A házi pudingnál nem sok jobb dolog létezik a világon: nincs benne semmi mesterséges aroma és egyéb adalék, és teljes mértékben mi határozzuk meg az ízeket – én például nem sajnáltam a vaníliát, mert szeretem, ha érezni lehet a vanília finom ízét; a karamell esetében viszont az aranyközéputat választottam, ezért ha valaki intenzívebb karamellízt szeretne elérni, azt javaslom kb. másfélszeres cukormenyiség karamellizálásával kezdje a főzőcskézést.
Szeretem a pudingot azért is, mert a csinos pohárdesszerteknek nagyon hálás alapanyaga: könnyen rétegezhető, tuningolhatjuk keksszel, babapiskótával, mazsolával, gyümölcsökkel, kinek mihez van kedve. És az sem utolsó szempont, hogy nagyon gyorsan elkészíthető, elronthatatlan és kis energiabefektetést igényel – fáradtan is nyugodtan nekivághatunk, ha már nagyon-nagyon sütihiányunk van!
A karamell-vanília páros nagyon jól kiegészíti egymást, és bár ez a képen nem igazán látszik, de kevés kekszet is rejtettem a poharakba, valamint az öt adag közül kettő mazsolát is kapott (van, amelyiknél ízlés miatt hagytam ki, másiknál pedig azért, hogy csak kis mértékben szabotáljam az illető fogyókúráját – tudom, ilyen szempontból indokoltabb lett volna a karamellt elhagyni, és nem az aszalt gyümölcsöt, de annyira azért nem vagyok szívtelen).
Karamellpuding
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 5 dl tej
- 1 tojássárgája
- 2 csapott ek. étkezési keményítő
A cukrot egy kiskanál vízzel szép barnára karamellizáljuk.
Egy külön tálkában a tojássárgáját és az étkezési keményítőt egy kevés tejjel simára keverjük.
Ha kész a karamell, óvatosan felöntjük a maradék tejjel (vigyázat, a karamell nagyon mérges tud lenni a hozzáöntött folyadékra!), majd kevergetés mellett feloldjuk benne a karamellt.
Ezután folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgájás-keményítős keveréket, és kevergetés mellett felforraljuk, majd még fél percig forraljuk, besűrítjük a pudingot.
Vaníliapuding
Hozzávalók:
- 1 tojássárgája
- 2 csapott ek. étkezési keményítő
- 5 dl tej
- ízlés szerint cukor (én 1,5 csapott evőkanállal tettem bele)
- ¾ mk. őrölt vanília (kb. fél rúd)
Egy lábasban a tojássárgáját a keményítővel és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd több részletben hozzáadjuk a többi tejet és az őrölt vaníliát is. Felforraljuk, fél percig forraljuk, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a cukrot.
Karamellás-vaníliapudingos pohárkrém
Hozzávalók:
(4-5 személyre)
- a fent leírt karamell- és vaníliapuding
- keksz (én háztartási kekszet használtam, de zabkeksszel is nagyon finom lehet)
- mazsola
A hozzávalókat poharakba rétegezzük az alábbi sorrendben:
- 3 ek. vaníliapuding
- 3-4 szem mazsola
- 3 ek. karamellpuding
- 1 keksz
...majd újra vaníliapuding, és így folytatjuk, amíg el nem fogy az összes puding.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.