Akkor is imádni fogod, ha egyébként nem vagy oda a habcsókokért: kívül roppan és csokis, belül puha, a végén az earl grey finom aromájával... Kár lenne kihagyni!


Az earl grey-csoki ízvilág régóta mozgatta már a fantáziámat, úgyhogy hétvégén, mikor a csillagok pozitív együttállásának köszönhetően volt egy kis maradék tojásfehérjém és egy szabad estém is, nekiálltam a habcsók készítésnek.
Őszintén szólva nem igazán szeretem a habcsókokat, valószínűleg azért, mert általában csak az édes íz érződik rajtuk, én pedig nem rajongok a túl édes sütikért. A megfelelő habcsókállag miatt a receptben szereplő cukormennyiséggel nem sok mindent lehet kezdeni (azon kívül, hogy beletörődünk, elmorzsolunk egy imát a szép popók istenéhez, esetleg kicsit többet edzünk a héten), de a habcsók ízén tudunk változtatni.
A csoki-earl grey változatban az tetszik nagyon, hogy a csoki inkább előbb, az earl grey inkább később érződik a habcsókban, és ez nagyon szép keretet ad neki :)
Az earl gray sima tea formájában kerül bele, én egy teafiltert bontottam ki ehhez, de talán működhet szálas teával is - a lényeg, hogy jó minőségű teát használj, és jó alaposan porítsd mozsárban, mielőtt a habcsókhoz kevernéd. A csoki pedig most tej- és étcsoki keveréke volt, ez nem túl tolakodó, szép kiegyenlített csokiízt ad, de persze ez ízlés kérdése, készítheted csak ét- vagy csak tejcsokisan is. A márványminta trükkje, hogy a csokit nem keverjük hozzá a masszához - de ezt úgyis leírom majd a receptben is ;)

Earl grey-csoki habcsók
Hozzávalók:
(20 db-hoz)
- 50 g étcsokoládé
- 50 g tejcsokoládé
- 2 tojásfehérje (60 g)
- 100 g cukor
- 1 mk. almaecet (5%-os)
- 1 filter earl grey tea (2 tk.)
A sütőt melegítsd elő 110 °C-ra.
A csokikat gőz fölött vagy mikróban olvaszd fel, keverd össze.
A teát szórd ki a tasakból egy mozsárba, és morzsolgasd kicsit - az a jó, ha minél inkább por állagú.
A fehérjét kezdd el habosítani, és mikor félig már habos, fehéres színű, add hozzá a cukrot és az almaecetet, majd habosítsd ki teljesen. Ezt jobb kézi robotgéppel, és nem tálas mixerrel csinálni, mert így érzed majd, hogy mikor van kész a hab: legyen fényesen fehér, maradjon meg benne a habverő mintája, és kezdjen el kicsit visszahúzni - ha ezt elkezded érezni, akkor állj meg, most pont jó a hab állaga.
Add hozzá a porított teát, és keverd el.
Csurgasd a tetejére az olvasztott csokit, de ezt már NE keverd, csak egy spatulával lazán forgass rajta két irányból egyet, így biztos, hogy minden habcsókhoz jut majd belőle. Kanállal adagold a habcsókot sütőpapírozott sütőlemezre (nekem egy 30×40 cm-es méretűre pont ráfért mind). Ragacsos lesz, egy másik kanál segítségével könnyebb leszedni az adagolókanálról a habcsóktésztát (ettől egyébként még egy kicsit márványosabb lesz a mintája, ezért sem kell nagyon belekeverni a csokit).
Told a sütőlemezt a sütőbe, és hőlégkeveréses módban 45 perc alatt szárítsd meg a habcsókokat.
Rácson hagyd kihűlni, a kész habcsókokat száraz, hűvös helyen tárold.
További csokis finomságokat találsz ide kattintva>>

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal