Meggyes clafouti - a könnyed, de mégis sűrűn selymes francia sütemény

Ismeritek a clafoutit? A clafouti (ejtsd: klafuti) egy francia sütemény, egy igazi franciásan könnyed, de egyúttal sűrűn lágy és selymes sütemény. Neve a „clafir”, vagyis tölteni szóból ered; a tésztát ugyanis gyümölcsökkel, tradicionálisan magozatlan fekete cseresznyével töltik. A franciák (egészen pontosan a clafouti származási helyén, Franciaország Limousin tartományában élők) szerint a fekete cseresznye magja különösen fontos hozzávalója a süteménynek: az ugyanis tartalmaz egy (a mandulában is megtalálható) amigdalin nevű vegyületet, ami állítólag igazán különleges ízt ad a clafoutinak, mikor sütés közben egy része elkeveredik a tésztában. Én ezt a verziót mégsem ajánlom (bocs, Franciaország!), az amigdalin ugyanis nem túl egészséges, igazából erősen mérgező anyag. Bár néhány marék cseresznye magjából minimális mennyiség kerül a sütinkbe, szóval mindenki döntsön belátása szerint! :)

Meggyes clafouti

Én mindenesetre most magozott gyümölccsel, ráadásul piros meggyel készítettem − ilyen befőtt volt itthon... :) A mi meggyünkkel is nagyon finom, és bár még nem kóstoltam a hagyományos, magos fekete cseresznyés verziót, abban biztos vagyok, hogy piros meggyel is egy tökéletes, igazi francia desszertet kapunk. Szinte elolvad a szájban, és egy óriási karácsonyi menü végigkóstolgatása után is nyugodtan kérhetünk egy szép szelettel, olyan könnyű. Langyosan, porcukorral meghintve a legfinomabb, még így sem megterhelő a gyomornak; de másnap, hidegen fogyasztva is nagyon finom − már amennyiben marad belőle.

IMG_6410

Még egy ok, amiért megéri felvenni a clafoutit a karácsonyi menübe (a már emlegetett selymes könnyedségén túl): pár perc alatt összeállítható, hipp-hopp kész, és azért valljuk be, ez így, ünnepek idején nem utolsó szempont. Porcukorral meghintve a havas tájat idézi (amit a mai időjárás mellett muszáj valahol pótolni ;) ), nagyon szépen mutat az ünnepi asztalon :)

Meggyes clafouti

Igazán hálás vagyok Pitelánynak, a Tűpárna és Habverő blog szerzőjének: neki köszönhetően ismerkedtem meg Julia Child-dal és az ő clafoutijével. Pitelány ugyanis a háziasszonya a Szakácsmustra mostani fordulójának, és ebből az alkalomból Julia Child receptjei között válogathattunk. Mindig nagyon szerettem játszani, így egyből neki is álltam a keresgélésnek: a Julia Child's recipes, vagyis Julia Child receptjei nevű oldalon akadtam rá a clafoutira. A fotók tényleg nem adják vissza - de mikor megkóstolod... olyan könnyű, lágy és egyben sűrű, selymes, hogy legszívesebben az egészet megennéd egyedül ;)

Meggyes clafouti

Meggyes clafouti

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 50 ml tejszín
  • 200 ml tej
  • 3 tojás
  • 100 g liszt
  • ½ tk. vaníliaőrlemény
  • 70 g cukor
  • csipetnyi só

 a töltelékhez:

  • egy üveg meggybefőtt (700 grammos)

A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. Vajazz ki egy kb. Ø25 cm-es piteformát (kapcsos forma nem jó, mert a tészta kifolyik belőle!), oldalt elég kb. 1 cm magasan.

A meggybefőttet szűrd le, hagyd a szűrőben lecsöpögni.

Robotgéppel keverd simára a tészta hozzávalóit (előbb a tejnek csak egy részével, a többit fokozatosan adagolva), egy híg masszát kell kapnod.

Ennek a masszának kb. a ⅔-át öntsd a kivajazott piteformába, és told az előmelegített sütőbe kb. 5 percre. Addig hagyd csak bent, amíg elősül egy kicsit, sűrűbb lesz a tészta, de ne süljön meg teljesen! Sütőtől függően több idő is kellhet; a lényeg, hogy még világos és nyers legyen a tészta, de már ne legyen folyékony, legyen krémesen sűrű.

Ekkor szórd rá a lecsöpögtetett meggyszemeket, és öntsd rá a maradék tésztát. Tedd vissza a sütőbe, és süsd további 35-40 percig, tűpróbáig.

Langyosan, porcukorral megszórva tálald.

 

Tipp:

  • Bár Julia Child az elősütéshez csak ¾ csészényi tésztát öntött a piteformába, én úgy láttam, megéri kicsit többet önteni, így kicsit jobban kilátszódnak a meggyszemek :)
  • Az elősütéshez felhasznált tészta mennyiségével variálhatsz tehát a meggyek magasságán − de ügyelj arra, hogy ezzel az elősütési idő is változik! Ha például szeretnéd, ha lentebb lennének a meggyek, kevés tésztát önts először a formába, ekkor pár perc is elég neki a sütőben. Ha viszont szeretnéd magasabbra emelni a meggyszemeket, több tésztára lesz szükség elősütéskor, ekkor kicsit több ideig tart az elősütés.
  • A clafoutiban sütés közben sok gőz fejlődik, amitől egészen megemelkedik a közepe; de ne ijedj meg, mikor kiveszed a sütőből, szép formája lesz − maximum egy villával meg kell szúrni középen, hogy ki tudjon jönni a gőz.
  • Nagyobb vendégsereg esetén egy adag nem biztos, hogy elég lesz − mindenki ebből akar majd enni, és hamar el fog fogyni, inkább indítsd egyből dupla adaggal! ;)

Forrás: Julia Child

Meggyes clafouti

Meggyes clafouti

Meggyes clafouti

Meggyes clafouti

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr9316263958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása