A Süss, Alkoss, Díszíts! (SAD!) 28. fordulójára készítettem ezt a finom fahéjas pohárkrémet. Nagyon örültem, mikor megláttam a kiírást, mert nekem is a fahéj a kedvenc fűszerem. :)
A fahéjat télen-nyáron szeretem, de télen még jobb, az illata karácsonyi hangulatot teremt. Tavaly télen szoktunk rá a fahéjteára: csak fahéj és barna cukor vagy méz, téli estéken nagyon jól esik, testet-lelket melegíti. A fahéj nagyon egészséges, állítólag hozzájárul a szervezet szénhidrát/cukor egyensúlyának fenntartásához, valamint emésztésjavító, étvágyserkentő és gyomorerősítő hatással is bír.
Mézzel keverve pedig igazi csodaszer:
- csökkenti a szív és az erek koleszterin szintjét,
- segít visszaadni az erek rugalmasságát,
- csökkenti az ízületi és a húgyhólag gyulladást (igen, belsőleg fogyasztva: a mézes-fahéjas víz hozzávalóinak pontos arányait ezen az oldalon találod),
- puffadás ellen is kiváló,
- erősíti az immunrendszert, véd a vírusok és a baktériumok ellen,
- a magas koleszterinszintet napi 3 adag mézes-fahéjas víz hatékonyan csökkenti,
- fájós fogra kenve csökkenti a fájdalmat,
- bőrbetegségek esetén külsőleg alkalmazva csökkenti a gyulladást,
- megfázás és krónikus köhögés gyógyításában is segít, valamint tisztítja a légcsövet és a hörgőket,
- gyógyítja a gyomrot: véd a gyomorfekély kialakulásától, és megakadályozza a túlzott gyomorsav keletkezését a nehezebb ételek fogyasztása után is,
- súlycsökkentő hatással bír,
- segít az influenza vírus leküzdésében (bár szerintem ez inkább a méznek köszönhető, nem a fahéjnak),
- fekélyen külsőleg alkalmazva egy hét alatt eltűnik a fekély,
- a hosszú élet (egyik) titka: az öregkorral járó nehézségek csökkenthetők mézes fahéjtea fogyasztásával,
- a csontok, gyomor és belek rákos megbetegedései esetén is hatékonyan hozzájárul a gyógyuláshoz,
- langyos vízben elkevert mézes fahéj szájvízként használva megakadályozza a kellemetlen leheletet, valamint
- segít a krónikus fáradtság leküzdésében.
(A fahéj jótékony gyógyhatásairól a Pozitív nap oldalán olvastam, ha a fenti nyűgök bármelyikével küzdesz, a fahéjas-mézes keverék arányairól és alkalmazásáról ezen az oldalon találsz több infót.)
Mikor a SAD! kapcsán a fahéjas sütin gondolkodtam, nem ilyen tudományosan álltam neki a dolognak, de azért megnyugtat, hogy mennyi bajtól véd meg és milyen egészséges, ha nagyobb mennyiségben fogyasztok fahéjat. :) A jótékony hatások kifejtéséhez szükséges a rendszeres fogyasztása – remélem ebbe beszámítható az is, ha egyszer a kávémba, máskor a turmixomba is teszek egy-egy mokkáskanálnyi vagy teáskanálnyi fahéjat. :)
Most mascarponés pohárkrémbe volt kedvem fahéjat tenni, nagyon jól átjön a fahéjíz a lágy krémben. Hogy ne legyen unalmas, fehércsokival dobtam fel – nem igazán szeretem a fehércsokit, de mostanában valahogy birizgálja a fantáziámat, hogy mit lehet belőle kihozni. Örömmel jelentem: fahéjjal nagyon jól párosítható! Kiegészíti, nem nyomja el a fahéjízt, édességével még ki is emeli a fahéj finom aromáját :)
Fahéjas pohárkrém fehércsokoládéval
Hozzávalók:
(3 adaghoz, kb. 30 perc alatt elkészíthető)
- 250 g mascarpone
- 250 ml hideg tejszín
- 100 g fehércsokoládé
- 1 nagy tk. fahéj
- porcukor ízlés szerint
- 3 db babapiskóta
A tejszínt verd kemény habbá, 1-2 ek. porcukorral ízesítsd, majd tedd vissza a hűtőbe, hogy ne essen össze.
A fehércsokit gőz fölött olvaszd meg, majd robotgéppel keverd a mascarponéhoz a fahéjjal együtt. Válts át kézi habverőre, és óvatos mozdulatokkal forgasd hozzá a tejszínhabot. Ha édesszájú vagy, adj hozzá 1-2 ek. porcukrot, kóstolással ellenőrizd.
Vegyél elő három 2,5-3 dl-es poharat vagy tálkát, és állíts bele 1-1 babapiskótát egészben, hogy a vége kilátszódjon majd a hab alól. Töltsd a krémet csillagcsőrös habzsába, és adagold a poharakba (a babapiskóta mögé és köré).
Tipp:
- Ha a krémestől inkább tiramisu-állagú felé szeretnéd eltolni a desszertet, ne csak egy babapiskótát tegyél egy pohárba, hanem a krém rétegezése közben darabokra törve is dobj még bele egyet-kettőt.
- Tálaláskor tegyél egy külön tányéron tegyél még ki néhány babapiskótát - nagyon jó móka ezzel enni a pohárkrémet!
Még több pohárkrém receptet találsz ide kattintva>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.