Te is imádod azokat a sütiket, amiket muszáj kisvillával enni, mert annyira krémesek és lágyak? Ha igen, akkor ez neked is nagy kedvenced lesz... ;)
Amikor ezt a recepten dolgoztam, az volt a célom, hogy egy olyan mákos-citromkrémes sütit készítsek, aminek a mákos rétege is krémesebb
Nem tetszett az a megoldás, hogy egy szárazabb (mármint nem túl száraz, csak pl. egy normál máklepény szerű) süti tetején van egy réteg citromkrém - nem azért, mert úgy nem lenne finom, hanem csak mert nem az volt a cél.
Nem akartam nagy kontrasztot a mákos és a citromos réteg között, csak ízben, de állagban nem.
Olyan sütit akartam, amiben a két réteg testvér is meg nem is: mindkettő szinte ugyanannyira krémes, ízben viszont teljesen ellentétesek: a mákos réteg édeskés, a citromos pedig fanyar - ez a két íz pedig (mint két jó testvér) imádják egymást! :)
Szuperkrémes lisztmentes citromos-mákos szelet
Hozzávalók:
(kb. 18×30 cm-es tepsihez)
a mákos réteghez:
- 120 g vaj
- 100 g fehércsokoládé
- 3 tojás
- 80 g cukor
- 80 g darált mák
a citrompudinghoz:
- 120 g cukor
- 7 g (kb. 1 evőkanál) étkezési keményítő
- 2 tojás
- 1,3 dl frissen facsart citromlé
A mákos réteghez a vajat és a fehércsokit gőz fölött olvaszd össze. A sütőt melegítsd elő 175°C-ra, a tepsit béleld ki sütőpapírral.
Az egész tojásokat a cukorral habosítsd ki jól (a tál alján is legyen habos a keverék!), majd keverd hozzá a fehércsoki-vaj keveréket, végül a mákot is. Öntsd a masszát sütőpapírozott tepsibe, és 175°C-on kb. 15-20 perc alatt süsd elő – nem kell teljesen készre sülnie, de az fontos, hogy már ne legyen folyós a tészta!
Eközben készítsd el a citromos réteget: a citromokat facsard ki, és egy kisebb lábasba mérd ki a szükséges mennyiséget. A cukorhoz keverd hozzáaz étkezési keményítőt (ez azért fontos, hogy ne legyen csomós a citrompuding), majd add hozzá a citromléhez. Keverd hozzá a tojásokat is, és alacsony lángon sűrítsd be, forrástól számítva főzd még 1 percig.
Ha elősült a mákos tészta, öntsd a tetejére a citrompudingot, simítsd el, majd told vissza a sütőbe még 15 percre. Ha kész, hagyd kihűlni, és csak hűtés után szeleteld.
Még több szeletes sütihez kattints ide>>
További gluténmentes sütikhez pedig kattints ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.