Alapvetően kétféle élesztős fánk létezik: az egyik, amiben belül óriási lyukak vannak, szinte csak levegő az egész (nálunk itthon ez a verzió az elterjedtebb, legalábbis én ezen nőttem fel), a másik pedig az, amibe ha beleharapsz, olyan, mintha egy pillekönnyű felhőbe harapnál, tésztásabb az előzőnél, nagy lyukak helyett viszont sok kis apró van benne (ilyen az amerikai verzió).
Most az utóbbira mutatok egy receptet, mert ez kicsit kettő az egyben verzió: meg lehet sütni úgy, ahogy most én csináltam, hogy a közepére nyomok egy kis mélyedést – a magyar fánkdivat szerint :) –, és ebbe lehet majd pakolni a lekvárt, mikor esszük, vagy megsüthető enélkül a mélyedés nélkül, ebben az esetben a fánk belsejébe habzsákból tölthetünk pudingot, a tetejét bevonhatjuk csokival, az amerikai módi szerint (ó, miért is nem így csináltam...)
Szalagos fánk
Hozzávalók:
(kb. 12 db-hoz)
- 240 ml tej
- 25 g friss élesztő
- 80 g puha vaj
- 50 g porcukor
- 3 db tojássárgája
- 400 g liszt
- nagy csipet só
A tejet langyosítsd meg, a felét öntsd egy pohárba, ebbe morzsold bele az élesztőt.
A puha vajat a porcukorral habosítsd ki, ha tálas mixerrel dolgozol, akkor a krémkeverő kart használd, ha pedig kézi robotgéppel, akkor a habverőszárakat.
Még mindig géppel dolgozva egyesével keverd hozzá a tojássárgájákat.
Válts át dagasztókarra, és add hozzá a felfuttatott élesztőt és a liszt kb. felét, kezdd el dagasztani a tésztát. Add hozzá a maradék tejet és lisztet, valamint a sót is, és addig dagaszd a tésztát, amíg szép nem lesz: sima lesz a felülete és elválik az edény falától.
Takard le egy konyharuhával, és langyos helyre tedd félre kelni 45 percre (ne legyen huzatban, ha hűvös van a lakásban, tedd be a NEM bekapcsolt sütőbe vagy mikróba).
Kelesztés után nyújtódeszkán gyúrd át a tésztát, majd sodrófával nyújtsd 2 cm vastagra. A nyújtódeszka egyik szélére szórj lisztet, sütésig itt fognak pihenni a fánkok. Kerek szaggatóval szaggasd ki a fánkokat, a leeső részeket egybegyúrhatod, nyújts ki újra és szaggass ebből is fánkokat. Ha kész van mind, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 30 percig.
Ezután egy mélyebb serpenyőbe vagy egy nagyobb átmérőjű lábasba önts olajat 3-4 cm magasan, és forrósítsd fel 180°C-osra. Tedd a fánkokat a forró olajba úgy, hogy a hüvelykujjaddal a közepükre nyomsz egy-egy mélyedést (a lábas méretétől függően egyszerre 3-4 darabot tudsz kisütni, ne legyenek benne túl sűrűn, mert sütés közben pufisodnak még). Tedd rá a fedőt az edényre, és így süsd az egyik oldalukat pár perc alatt aranybarnára, majd fordítsd meg őket, és szintén lefedve süsd meg a másik oldalukat is. Rácsra szedd ki, hogy a felesleges olaj le tudjon csöpögni róluk.
Tipp: Ezt a típusú fánkot (ha kihagyod a hüvelykujjas-mélyedéses dolgot) sütés után nagyon jól lehet habzsákból tölteni pl. pudinggal.
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
További kelt tésztás recepteket találsz ide kattintva>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.