Karamell- és vaníliapuding házilag

A házi pudingnál nem sok jobb dolog létezik a világon: nincs benne semmi mesterséges aroma és egyéb adalék, és teljes mértékben mi határozzuk meg az ízeket – én például nem sajnáltam a vaníliát, mert szeretem, ha érezni lehet a vanília finom ízét; a karamell esetében viszont az aranyközéputat választottam, ezért ha valaki intenzívebb karamellízt szeretne elérni, azt javaslom kb. másfélszeres cukormenyiség karamellizálásával kezdje a főzőcskézést.

karamell-vaníliapuding (3)

Szeretem a pudingot azért is, mert a csinos pohárdesszerteknek nagyon hálás alapanyaga: könnyen rétegezhető, tuningolhatjuk keksszel, babapiskótával, mazsolával, gyümölcsökkel, kinek mihez van kedve. És az sem utolsó szempont, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, elronthatatlan és kis energiabefektetést igényel – fáradtan is nyugodtan nekivághatunk, ha már nagyon-nagyon sütihiányunk van!

karamell-vaníliapuding (2)

A karamell-vanília páros nagyon jól kiegészíti egymást, és bár ez a képen nem igazán látszik, de kevés kekszet is rejtettem a poharakba, valamint az öt adag közül kettő mazsolát is kapott (van, amelyiknél ízlés miatt hagytam ki, másiknál pedig azért, hogy csak kis mértékben szabotáljam az illető fogyókúráját – tudom, ilyen szempontból indokoltabb lett volna a karamellt elhagyni, és nem az aszalt gyümölcsöt, de annyira azért nem vagyok szívtelen).

karamell-vaníliapuding (1)

Karamellpuding

Hozzávalók:

  • 10 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 2 csapott ek. étkezési keményítő

A cukrot egy kiskanál vízzel szép barnára karamellizáljuk.

Egy külön tálkában a tojássárgáját és az étkezési keményítőt egy kevés tejjel simára keverjük.

Ha kész a karamell, óvatosan felöntjük a maradék tejjel (vigyázat, a karamell nagyon mérges tud lenni a hozzáöntött folyadékra!), majd kevergetés mellett feloldjuk benne a karamellt.

Ezután folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgájás-keményítős keveréket, és kevergetés mellett felforraljuk, majd még fél percig forraljuk, besűrítjük a pudingot.

 

Vaníliapuding

Hozzávalók:

  • 1 tojássárgája
  • 2 csapott ek. étkezési keményítő
  • 5 dl tej
  • ízlés szerint cukor (én 1,5 csapott evőkanállal tettem bele)
  • ¾ mk. őrölt vanília (kb. fél rúd)

Egy lábasban a tojássárgáját a keményítővel és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a többi tejet és az őrölt vaníliát is. Felforraljuk, fél percig forraljuk, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a cukrot.

 

Karamellás-vaníliapudingos pohárkrém

Hozzávalók:
(4-5 személyre)

  • a fent leírt karamell- és vaníliapuding
  • keksz (én háztartási kekszet használtam, de zabkeksszel is nagyon finom lehet)
  • mazsola

A hozzávalókat poharakba rétegezzük az alábbi sorrendben:

  1. 3 ek. vaníliapuding
  2. 3-4 szem mazsola
  3. 3 ek. karamellpuding
  4. 1 keksz

...majd újra vaníliapuding, és így folytatjuk, amíg el nem fogy az összes puding.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr8416263996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása