Mostanában értettem meg, miért is szeretik az emberek a biscottit...
A mandulalisztes, kicsit fogbaragadós verzióért nem vagyok annyira oda, na meg az sem csinált nagy marketinget a biscottinak, hogy sokan kávéba vagy tejbe mártogatva ajánlják. Sosem értettem: miért sütnénk betonkeményre, ha utána csak úgy lehet megenni, ha valamibe belemártogatjuk???
Aztán nemrég sütöttem egy adag biscottit (nem ezt, egy másikat), és rájöttem, hogy egyáltalán nem jól közelítettem meg eddig a dolgot. Először is, nem sütjük betonkeményre, pont a fentebb említettek miatt.
Másodszor, ha nem mandulásat csinálok, akkor nem kell bele mandula (micsoda logika, ugye? :D ), és akkor nem lesz túl nyammogós állaga sem, amit szintén nem szeretek.
A végeredmény: levegős, szépen törik, könnyen roppan, de egyáltalán nem túl zsíros, fincsi száraz.
A titok: a sütés. A sütési idő persze kicsit sütőfüggő is, de leírtam, hogy mire kell figyelni, miről lehet felismerni, hogy kész a cucc - ez mindig, minden sütinél fontos, most különösen!
Duplán tökös biscotti
Hozzávalók:
- 120 g sütőtökpüré (sütés után mérve és pürésítve)
- 55 g olívaolaj
- 100 g cukor
- 2 tojás
- 260 g liszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 2 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. őrölt gyömbér
- ¼ tk. őrölt szegfűszeg
- ¼ tk. őrölt szerecsendió
- nagy csipet só
- 50 g tökmag
A sütőtököt 200°C-on süsd meg, legalább 1 óra kell neki (nagyobb töknek akár 2 óra is), és ne fedd le a tetejét semmivel, még az elején se! (Ha lefedve sütöd, túl vizes marad a tök, és ez változtat a tészta állagán.) Kb. 40 perc után kezd el nézegetni, és úgy 5-10 percenként egy kanállal szedd le róla az összegyűlt vizet. Miután kisült, hagyd kihűlni.
Ezután mérd ki a szükséges mennyiséget, és pürésítsd. A sütőtökpüréhez egy villával keverd hozzá az olívaolajat és a cukrot, majd egyesével a tojásokat is. Add hozzá a száraz hozzávalókat is, és keverd simára a tésztát. Tedd egy fél órára hűtőbe.
Közben a sütőt melegítsd elő 180°C-ra.
Formázás előtt egy fontos infó: ha egyben sütöd ki, akkor kb. 40 cm hosszú lesz az egész, ha ez átlóban sem férne el a legnagyobb tepsiden, inkább vedd kétfelé a tésztát, és 2 részletben süsd ki.
A tésztát szilikon spatula vagy műanyag habkártya segítségével pakold sütőpapírozott tepsire, és formálj belőle egy 5 cm széles és 3 cm magas rudat (számíts arra, hogy sütés közben még terülni fog). Még most is ragacsos a tészta, de ez nem baj; ha kézzel szeretnéd formázni, előtte vizezd be a kezed, de ha van habkártyád, azzal a legegyszerűbb a művelet. 30-35 perc alatt süsd készre (tűpróbáig).
Ezután hagyd egy kicsit hűlni, a sütő hőfokát pedig vedd vissza 150°C-ra.
15-20 perc után már nekiállhatsz szeletelni, 1 cm széles szeletekre vágd a biscottit, a szeleteket fektesd vissza a tepsire (már nem fognak nőni, de hogy biztosan megpirulhasson a széle, fél-egy centit azért hagyj köztük). Ha megtelt egy tepsi, tedd vissza a 150°C-os sütőbe, és kb. 25 perc alatt szárítsd ki a biscottikat (akkor vannak készen, ha a szélük kezd pirulni, de a közepük még nem teljesen kőkemény).
Még több sütőtökös recepthez kattints ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.