Omlós, illatos, fűszeres - Fahéjas sablée

Instagramon és facebookon mutattam már néhány példányát ennek a keksznek, azokat, amikre a kedvenc idézeteimet nyomdáztam. Meg is lepődtem, milyen hamar kitaláltátok, hogy kitől származik az „ó, az finom lesz” (képhez kattints ide), és az ugyanezen a képen hátul megbúvó „használd ki, amíg a nap süt!” (Mabeltől a Csengetett Mylordból, ha valakinek mégse volt meg; nagyon nem mai sorozat, de még mindig aktuális, legalábbis errefelé az :D ).

Csináltam egy „Ki az a Júlia?” feliratú kekszet is, ez úgy látszik nem annyira közismert (na most beugrott egy idézet, ami kimaradt... :D ), szóval akinek bejön a Csengetett Mylord humora, annak ezúttal ajánlom Örkény István Azt meséld el, Pistáját,  nagyon jó, higgyétek el! ;)

Most először használtam a betűnyomdámat, nagyon jó játék, teljesen beleszerettem! A betűk kikeresgélése és sínbe fűzése nem egy villámgyors művelet, úgyhogy ha sokféle feliratot tervezünk, akkor kicsit időigényes lesz a játék. Viszont elég jó móka kekszevés közben válogatni a feliratok között, úgyhogy akinek belefér, tegyen úgy, ahogy én, és írja kekszre a kedvenc idézeteit, vagy írjon rövid üzeneteket! ;) 

 

iratkozzfel.jpg És ez működik, ha a képre kattintasz, feliratkozhatsz a hírlevélre :)

 

Vagy, ha előrelátó vagy, és tudod, hogy el fogják kérni tőled a keksz receptjét...

Nyugi, ennél azért pontosabb leírást is adok az elkészítéséről, görgess lentebb! ;)

Fahéjas sablée

Hozzávalók:
(kb. 650 g-hoz)

  • 250 g liszt
  • 7 g (kb. 2 ek.) fahéj
  • 100 g porcukor
  • 200 g vaj
  • nagy csipet só (nehogy kifelejtsd!)
  • 2 tojássárgája

A tojássárgája kivételével morzsoljunk össze minden hozzávalót, majd adjuk hozzá a tojássárgáját is, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk egybe a tésztát. Tegyük hűtőbe 10-15 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni (ha nagyon átlangyosodott a kezünk melegétől, akár fél órára is maradhat a hűtőben).

Pihentetés után lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát, szaggassuk ki a kekszformákat, tegyük sütőpapírozott sütőlemezre, és a betűnyomóval nyomdázzuk rá a szöveget. Ha megtelt egy sütőlemez kekszekkel, legalább 10 percre tegyük be a hűtőbe, mielőtt a sütőbe toljuk (erre azért van szükség, hogy jobban tartsa a formáját a keksz).

Közben melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Ha a kekszek sütésre készen állnak (a hűtőben is voltak már), akkor néhány perc alatt süssük készre. A sütési idő a kekszek méretétől függ, akkor van készen, ha a sarkai épphogy elkezdenek pirulni. Vigyázzunk, mert gyorsan sül, könnyen megég, és ne várjuk meg, amíg az egész széle aranybarnára pirul, mert akkor már túlsült. Ha kisültek, a sütőpapírral együtt az egészet egyből húzzuk át egy rácsra, hogy a forró sütőlemezen ne süljön tovább a keksz (azért kell a papírral együtt mozgatni, mert frissen még sérülékenyebbek a kekszek).

 

Még több keksz recepthez kattints ide>>

További fahéjas finomságokat pedig ide kattintva találsz>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr6916264256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása