Triplán csokis lamington

Van az úgy, hogy nem elég, ha egy kókuszkockát csak csokiba és kókuszba forgatunk...

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én  nem vagyok egy nagy kókuszkocka rajongó. (Vagy lamington, ahogy ausztrál eredetijét hívják Lord Lamington után.*) Egy ideje viszont mozgatta a fantáziámat, úgyhogy muszáj volt megalkotnom azt a verziót, amit én is szeretek. Egy olyan lamingtont szerettem volna, ami összességében tartalmasabb az eredetinél, ehhez egy másik tésztára volt szükségem és egy jó töltelékre, ezt a megtöltött kockát forgattam meg a szokásos csokiszószban, és hempergettem meg kókuszban.

És voilà, kívülről ugyanolyan, mint az eredeti, de belülről más - sokkal csokisabb! :)

Triplán csokis lamington

Hozzávalók:
(egy kb. 25×16 cm-es tepsiben sütve 40 db kis kockához)

a piskótához:

  • 250 g szoba-hőmérsékletű vaj
  • 160 g cukor
  • 6 szoba-hőmérsékletű tojás
  • 180 g finomliszt
  • ½ tk. sütőpor
  • 100 g kakaópor

a rumos ganache-hoz:

  • 100 g étcsokoládé
  • 100 g tejszín
  • ízlés szerint rum (nem aroma, nem sütőrum, igazi rum legyen! Én 15 ml-t tettem bele, de utólag úgy éreztem ez kevés)

a mártogatáshoz:

  • 100 g víz
  • 120 g porcukor
  • 30 g étcsokoládé
  • 40 g kakaópor
  • 60 g tej
  • kb. 200 g kókuszreszelék

 

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral (én akkorát használtam, amiből ha kivettem a sütit és a szélét keskenyen levágtam, egy 24×15 cm-es alapterületű piskótát kaptam).

A puha vajat a cukorral kihabosítjuk, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat, mindet jól elkeverve. A száraz hozzávalókat egy külön tálban összekeverjük (a kakaóport szitáljuk át), és ezt is a masszához adjuk. A tésztát a sütőpapírozott tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk, majd tűpróbáig sütjük.

Eközben elkészítjük a ganache-t: a tejszínt felforrósítjuk, a csokoládét összetördeljük és egy hőálló tálba tesszük, majd ráöntjük a forró tejszínt, kevergetjük, amíg szép sima nem lesz. A rumot a végén öntjük hozzá. Félretesszük hűlni (ha túl keményre hűlne, gőz fölött vagy mikróba kicsit melegíthetünk rajta, de egyébként kb. szobahőmérsékletűen a legegyszerűbb dolgozni vele).

Ha kihűlt a piskóta és már a ganache sem túl híg, lapjában vágjuk ketté a piskótát, az alsó lapot kenjük meg a ganache-sal, tegyük rá vissza a felső lapot, és dobozba téve vagy folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe (én egy éjszakán át hűtöttem, de 3-4 óra is elég lehet neki, a lényeg, hogy már nem csússzon szét a két piskótalap a ganache-on).

Ha jól összeállt a betöltött piskótánk, vágjuk kb. 3×3 cm-es szeletekre.

Az öntethez a vizet forraljuk fel, keverjük hozzá a csokoládét, és olvasszuk fel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és keverjük el jól.

Egy tányérban készítsük elő a kókuszreszeléket.

Minden kockát mártsunk meg az öntetben, majd hempergessünk meg kókuszreszelékben (4 kézzel egyszerűbb, de egyedül sem kivitelezhetetlen).

Hűtőben tároljuk, de fogyasztás előtt vegyük ki időben, mert szoba-hőmérsékletűen a legfinomabb!

 

*Hogy miért lamington a lamington és ki az a Lord Lamington, azt ide kattintva a Wikipédián megtalálod.

 

Még több csokis sütikhez kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr9616264328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása