Szuperkrémes lisztmentes citromos-mákos szelet

Te is imádod azokat a sütiket, amiket muszáj kisvillával enni, mert annyira krémesek és lágyak? Ha igen, akkor ez neked is nagy kedvenced lesz... ;)

Amikor ezt a recepten dolgoztam, az volt a célom, hogy egy olyan mákos-citromkrémes sütit készítsek, aminek a mákos rétege is krémesebb

Nem tetszett az a megoldás, hogy egy szárazabb (mármint nem túl száraz, csak pl. egy normál máklepény szerű) süti tetején van egy réteg citromkrém - nem azért, mert úgy nem lenne finom, hanem csak mert nem az volt a cél.

Nem akartam nagy kontrasztot a mákos és a citromos réteg között, csak ízben, de állagban nem.

Olyan sütit akartam, amiben a két réteg testvér is meg nem is: mindkettő szinte ugyanannyira krémes, ízben viszont teljesen ellentétesek: a mákos réteg édeskés, a citromos pedig fanyar - ez a két íz pedig (mint két jó testvér) imádják egymást! :)

Szuperkrémes lisztmentes citromos-mákos szelet

Hozzávalók:
(kb. 18×30 cm-es tepsihez)

a mákos réteghez:

  • 120 g vaj
  • 100 g fehércsokoládé
  • 3 tojás
  • 80 g cukor
  • 80 g darált mák

a citrompudinghoz:

  • 120 g cukor
  • 7 g (kb. 1 evőkanál) étkezési keményítő
  • 2 tojás
  • 1,3 dl frissen facsart citromlé

 

A mákos réteghez a vajat és a fehércsokit gőz fölött olvaszd össze. A sütőt melegítsd elő 175°C-ra, a tepsit béleld ki sütőpapírral.

Az egész tojásokat a cukorral habosítsd ki jól (a tál alján is legyen habos a keverék!), majd keverd hozzá a fehércsoki-vaj keveréket, végül a mákot is. Öntsd a masszát sütőpapírozott tepsibe, és 175°C-on kb. 15-20 perc alatt süsd elő – nem kell teljesen készre sülnie, de az fontos, hogy már ne legyen folyós a tészta!

Eközben készítsd el a citromos réteget: a citromokat facsard ki, és egy kisebb lábasba mérd ki a szükséges mennyiséget. A cukorhoz keverd hozzáaz étkezési keményítőt (ez azért fontos, hogy ne legyen csomós a citrompuding), majd add hozzá a citromléhez. Keverd hozzá a tojásokat is, és alacsony lángon sűrítsd be, forrástól számítva főzd még 1 percig. 

Ha elősült a mákos tészta, öntsd a tetejére a citrompudingot, simítsd el, majd told vissza a sütőbe még 15 percre. Ha kész, hagyd kihűlni, és csak hűtés után szeleteld.

 

Még több szeletes sütihez kattints ide>>

További gluténmentes sütikhez pedig kattints ide>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr716264350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása