OK, rizsfelfújtat mindannyian ettünk már, de ezzel az eperöntettel klasszisokkal jobb, mintha egy lekvárt bontanál ki hozzá (pláne, ha boltit). Akkor is, ha fagyasztott eperből készíted (már csak azért is, mert a receptet is fagyasztott eperre írtam).
Azt tapasztalom, hogy a fagyasztott gyümölcsökre páran még mindig vegyes érzelmekkel néznek, pedig semmi baj nincs velük, sőt! Biztosak lehetünk benne, hogy fagyasztva azokat a gyümölcsöket árulják, amik a legfinomabbak, hiszen akkor a legolcsóbb a gyümölcs, amikor pont idénye van, amikor a legtöbb terem, tehát pont akkor csomagolják és fagyasztják őket, amikor azok a legfinomabbak – ellentétben a frissen vásárolható gyümölccsel, ami idényen kívül szinte biztos, hogy ízetlen, de az idény elején is csak reménykedhetünk, hogy elég ízletes a gyümölcs, amit a kosarunkba teszünk. Ezért én szinte mindig a fagyasztottra szavazok, néhány kivétel van csak.
Főszabály, hogy epret idényen kívül sosem veszek, fagyasztott eperből nagyon zamatos, istenien eperillatú öntetet lehet készíteni!
Rizsfelfújt eperöntettel
Hozzávalók:
(kb. 20x30 cm-es tepsihez)
- 250 g kerekszemű rizs
- 2 dl víz
- só
- 1 liter tej
- 45 g olvasztott vaj
- 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 1 rúd vanília
- 4 tojás
- 80 g cukor
- 100 g mazsola
- 500 g fagyasztott eper
- 1 evőkanál citromlé
- 50 g barna cukor
-
fél teáskanál fahéj
-
8 g (1 közepesen púpozott evőkanál) étkezési keményítő
A fagyasztott epret néhány órával a sütés előtt mérd ki egy lábasba, és ebben hagyd kiengedni (ne szűrd le, a levével együtt lesz rá szükség).
A rizst előbb a vízben kezdd el főzni, adj hozzá egy nagy csipet sót is. Ha már kezdi felvenni a vizet, öntsd hozzá a tejből – ne egyszerre add hozzá mindet, hanem 3 külön részletben, mindig akkor, mikor a rizs már majdnem felvette az összes folyadékot. Ha kész, tedd félre hűlni.
Mikor már szobahőmérsékletű, add hozzá az olvasztott vajat, a citromhéjat, a vaníliát és a tojások sárgáját. Keverd el.
Közben a sütőt kezd el előmelegíteni 180°C-ra.
Egy külön tálban kezdd el habosítani a tojásfehérjét, majd mikor már fehéredik, adj hozzá 2 kanálnyit a cukorból, és habosítsd ki teljesen; a többi cukrot keverd a rizshez.
A habot és a mazsolát 2 részletben óvatos mozdulatokkal forgasd a rizshez. (Próbálj meg minél jobban vigyázni a habra, ettől lesz könnyed habos a végeredmény!) Öntsd kivajazott-kilisztezett tepsibe, és 180°C-on süsd készre. Akkor jó, ha már szép pirult a teteje.
Közben készítsd el az eperszószt, ehhez az epret a citromlével kezdd el felfőzni.
Egy kis tálkában keverd össze a barna cukrot a fahéjjal és az étkezési keményítővel, majd mikor az eper már átpuhult, folyamatos keverés mellett add hozzá, és az egészet forrald még további 2 percig.
A rizsfelfújtat szeletekre vágva, eperszósszal leöntve tálald.
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több ebédre is elkészíthető receptet találsz ide kattintva >>
Eperrel készült sütikhez kattints ide>>
További gyümölcsös recepteket pedig ide kattintva találsz>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.