért nézz körül a brownie receptjeim között!

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

vorosafonyas-brownie-3

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr5616264184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása