Én abban hiszek, hogy kétféle répatorta létezik: a cuccosabb tésztájú, fűszeresebb, önmagában tartalmasabb verzió lágy mascarponekrémmel megtámogatva, és a könnyedebb változat, levegősebb tésztával, frissebb, citrusosabb ízekkel.
Ez utóbbi jön most.
Citrusos répatorta tekercs
Hozzávalók:
- 200 g sárgarépa (tisztítva mérve)
- 3 tojás
- 120 g cukor
- 110 g étolaj
- 150 g liszt
- 2 tk. sütőpor
- 60 g darált dió
- 2 kezeletlen héjú narancs reszelt héja
- ½ tk. őrölt gyömbér
- csipetnyi só
a krémhez:
- 400 g mascarpone
- 100 g puha vaj
- 90 g porcukor
- 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 1 ek. citromlé
A sütőt melegítsd elő 175°C-ra.
Egy darab sütőpapíron jelölj be egy 25×35 cm-es téglalapot: ezt lehet ceruzával a sütőpapír hátoldalán, de az is elég, ha csak csinálsz egy-egy hajtást a téglalap oldalainál, ebből már látni fogod, hogy mekkorára kell kikenni a tésztát. Tedd a papírt egy sütőlemezre.
A répát pucolás után mérd le, majd kis lyukú reszelőn reszeld le.
Az egész tojásokat a cukorral habosítsd ki. Még mindig a robotgéppel dolgozva keverd hozzá az olajat.
Válts át kézi habverőre (vagy fakanálra/spatulára), és óvatos mozdulatokkal forgasd a habhoz a száraz hozzávalókat, végül a reszelt répát is.
A tésztát halmozd az előkészített sütőlemezre, és kend ki a sütőpapíron bejelölt téglalap széléig. Tedd be a sütőbe, és kb. 15 perc alatt süsd készre (tűpróbáig).
Ha kész, fordítsd át egy rácsra, húzd le róla a sütőpapírt, fordítsd vissza, és a sütőpapírral együtt tekerd fel, így hagyd kihűlni.
A krémet akkor kezdd el kikeverni, amikor a tészta már kihűlt. Ehhez csak egyszerűen keverd össze a hozzávalókat, kicsit habosítsd ki, de arra vigyázz, hogy ne keverd túl.
A tekercset óvatosan tekerd szét, a belső oldalán oszlasd el egyenletes rétegben a krém felét, majd tekerd fel újra. A krém másik felét kend a tekercs külső oldalára.


A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.