Hajrá fánkszezon: Így készül a pihe-puha szalagos fánk

Alapvetően kétféle élesztős fánk létezik: az egyik, amiben belül óriási lyukak vannak, szinte csak levegő az egész (nálunk itthon ez a verzió az elterjedtebb, legalábbis én ezen nőttem fel), a másik pedig az, amibe ha beleharapsz, olyan, mintha egy pillekönnyű felhőbe harapnál, tésztásabb az előzőnél, nagy lyukak helyett viszont sok kis apró van benne (ilyen az amerikai verzió).

fank_2.jpg

Most az utóbbira mutatok egy receptet, mert ez kicsit kettő az egyben verzió: meg lehet sütni úgy, ahogy most én csináltam, hogy a közepére nyomok egy kis mélyedést – a magyar fánkdivat szerint :) –, és ebbe lehet majd pakolni a lekvárt, mikor esszük, vagy megsüthető enélkül a mélyedés nélkül, ebben az esetben a fánk belsejébe habzsákból tölthetünk pudingot, a tetejét bevonhatjuk csokival, az amerikai módi szerint (ó, miért is nem így csináltam...)

fank_1.jpg

Szalagos fánk

Hozzávalók:
(kb. 12 db-hoz)

  • 240 ml tej
  • 25 g friss élesztő
  • 80 g puha vaj
  • 50 g porcukor
  • 3 db tojássárgája
  • 400 g liszt
  • nagy csipet só

 

A tejet langyosítsd meg, a felét öntsd egy pohárba, ebbe morzsold bele az élesztőt.

A puha vajat a porcukorral habosítsd ki, ha tálas mixerrel dolgozol, akkor a krémkeverő kart használd, ha pedig kézi robotgéppel, akkor a habverőszárakat.

Még mindig géppel dolgozva egyesével keverd hozzá a tojássárgájákat.

Válts át dagasztókarra, és add hozzá a felfuttatott élesztőt és a liszt kb. felét, kezdd el dagasztani a tésztát. Add hozzá a maradék tejet és lisztet, valamint a sót is, és addig dagaszd a tésztát, amíg szép nem lesz: sima lesz a felülete és elválik az edény falától.

Takard le egy konyharuhával, és langyos helyre tedd félre kelni 45 percre (ne legyen huzatban, ha hűvös van a lakásban, tedd be a NEM bekapcsolt sütőbe vagy mikróba).

Kelesztés után nyújtódeszkán gyúrd át a tésztát, majd sodrófával nyújtsd 2 cm vastagra. A nyújtódeszka egyik szélére szórj lisztet, sütésig itt fognak pihenni a fánkok. Kerek szaggatóval szaggasd ki a fánkokat, a leeső részeket egybegyúrhatod, nyújts ki újra és szaggass ebből is fánkokat. Ha kész van mind, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 30 percig.

Ezután egy mélyebb serpenyőbe vagy egy nagyobb átmérőjű lábasba önts olajat 3-4 cm magasan, és forrósítsd fel 180°C-osra. Tedd a fánkokat a forró olajba úgy, hogy a hüvelykujjaddal a közepükre nyomsz egy-egy mélyedést (a lábas méretétől függően egyszerre 3-4 darabot tudsz kisütni, ne legyenek benne túl sűrűn, mert sütés közben pufisodnak még). Tedd rá a fedőt az edényre, és így süsd az egyik oldalukat pár perc alatt aranybarnára, majd fordítsd meg őket, és szintén lefedve süsd meg a másik oldalukat is. Rácsra szedd ki, hogy a felesleges olaj le tudjon csöpögni róluk.

 

Tipp: Ezt a típusú fánkot (ha kihagyod a hüvelykujjas-mélyedéses dolgot) sütés után nagyon jól lehet habzsákból tölteni pl. pudinggal.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

További kelt tésztás recepteket találsz ide kattintva>>

fank_3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr5716411996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása