Nagyon diós és pihe-puha, én épp ezért szeretek a tetejére szórni kevés durvára darált diót, ez megtöri kicsit a lágy, piskótás fílinget. Ha most sütném, pár szem áfonyát is dobálnék még rá... a dióval szeretik egymást :)
Csak halkan jegyzem meg, mert szerencsére ez nem egy „juj ez nagyon cukormentes ízű” típusú süti: ha csak a glutént kell kerülnöd, és nem szereti a pocid a xilitet, cukorral is készítheted, ugyanolyan lesz. :)
Cukor- és gluténmentes diós szelet
Hozzávalók:
(egy 16×21 cm-es tepsihez)
- 4 tojás
- 75 g xilit
- 80 ml olívaolaj
- 120 g darált dió
- 1 bio/kezeletlen héjú narancs reszelt héja (elhagyható, de finomabb tőle, viszont mindennél fontosabb: vegyszerrel kezelt narancs héját sose tedd sütibe!)
a tetejére:
- kb. 40 g durvára vágott dió
A sütőt melegítsd elő 170°C-ra. A tepsit béleld ki sütőpapírral.
A tojásokat válaszd ketté, a sárgáját nagyobb tálba tedd - a végén ebben fog kikötni minden más hozzávaló.
A tojássárgáját a xilit kb. harmadával habosítsd ki jól, egészen addig, amíg az egész egy nagyobb, laza, világos színű hab nem lesz. Keverd hozzá az olajat, a diót és a narancshéjat.
Ezután kezd el habosítani a tojásfehérjét is, mikor kezd habosabb lenni, add hozzá a maradék xilitet, és habosítsd ki teljesen. Ezt a habot több részletben, óvatos mozdulatokkal forgasd a sárgájás részhez.
A masszát öntsd a tepsibe, a tetejét szórd meg durvára vágott dióval, és 170°C-on 30-40 perc alatt süsd készre (tűpróbáig).
Tipp: dió helyett friss vagy fagyasztott gyümölcsöket (pl. almát, körtét, áfonyát) is pakolhatsz rá :)
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több szeletes sütihez kattints ide>>
Cukormentes receptekhez kattints ide>>
További gluténmentes sütikhez pedig kattints ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.