Gyönyörű szép tavaszi idő van! Süt a nap, nyílnak a virágok, és nemsoká itt az eperszezon! A boltokban már lehet kapni epret, majdnem vettem is egy keveset, de szegény eperszemek olyan sápadt képet vágtak, nincs még itt az ideje hogy szép eper teremjen... Így aztán végül a fagyasztott verzió mellett döntöttem, amiből egy nagyon finom eperkrémes blondie készült.
A blondie fehércsokis édessége nagyon jó alap a pudingszerű eperkrém gyümölcsös fanyarságához, aminek az enyhítésén egy kis bodzaszörp is dolgozik egyébként, ha nem is nagyon észrevehetően – de most nem az a lényeg, hogy egyértelműen érezzük a bodzát, hanem hogy minél jobban élvezhessük az eper finom ízét! ;)
Ja igen, a blondie. Itthon is találkoztam már blondie recepttel, de talán még nem terjedt el annyira, mint a brownie, macaron és társai – szóval ha nincs meg hogy mi is ez: a blondie gyakorlatilag brownie, csak nem barna, hanem világos, vagyis szőke, így kapta a blondie nevet. Nevéből adódóan itthon néhol szőkeség vagy szőkécske néven is láttam már, ugyanarról van szó: ugyanúgy, ahogy brownie minden olyan sütemény, ami csokis, nincs benne sütőpor, puha és kicsit lágy-krémes tésztája van, és ezer meg egy receptje ismert, ami mind más és más (és mind nagyon finom...), ugyanúgy a blondie is egy sor sütemény gyűjtőneve – a sütőpor nélküli, puha és kicsit lágy-krémes tésztájú, világos színű süteményeké. :)
Eperkrémes blondie fehér csokival és bodzaszörppel
Hozzávalók:
a blondie-hoz:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg fehér csokoládé
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 5 dkg liszt
az eperkrémhez:
- 300 g eper (fagyasztott és friss is jó)
- 2 ek. bodzaszörp 2 dl szörppé hígítva
- 4 tojás
- 15 dkg cukor
- 5 dkg liszt
- 2 tk. sütőpor
A blondie-hoz a vajat és a fehér csokit összeolvasztjuk. A tojásokat a cukorral néhány perc alatt habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vajas csokit is, végül a lisztet, csomómentesre keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük. (Akkor jó, ha már kicsit szilárdulni kezdett a teteje, de ne várjuk meg, míg teljesen megsül.)
Az eperkrémhez az epret pürésítjük – megéri néhány szemet csak a pürésítés legvégén beletenni, és ezeket csak kicsit összenyomni, így icipici eperdarabok is lesznek a sütiben. Ehhez hozzákeverjük a bodzaszörpöt.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az eperpürét, majd a sütőporral elkevert lisztet is.
Az eperkrémet az elősütött blondie-ra öntjük, és további 25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha néhány helyen halványan pirult a teteje.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.