Itt a piros, hol a piros: Rizsfelfújt eperöntettel

OK, rizsfelfújtat mindannyian ettünk már, de ezzel az eperöntettel klasszisokkal jobb, mintha egy lekvárt bontanál ki hozzá (pláne, ha boltit). Akkor is, ha fagyasztott eperből készíted (már csak azért is, mert a receptet is fagyasztott eperre írtam).

rizsfelfujt_1.jpg

Azt tapasztalom, hogy a fagyasztott gyümölcsökre páran még mindig vegyes érzelmekkel néznek, pedig semmi baj nincs velük, sőt! Biztosak lehetünk benne, hogy fagyasztva azokat a gyümölcsöket árulják, amik a legfinomabbak, hiszen akkor a legolcsóbb a gyümölcs, amikor pont idénye van, amikor a legtöbb terem, tehát pont akkor csomagolják és fagyasztják őket, amikor azok a legfinomabbak – ellentétben a frissen vásárolható gyümölccsel, ami idényen kívül szinte biztos, hogy ízetlen, de az idény elején is csak reménykedhetünk, hogy elég ízletes a gyümölcs, amit a kosarunkba teszünk. Ezért én szinte mindig a fagyasztottra szavazok, néhány kivétel van csak.

Főszabály, hogy epret idényen kívül sosem veszek, fagyasztott eperből nagyon zamatos, istenien eperillatú öntetet lehet készíteni! rizsfelfujt_4.jpg

Rizsfelfújt eperöntettel

Hozzávalók:
(kb. 20x30 cm-es tepsihez)

a rizsfelfújthoz:
  • 250 g kerekszemű rizs
  • 2 dl víz
  • 1 liter tej
  • 45 g olvasztott vaj
  • 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 1 rúd vanília
  • 4 tojás
  • 80 g cukor  
  • 100 g mazsola
az eperszószhoz:
  • 500 g fagyasztott eper
  • 1 evőkanál citromlé
  • 50 g barna cukor
  • fél teáskanál fahéj
  • 8 g (1 közepesen púpozott evőkanál) étkezési keményítő

 

A fagyasztott epret néhány órával a sütés előtt mérd ki egy lábasba, és ebben hagyd kiengedni (ne szűrd le, a levével együtt lesz rá szükség).

A rizst előbb a vízben kezdd el főzni, adj  hozzá egy nagy csipet sót is. Ha már kezdi felvenni a vizet, öntsd hozzá a tejből – ne egyszerre add hozzá mindet, hanem 3 külön részletben, mindig akkor, mikor a rizs már majdnem felvette az összes folyadékot. Ha kész, tedd félre hűlni.

Mikor már szobahőmérsékletű, add hozzá az olvasztott vajat, a citromhéjat, a vaníliát és a tojások sárgáját. Keverd el.

Közben a sütőt kezd el előmelegíteni 180°C-ra.

Egy külön tálban kezdd el habosítani a tojásfehérjét, majd mikor már fehéredik, adj hozzá 2 kanálnyit a cukorból, és habosítsd ki teljesen; a többi cukrot keverd a rizshez.

A habot és a mazsolát 2 részletben óvatos mozdulatokkal forgasd a rizshez. (Próbálj meg minél jobban vigyázni a habra, ettől lesz könnyed habos a végeredmény!) Öntsd kivajazott-kilisztezett tepsibe, és 180°C-on süsd készre. Akkor jó, ha már szép pirult a teteje.

Közben készítsd el az eperszószt, ehhez az epret a citromlével kezdd el felfőzni.

Egy kis tálkában keverd össze a barna cukrot a fahéjjal és az étkezési keményítővel, majd mikor az eper már átpuhult, folyamatos keverés mellett add hozzá, és az egészet forrald még további 2 percig.

A rizsfelfújtat szeletekre vágva, eperszósszal leöntve tálald.

 

rizsfelfujt_2.jpg

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több ebédre is elkészíthető receptet találsz ide kattintva >>

Eperrel készült sütikhez kattints ide>>

További gyümölcsös recepteket pedig ide kattintva találsz>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr8116475136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása