Sokmagvas brownie savanyított almával, zsázsával és karamellel

Igazi villantós süti: nemcsak látványban különleges, az ízvilága is extravagáns. És pofonegyszerű elkészíteni. Pont ilyen receptek kellenek az ünnepekre!

Még mielőtt rátérünk a receptre, csak egy nagyon gyors, de annál fontosabb info: a tányérdesszert nem annyiban merül ki, hogy egy sütit tányéron tálalunk, és melléteszünk valamit. A tányérdesszert egy olyan desszert, ami több darabból áll ugyan, de mégis egy egységet alkot, a tányéron lévő összes elem a desszert részét képezi, az elemek nem (csak) dekorációs célból kerültek oda, hanem azért, hogy együtt alkossák meg azt a végeredményt, amire vágytunk.

És akkor lássuk, mi van ezen a tányéron: van itt egy szelet brownie, a teteje jól megszórva olajos magvakkal, mellé párosul savanyított alma zsázsával, és egy kis karamellszósz. Ez a  brownie nem a túl édes brownie, inkább a csokoládé dominál benne, így összességében van egy csokoládés-olajos magvas íz, egy savanykás, egy kicsit csípős (zsázsa) és egy édes. Hogy ne csak az ízek tánca legyen: puha, ropogós, ress és krémes állagok keverednek a desszertben. Első igazi tányérdesszertem ez, és (bár magammal elég kritikus szoktam lenni) azt kell mondjam, hogy nem lett rossz!

Azt ugyan ne várjuk, hogy a nagyszülőknek is tetszeni fog az ötlet, hogy savanyított alma és zsázsa is jár egy szelet süti mellé, meg egyébként is, „miért alá teszed azt a szószt kislányom, miért nem a tetejére?” - de hát a tányérdesszertek világa már csak ilyen modern dolog. Abban viszont biztos lehetsz, hogy aki szereti az új és különc dolgokat, annál be fogsz vágódni ezzel a tányérdesszerttel! ;)

Sokmagvas brownie savanyított almával, zsázsával és karamellel

Hozzávalók:

a browniehoz:

  • 3 tojás
  • 60 g cukor
  • 120 g vaj
  • 120 g étcsokoládé
  • 60 g liszt
  • 20 g földimogyoró
  • 10 g dió
  • 25 g tökmag
  • 15 g napraforgó
  • nagy csipet só

a savanyított almához:

  • 270 g alma (pucoltan mérve, ez kb. 2 közepes méretű alma)
  • 80 ml almaecet (5%-os)
  • 120 ml víz
  • 10 szem szegfűszeg
  • 1 db szép nagy fahéjrúd
  • 2 tk. apróra vágott gyömbér
  • 20 g cukor

a karamellöntethez:

  • 200 g cukor
  • 140 g tejszín 
  • 40 g akácméz 
  • 60 g vaj

a tetejére:

 

A tányérdesszert minden eleme elkészíthető előre, sőt, a  savanyított almát érdemes napokkal, akár 1-2 héttel előbb elkészíteni, és befőttes üvegben lezárva, hűtőben tárolni, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek. Hűteni azért kell, mert ez a savanyított alma, hogy a desszerthez párosítani tudjuk, nem olyan, mint a "normál" savanyított alma: vizet is tartalmaz, valamint egy üveg miatt, ami hamarosan elfogy, nem érdemes a dunsztolással vesződni, ezért nem garantált, hogy hűtés nélkül is eláll. A karamell is simán eláll a hűtőben 1-2 hétig, a brownie-t viszont, ha előre készítjük el, jobb a tálalás előtti napon, vagy maximum 2 nappal hamarabb megsütni (minél frissebb, annál jobb).

Az almát kockázzuk fel apróra, max 1 cm-es kis kockákra. Egy lábasban keverjük össze a többi hozzávalót, forraljuk fel, és főzzük még kb. 5 percig, hogy a sziruposodjon egy kicsit a lé. Ezután dobjuk rá az almakockákat, forraljuk fel újra, de már ne főzzük tovább - az alma tovább fog majd puhulni a forró lé hatására, és nem kell teljesen átpuhulnia. Töltsük egy befőttesüvegbe, és tegyük félre hűlni. Néhány óra múlva, ha már szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük hűtőbe, felhasználásig hűtve tároljuk.

A brownie-hoz a vajat és a csokoládét összeolvasztjuk. A tojásokat a cukorral jó alaposan kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a vaj-csokoládé keveréket, végül óvatosan hozzáforgatjuk a lisztet is. A masszát egy 20×32 cm-es, sütőpapírozott tepsibe öntjük. (Ha ennél bővebben szeretnél olvasni arról, hogyan készíthető el a tökéletes brownie tészta, kattints ide.)

A magvakat egy tálban összekeverjük ha nincs köztük sózott, akkor egy kis sót is keverünk hozzá, ettől pikánsabb lesz. A brownie tetejére szórjuk úgy, hogy mindenhová egyenletesen jusson belőle.

A tepsit betoljuk a 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 20-30 perc alatt készre sütjük a brownie-t. Amire figyeljünk: a brownie akkor jó, ha a belseje még puha, ehhez a tűpróbát máshogy kell végeznünk, mint piskótasütésnél. Ha kis, apró morzsák maradnak a sütibe szúrt tűn, akkor pont jó állagú a brownie-nk; ha viszont még nagyobb darab nyers tészta ragad a tűre, akkor még nincs kész, míg ha teljesen tisztán jön ki a tű, akkor túlsült.

 

Miközben sül a brownie, elkészítjük a karamellt: a cukrot egy lábasban karamellizáljuk, majd ha már szép borostyánsárga, hozzáadjuk a mézet (vigyázz: fröcskölhet, és nagyon forró!), majd hozzáöntjük a tejszínt is, és feloldjuk benne a karamellt. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a vajat. Félretesszük hűlni, és ha nem egyből fogyasztjuk, hűtőben tároljuk (maradni fog belőle).

 

A tányérdesszerteket frissen, fogyasztás előtt tálaljuk: a karamellöntetből 1-2 teáskanálnyit szedjünk minden tányérra, és ecsettel kicsit körívesen kenjük el. Erre tegyük rá a brownie-t, majd halmozzunk mellé a savanyított almából, a tetejére pedig tegyünk zsázsa mikrozöldeket.

 

A karamell recept forrásaÖtvös Zsuzsi receptje a Dívány.hu-ról.

 

Még több brownie recepthez kattints ide>>

További szeletes sütit pedig ide kattintva találsz>>

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr1116264304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása