Instagramon és facebookon mutattam már néhány példányát ennek a keksznek, azokat, amikre a kedvenc idézeteimet nyomdáztam. Meg is lepődtem, milyen hamar kitaláltátok, hogy kitől származik az „ó, az finom lesz” (képhez kattints ide), és az ugyanezen a képen hátul megbúvó „használd ki, amíg a nap süt!” (Mabeltől a Csengetett Mylordból, ha valakinek mégse volt meg; nagyon nem mai sorozat, de még mindig aktuális, legalábbis errefelé az :D ).
Csináltam egy „Ki az a Júlia?” feliratú kekszet is, ez úgy látszik nem annyira közismert (na most beugrott egy idézet, ami kimaradt... :D ), szóval akinek bejön a Csengetett Mylord humora, annak ezúttal ajánlom Örkény István Azt meséld el, Pistáját, nagyon jó, higgyétek el! ;)
Most először használtam a betűnyomdámat, nagyon jó játék, teljesen beleszerettem! A betűk kikeresgélése és sínbe fűzése nem egy villámgyors művelet, úgyhogy ha sokféle feliratot tervezünk, akkor kicsit időigényes lesz a játék. Viszont elég jó móka kekszevés közben válogatni a feliratok között, úgyhogy akinek belefér, tegyen úgy, ahogy én, és írja kekszre a kedvenc idézeteit, vagy írjon rövid üzeneteket! ;)
Vagy, ha előrelátó vagy, és tudod, hogy el fogják kérni tőled a keksz receptjét...
Nyugi, ennél azért pontosabb leírást is adok az elkészítéséről, görgess lentebb! ;)
Fahéjas sablée
Hozzávalók:
(kb. 650 g-hoz)
- 250 g liszt
- 7 g (kb. 2 ek.) fahéj
- 100 g porcukor
- 200 g vaj
- nagy csipet só (nehogy kifelejtsd!)
- 2 tojássárgája
A tojássárgája kivételével morzsoljunk össze minden hozzávalót, majd adjuk hozzá a tojássárgáját is, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk egybe a tésztát. Tegyük hűtőbe 10-15 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni (ha nagyon átlangyosodott a kezünk melegétől, akár fél órára is maradhat a hűtőben).
Pihentetés után lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát, szaggassuk ki a kekszformákat, tegyük sütőpapírozott sütőlemezre, és a betűnyomóval nyomdázzuk rá a szöveget. Ha megtelt egy sütőlemez kekszekkel, legalább 10 percre tegyük be a hűtőbe, mielőtt a sütőbe toljuk (erre azért van szükség, hogy jobban tartsa a formáját a keksz).
Közben melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Ha a kekszek sütésre készen állnak (a hűtőben is voltak már), akkor néhány perc alatt süssük készre. A sütési idő a kekszek méretétől függ, akkor van készen, ha a sarkai épphogy elkezdenek pirulni. Vigyázzunk, mert gyorsan sül, könnyen megég, és ne várjuk meg, amíg az egész széle aranybarnára pirul, mert akkor már túlsült. Ha kisültek, a sütőpapírral együtt az egészet egyből húzzuk át egy rácsra, hogy a forró sütőlemezen ne süljön tovább a keksz (azért kell a papírral együtt mozgatni, mert frissen még sérülékenyebbek a kekszek).
Még több keksz recepthez kattints ide>>
További fahéjas finomságokat pedig ide kattintva találsz>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.