A világ legjobb fahéjas csigája

Egy fahéjas csiga akkor jó, ha nem száraz, ha picit szaftos a tölteléke. Na, ez pont ilyen.

Néhány évvel ezelőtt részt vettem a Nagyi Titka gasztrobloggereknek szóló versenyén, akkor nyertem részvételt két workshopra. Ezek egyikén Márk Szonjával készítettünk kelt tésztákat, onnan származik ez a recept, ha fahéjas csigát készítek, azóta mindig ezt veszem elő, egyszerűen tökéletes. A cukrot csökkentettem csak egy picit benne, hogy jobban teret adhassak a fahéjmániámnak, és most épp lemaradt róla a krémsajtréteg - ezt nem mindig készítem el, pedig tény, hogy dob rajta (ennek a receptjét azért biztos, ami biztos linkeltem a recept alatt...), de a lényeg egyértelműen a fahéjas töltelék.

Az igazán fincsi fahéjas töltelék trükkje egyébként nem bonyolult: vaj és barna cukor kell hozzá. A cukor tényleg legyen barna cukor, nem azt mondom, hogy sima cukorral nem finom a fahéjas csiga, de nem lesz ugyanilyen. A barna cukor ad hozzá egy kis karamellizált fílinget, és hangyányit még nedvesebbé teszi a tölteléket.

A vajnak is kulcsszerepe van, de ez egyébként egy örök igazság is: ha vajat ír a recept, akkor nincs mese, vaj kell. Ebben az esetben az se baj, ha enyhén sós az a vaj, de ez már egyéni preferencia kérdése.

Fahéjas csiga

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 25 g friss élesztő
  • 100+250 ml langyos tej
  • 10+50 g cukor
  • 600 g finomliszt
  • nagy csipet só
  • 1 tojás
  • 80 g puha vaj

a töltelékhez:

  • 50 g vaj
  • 200 g barna nádcukor
  • 20 g őrölt fahéj

 

Az élesztőt a 10 g cukorral elkevert 100 ml tejben felfuttatjuk.

A tészta többi hozzávalójából (pontosabban először ne adjuk még hozzá az összes tejet, hanem figyeljük a tészta állagát - valószínűleg kell hozzá, de jobb óvatosnak lenni :) ) tésztát gyúrunk, hozzákeverjük a felfutott élesztőt is, és szép fényesre dagasztjuk.

Lefedve meleg helyre tesszük, és duplájára kelesztjük.

Ezután nyújtódeszkán kb. fél centi vastagra nyújtjuk (minél jobban téglalap alakú, annál jobb).

A vajat megolvasztjuk, és a kinyújtott tésztára kenjük, erre egyenletesen rászórjuk a fahéj-nádcukor keveréket.

A hosszabbik oldal felől kezdjük el tekerni, kicsit húzva, hogy ne legyen túl laza a csiga, de ne legyen túl szoros sem, mert akkor a közepe hajlamos feljönni sütés közben.

Vágjunk belőle kétujjnyi vastag szeleteket, tegyük őket tepsire, és langyos helyen hagyjuk még egyszer kelni kb. 30 percet.

Ezután kenjük meg a tetejüket tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük szép aranybarnára.

 

Forrás: Édesem. Ez egy régebbi nyeremény workshopon kapott recept, két módosítással: én most kicsivel kevesebb cukorral készítettem el, valamint a workshopon krémsajtos tetőt is tettünk rá, én ezt most azért hagytam ki, mert a csigákat még egy-két napig ettem, és krémsajtréteg nélkül könnyebb őket eltartani; ha te mégis inkább így szeretnéd, ide kattintva találsz hozzá receptet.
Alternatív megoldás, ami nem jutott időben eszembe: külön kistálkában a hűtőben tartsd a krémet, és csak fogyasztás előtt kend a csiga tetejére. (Hogy lehetek olyan hülye, hogy nem így csináltam??? :) )

 

Még több péksüti receptet találsz ide kattintva>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr516264316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása