Nemcsak ott van benne csoki, ahol látod... ;)
Ricottás sütin gondolkodtam, nehezen jött ötlet. Valami lájtos jó lenne, ez járt az fejemben... Hááát, végülis nagyjából összejött, mert a ricotta réteg igazán könnyed, de aztán visszanyúltam egy korábban már igen jól bizonyított pároshoz: akkor brownie volt ricottával, most ricotta lesz brownie-val :)
Innen már egyenes volt az út, de éreztem, hogy valami még hiányzik a tökéletes összképhez, így került még bele egy kis csoki. Nem minden falathoz jár belőle, hanem csak úgy hébe-hóba, egy kis plusz meglepetés néhány falathoz :)
Ricotta-brownie torta
Hozzávalók:
(egy ∅18 cm-es tortához)
a brownie-hoz:
- 80 g vaj
- 80+40 g étcsoki
- 2 tojás
- 50 g cukor
- 40 g liszt
- csipetnyi só
a ricottás réteghez:
- 560 g ricotta
- 75 g tejföl
- 75 g cukor
- 3 tojás
- csipetnyi só
a tetejére:
- kb. negyed tábla csoki
- pár csepp olaj
A sütőt melegítsd elő 180°C-ra, és sütőpapírozd ki egy ∅18 cm-es, legalább 6 cm magas tortakarika alját.
A vajat a 80 g csokival olvaszd össze, és tedd félre kicsit hűlni.
A maradék (40 g) csokit vágd apró kockákra (ha csokicseppet használsz, akkor ezt a lépést megspórolhatod).
Az egész tojásokat a cukorral együtt habosítsd ki alaposan, öntsd hozzá a csoki-vaj keveréket, és még mindig géppel keverd el.
Válts át kézi habverőre (vagy fakanálra), add hozzá a lisztet és a sót, és óvatos mozdulatokkal forgasd össze. A végén keverd hozzá a csokidarabkákat is.
Töltsd a masszát a tortaformába, told be a sütőbe, és 7-8 perc alatt süsd félkészre (tűpróbázni nem kell, mert fogjuk még sütni, ezért most elég, ha ránézésre már megtartja a ricottás réteget).
Közben forralj vizet és készíts elő egy tepsit, amit a sütő aljába teszel majd - a ricottás réteggel együtt már gőzös sütőben sütjük tovább a tortát.
Készítsd el a ricottás réteget: a hozzávalókat fakanállal vagy spatulával keverd össze; próbáld meg úgy keverni, hogy minél kevesebb levegőt vigyél bele.
Ha kisült a brownie alap, vedd ki a sütőből, csökkentsd a hőfokot 150°C-ra, a sütő aljába tedd be a tepsit és öntsd bele a forró vizet.
A ricottás részt öntsd a brownie tetejére, tedd vissza a sütőbe, és további 60-70 perc alatt süsd készre. Akkor van kész, ha teteje halványan elkezd pirulni, és már nem folyékonyan, hanem pudingszerűen hullámzik, ha megmozgatod. Hagyd kihűlni, és éjszakára tedd hűtőbe, másnap lehet csak szeletelni.
Másnap óvatosan vágd körbe a tortát és emeld le róla a karikát, tedd a tortát egy rácsra. Vízgőz fölött olvassz csokit, keverj bele pár csepp olajat, és villával csíkozd be vele a torta tetejét.
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több torta receptet találsz ide kattintva>>
További ricottával készült finomsághoz pedig kattints ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.