Igazi villantós süti: nemcsak látványban különleges, az ízvilága is extravagáns. És pofonegyszerű elkészíteni. Pont ilyen receptek kellenek az ünnepekre!
Még mielőtt rátérünk a receptre, csak egy nagyon gyors, de annál fontosabb info: a tányérdesszert nem annyiban merül ki, hogy egy sütit tányéron tálalunk, és melléteszünk valamit. A tányérdesszert egy olyan desszert, ami több darabból áll ugyan, de mégis egy egységet alkot, a tányéron lévő összes elem a desszert részét képezi, az elemek nem (csak) dekorációs célból kerültek oda, hanem azért, hogy együtt alkossák meg azt a végeredményt, amire vágytunk.
És akkor lássuk, mi van ezen a tányéron: van itt egy szelet brownie, a teteje jól megszórva olajos magvakkal, mellé párosul savanyított alma zsázsával, és egy kis karamellszósz. Ez a brownie nem a túl édes brownie, inkább a csokoládé dominál benne, így összességében van egy csokoládés-olajos magvas íz, egy savanykás, egy kicsit csípős (zsázsa) és egy édes. Hogy ne csak az ízek tánca legyen: puha, ropogós, ress és krémes állagok keverednek a desszertben. Első igazi tányérdesszertem ez, és (bár magammal elég kritikus szoktam lenni) azt kell mondjam, hogy nem lett rossz!
Azt ugyan ne várjuk, hogy a nagyszülőknek is tetszeni fog az ötlet, hogy savanyított alma és zsázsa is jár egy szelet süti mellé, meg egyébként is, „miért alá teszed azt a szószt kislányom, miért nem a tetejére?” - de hát a tányérdesszertek világa már csak ilyen modern dolog. Abban viszont biztos lehetsz, hogy aki szereti az új és különc dolgokat, annál be fogsz vágódni ezzel a tányérdesszerttel! ;)
Sokmagvas brownie savanyított almával, zsázsával és karamellel
Hozzávalók:
a browniehoz:
- 3 tojás
- 60 g cukor
- 120 g vaj
- 120 g étcsokoládé
- 60 g liszt
- 20 g földimogyoró
- 10 g dió
- 25 g tökmag
- 15 g napraforgó
- nagy csipet só
a savanyított almához:
- 270 g alma (pucoltan mérve, ez kb. 2 közepes méretű alma)
- 80 ml almaecet (5%-os)
- 120 ml víz
- 10 szem szegfűszeg
- 1 db szép nagy fahéjrúd
- 2 tk. apróra vágott gyömbér
- 20 g cukor
a karamellöntethez:
- 200 g cukor
- 140 g tejszín
- 40 g akácméz
- 60 g vaj
a tetejére:
- zsázsa mikrozöld (az enyém Mikrozöldben Makroíztől származik)
A tányérdesszert minden eleme elkészíthető előre, sőt, a savanyított almát érdemes napokkal, akár 1-2 héttel előbb elkészíteni, és befőttes üvegben lezárva, hűtőben tárolni, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek. Hűteni azért kell, mert ez a savanyított alma, hogy a desszerthez párosítani tudjuk, nem olyan, mint a "normál" savanyított alma: vizet is tartalmaz, valamint egy üveg miatt, ami hamarosan elfogy, nem érdemes a dunsztolással vesződni, ezért nem garantált, hogy hűtés nélkül is eláll. A karamell is simán eláll a hűtőben 1-2 hétig, a brownie-t viszont, ha előre készítjük el, jobb a tálalás előtti napon, vagy maximum 2 nappal hamarabb megsütni (minél frissebb, annál jobb).
Az almát kockázzuk fel apróra, max 1 cm-es kis kockákra. Egy lábasban keverjük össze a többi hozzávalót, forraljuk fel, és főzzük még kb. 5 percig, hogy a sziruposodjon egy kicsit a lé. Ezután dobjuk rá az almakockákat, forraljuk fel újra, de már ne főzzük tovább - az alma tovább fog majd puhulni a forró lé hatására, és nem kell teljesen átpuhulnia. Töltsük egy befőttesüvegbe, és tegyük félre hűlni. Néhány óra múlva, ha már szobahőmérsékletűre hűlt, tegyük hűtőbe, felhasználásig hűtve tároljuk.
A brownie-hoz a vajat és a csokoládét összeolvasztjuk. A tojásokat a cukorral jó alaposan kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a vaj-csokoládé keveréket, végül óvatosan hozzáforgatjuk a lisztet is. A masszát egy 20×32 cm-es, sütőpapírozott tepsibe öntjük. (Ha ennél bővebben szeretnél olvasni arról, hogyan készíthető el a tökéletes brownie tészta, kattints ide.)
A magvakat egy tálban összekeverjük ha nincs köztük sózott, akkor egy kis sót is keverünk hozzá, ettől pikánsabb lesz. A brownie tetejére szórjuk úgy, hogy mindenhová egyenletesen jusson belőle.
A tepsit betoljuk a 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 20-30 perc alatt készre sütjük a brownie-t. Amire figyeljünk: a brownie akkor jó, ha a belseje még puha, ehhez a tűpróbát máshogy kell végeznünk, mint piskótasütésnél. Ha kis, apró morzsák maradnak a sütibe szúrt tűn, akkor pont jó állagú a brownie-nk; ha viszont még nagyobb darab nyers tészta ragad a tűre, akkor még nincs kész, míg ha teljesen tisztán jön ki a tű, akkor túlsült.
Miközben sül a brownie, elkészítjük a karamellt: a cukrot egy lábasban karamellizáljuk, majd ha már szép borostyánsárga, hozzáadjuk a mézet (vigyázz: fröcskölhet, és nagyon forró!), majd hozzáöntjük a tejszínt is, és feloldjuk benne a karamellt. Ezután lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a vajat. Félretesszük hűlni, és ha nem egyből fogyasztjuk, hűtőben tároljuk (maradni fog belőle).
A tányérdesszerteket frissen, fogyasztás előtt tálaljuk: a karamellöntetből 1-2 teáskanálnyit szedjünk minden tányérra, és ecsettel kicsit körívesen kenjük el. Erre tegyük rá a brownie-t, majd halmozzunk mellé a savanyított almából, a tetejére pedig tegyünk zsázsa mikrozöldeket.
A karamell recept forrása: Ötvös Zsuzsi receptje a Dívány.hu-ról.
Még több brownie recepthez kattints ide>>
További szeletes sütit pedig ide kattintva találsz>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal