Ismeritek a clafoutit? A clafouti (ejtsd: klafuti) egy francia sütemény, egy igazi franciásan könnyed, de egyúttal sűrűn lágy és selymes sütemény. Neve a „clafir”, vagyis tölteni szóból ered; a tésztát ugyanis gyümölcsökkel, tradicionálisan magozatlan fekete cseresznyével töltik. A franciák (egészen pontosan a clafouti származási helyén, Franciaország Limousin tartományában élők) szerint a fekete cseresznye magja különösen fontos hozzávalója a süteménynek: az ugyanis tartalmaz egy (a mandulában is megtalálható) amigdalin nevű vegyületet, ami állítólag igazán különleges ízt ad a clafoutinak, mikor sütés közben egy része elkeveredik a tésztában. Én ezt a verziót mégsem ajánlom (bocs, Franciaország!), az amigdalin ugyanis nem túl egészséges, igazából erősen mérgező anyag. Bár néhány marék cseresznye magjából minimális mennyiség kerül a sütinkbe, szóval mindenki döntsön belátása szerint! :)
Én mindenesetre most magozott gyümölccsel, ráadásul piros meggyel készítettem − ilyen befőtt volt itthon... :) A mi meggyünkkel is nagyon finom, és bár még nem kóstoltam a hagyományos, magos fekete cseresznyés verziót, abban biztos vagyok, hogy piros meggyel is egy tökéletes, igazi francia desszertet kapunk. Szinte elolvad a szájban, és egy óriási karácsonyi menü végigkóstolgatása után is nyugodtan kérhetünk egy szép szelettel, olyan könnyű. Langyosan, porcukorral meghintve a legfinomabb, még így sem megterhelő a gyomornak; de másnap, hidegen fogyasztva is nagyon finom − már amennyiben marad belőle.
Még egy ok, amiért megéri felvenni a clafoutit a karácsonyi menübe (a már emlegetett selymes könnyedségén túl): pár perc alatt összeállítható, hipp-hopp kész, és azért valljuk be, ez így, ünnepek idején nem utolsó szempont. Porcukorral meghintve a havas tájat idézi (amit a mai időjárás mellett muszáj valahol pótolni ;) ), nagyon szépen mutat az ünnepi asztalon :)
Igazán hálás vagyok Pitelánynak, a Tűpárna és Habverő blog szerzőjének: neki köszönhetően ismerkedtem meg Julia Child-dal és az ő clafoutijével. Pitelány ugyanis a háziasszonya a Szakácsmustra mostani fordulójának, és ebből az alkalomból Julia Child receptjei között válogathattunk. Mindig nagyon szerettem játszani, így egyből neki is álltam a keresgélésnek: a Julia Child's recipes, vagyis Julia Child receptjei nevű oldalon akadtam rá a clafoutira. A fotók tényleg nem adják vissza - de mikor megkóstolod... olyan könnyű, lágy és egyben sűrű, selymes, hogy legszívesebben az egészet megennéd egyedül ;)
Meggyes clafouti
Hozzávalók:
a tésztához:
- 50 ml tejszín
- 200 ml tej
- 3 tojás
- 100 g liszt
- ½ tk. vaníliaőrlemény
- 70 g cukor
- csipetnyi só
a töltelékhez:
- egy üveg meggybefőtt (700 grammos)
A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. Vajazz ki egy kb. Ø25 cm-es piteformát (kapcsos forma nem jó, mert a tészta kifolyik belőle!), oldalt elég kb. 1 cm magasan.
A meggybefőttet szűrd le, hagyd a szűrőben lecsöpögni.
Robotgéppel keverd simára a tészta hozzávalóit (előbb a tejnek csak egy részével, a többit fokozatosan adagolva), egy híg masszát kell kapnod.
Ennek a masszának kb. a ⅔-át öntsd a kivajazott piteformába, és told az előmelegített sütőbe kb. 5 percre. Addig hagyd csak bent, amíg elősül egy kicsit, sűrűbb lesz a tészta, de ne süljön meg teljesen! Sütőtől függően több idő is kellhet; a lényeg, hogy még világos és nyers legyen a tészta, de már ne legyen folyékony, legyen krémesen sűrű.
Ekkor szórd rá a lecsöpögtetett meggyszemeket, és öntsd rá a maradék tésztát. Tedd vissza a sütőbe, és süsd további 35-40 percig, tűpróbáig.
Langyosan, porcukorral megszórva tálald.
Tipp:
- Bár Julia Child az elősütéshez csak ¾ csészényi tésztát öntött a piteformába, én úgy láttam, megéri kicsit többet önteni, így kicsit jobban kilátszódnak a meggyszemek :)
- Az elősütéshez felhasznált tészta mennyiségével variálhatsz tehát a meggyek magasságán − de ügyelj arra, hogy ezzel az elősütési idő is változik! Ha például szeretnéd, ha lentebb lennének a meggyek, kevés tésztát önts először a formába, ekkor pár perc is elég neki a sütőben. Ha viszont szeretnéd magasabbra emelni a meggyszemeket, több tésztára lesz szükség elősütéskor, ekkor kicsit több ideig tart az elősütés.
- A clafoutiban sütés közben sok gőz fejlődik, amitől egészen megemelkedik a közepe; de ne ijedj meg, mikor kiveszed a sütőből, szép formája lesz − maximum egy villával meg kell szúrni középen, hogy ki tudjon jönni a gőz.
- Nagyobb vendégsereg esetén egy adag nem biztos, hogy elég lesz − mindenki ebből akar majd enni, és hamar el fog fogyni, inkább indítsd egyből dupla adaggal! ;)
Forrás: Julia Child
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.