Csokoládés kuglóf mogyorós karamellszósszal

Október utolsó napjaiban történt. Mikor jöttem ki a munkahelyemről, ahogy kiléptem az ajtón, megcsapott az a tipikus fűtésszag. Tudom, kicsit sem hangzik romantikusan... Nem is az. Nem is jó illatú. De mégis, ha csak néhány másodpercre is, olyan karácsony hangulatom lett, mint amilyen így októberben sosem szokott. Tél illata volt.

És ha már tél és karácsony, akkor kellenek szép sütemények is, sok csokival, édesen, mogyorósan, mutatósan... nem?

csokis.kuglóf.karamellszósszal

Minden évben ezer dolgot tervezek be karácsonyra, a kedvenc ünnepem, szeretném ha tökéletes lenne, és ehhez nekem a finom és gyönyörű sütemények is kellenek. Így aztán óriási terveket gyártok különféle bejglikről, tortákról, kuglófokról, egyenként díszített apró mézeskalácsokról, melyek egy nagy, félgömb alakú kristálytálban várják végzetüket (persze mindegyik különböző mintával díszítve), és habos kávéról az alján csokiszósszal. De lehet hogy inkább fahéjassal. Nos, nem mindennel tudok elkészülni... Korántsem mindennel... De előfordult már, hogy legalább egy dolgot meg tudtam sütni, amit az ünnepekre terveztem! :)

csokis.kuglóf.karamellszósszal (1)

A kuglófokon, főleg a minikuglófon már vagy fél éve gondolkodom, de mivel nem az „egyszerű” verzió volt a cél, sütésre fordítható idővel viszont nem bővelkedtem túlságosan, így nem került rá sor. Aztán névnapomra kaptam egy minikuglóf formát, ez lendített a prioritásokon, és elkészülhettek a karamellszósszal leöntött, pirított mogyoróval szórt kuglófocskák, melyek az ünnepi asztalon is kiválóan megállják a helyüket. A csokis tészta finom omlós, de nem száraz - nem kakaóporral, hanem valódi csokoládéval készül.

Egy kis műhelytitok: ha munkánk végeztével a lábasba, amiben a karamellszószt főztük, öntünk egy kis tejet, és ezzel oldjuk fel a lábasban maradt, megkeményedett karamellt, akkor egyrészt sokkal könnyebb lesz majd elmosogatni, másrészt kaptunk ajándékba egy finom karamellitalt :D A kuglófok leöntésekor pedig (ha a rács alá teszünk pl. egy tepsit) mogyorós karamellszósz a jutalmunk, amit legszívesebben egyből megenne az ember, annyira eteti magát; de ha nem szeretnénk egymagában ennyi cukrot betolni, akkor kekszre kenve is szuper. A kuglófok pedig másnap a legfinomabbak, mikor már kicsit magukba itták a karamellt.

csokis.kuglóf.karamellszósszal (2)

Csokoládés kuglóf mogyorós karamellszósszal

Hozzávalók:

A megadott mennyiség 6 mini + 1 közepes, vagy 12 mini, vagy 2 közepes, vagy 1 nagy kuglófhoz elegendő.

a csokis kuglófhoz:

  • 4 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg vaj
  • 1/2 csomag sütőpor

a karamellkrémhez:

a tetejére:

  • földimogyoró

A kuglófokkal kezdünk. A csokoládét a vajjal gőz fölött olvaszd össze.

A tojásfehérjéket robotgéppel verd kemény habbá.

A sárgáját a cukorral habosítsd ki, amíg szép fehér nem lesz. Öntsd hozzá az olvasztott csoki-vaj keveréket, keverd simára, majd add hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Óvatosan, több részletben forgasd hozzá a tojásfehérje habját, és töltsd a tésztát alaposan kivajazott formába. 180°C-on tűpróbáig süsd.

Miközben sül, a földimogyorót serpenyőben kicsit pirítsd meg, tedd félre hűlni, majd késes darálóban aprítsd meg – akkor a legjobb, ha még közepes és nagyobb szemek is vannak benne, de már megjelentek a kis morzsák is.

A karamellszószt akkor készítsd el, mikor a kuglófok már langyosra hűltek. Ehhez egy lábasban karamellizáld a cukrot, majd keverd hozzá a tejet (vigyázz, fröcskölni fog, és forró!), végül a vajat és a fűszereket is. Hagyd kicsit hűlni, de ne hűtsd ki teljesen.

A kuglófokat tedd rácsra, először egy ecsettel itt-ott kenegesd meg őket a még meleg, de már nem forró karamellszósszal (ez segít abban, hogy szépen folyjon rajta a szósz, ne csak a bordák mentén csurogjon le), majd öntsd rá a maradékot, és szórd meg földimogyoróval.

Másnap a legfinomabb, amikor már összeértek az ízek!

csokis.kuglóf.karamellszósszal (3)

csokis.kuglóf.karamellszósszal (4)

Még több kuglóf receptet találsz ide kattintva>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr8316263922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása