Ricotta-brownie torta

Nemcsak ott van benne csoki, ahol látod... ;)

ricotta_brownie_torta_1.jpg

ricotta_brownie_torta_4.jpg

Ricottás sütin gondolkodtam, nehezen jött ötlet. Valami lájtos jó lenne, ez járt az fejemben... Hááát, végülis nagyjából összejött, mert a ricotta réteg igazán könnyed, de aztán visszanyúltam egy korábban már igen jól bizonyított pároshoz: akkor brownie volt ricottával, most ricotta lesz brownie-val :)

Innen már egyenes volt az út, de éreztem, hogy valami még hiányzik a tökéletes összképhez, így került még bele egy kis csoki. Nem minden falathoz jár belőle, hanem csak úgy hébe-hóba, egy kis plusz meglepetés néhány falathoz :)

ricotta_brownie_torta_2.jpg

Ricotta-brownie torta

Hozzávalók:
(egy ∅18 cm-es tortához)

a brownie-hoz:

  • 80 g vaj
  • 80+40 g étcsoki
  • 2 tojás
  • 50 g cukor
  • 40 g liszt
  • csipetnyi só

a ricottás réteghez:

  • 560 g ricotta
  • 75 g tejföl
  • 75 g cukor
  • 3 tojás
  • csipetnyi só

a tetejére:

  • kb. negyed tábla csoki
  • pár csepp olaj

 

A sütőt melegítsd elő 180°C-ra, és sütőpapírozd ki egy ∅18 cm-es, legalább 6 cm magas tortakarika alját.

A vajat a 80 g csokival olvaszd össze, és tedd félre kicsit hűlni.

A maradék (40 g) csokit vágd apró kockákra (ha csokicseppet használsz, akkor ezt a lépést megspórolhatod).

Az egész tojásokat a cukorral együtt habosítsd ki alaposan, öntsd hozzá a csoki-vaj keveréket, és még mindig géppel keverd el.

Válts át kézi habverőre (vagy fakanálra), add hozzá a lisztet és a sót, és óvatos mozdulatokkal forgasd össze. A végén keverd hozzá a csokidarabkákat is.

Töltsd a masszát a tortaformába, told be a sütőbe, és 7-8 perc alatt süsd félkészre (tűpróbázni nem kell, mert fogjuk még sütni, ezért most elég, ha ránézésre már megtartja a ricottás réteget).

Közben forralj vizet és készíts elő egy tepsit, amit a sütő aljába teszel majd - a ricottás réteggel együtt már gőzös sütőben sütjük tovább a tortát.

Készítsd el a ricottás réteget: a hozzávalókat fakanállal vagy spatulával keverd össze; próbáld meg úgy keverni, hogy minél kevesebb levegőt vigyél bele.

Ha kisült a brownie alap, vedd ki a sütőből, csökkentsd a hőfokot 150°C-ra, a sütő aljába tedd be a tepsit és öntsd bele a forró vizet.

A ricottás részt öntsd a brownie tetejére, tedd vissza a sütőbe, és további 60-70 perc alatt süsd készre. Akkor van kész, ha teteje halványan elkezd pirulni, és már nem folyékonyan, hanem pudingszerűen hullámzik, ha megmozgatod. Hagyd kihűlni, és éjszakára tedd hűtőbe, másnap lehet csak szeletelni.

Másnap óvatosan vágd körbe a tortát és emeld le róla a karikát, tedd a tortát egy rácsra. Vízgőz fölött olvassz csokit, keverj bele pár csepp olajat, és villával csíkozd be vele a torta tetejét.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több torta receptet találsz ide kattintva>>

További ricottával készült finomsághoz pedig kattints ide>>

 

ricotta_brownie_torta_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr1016292654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása