Ricottás ökörszem cukormentesen, teljes kiőrlésű liszttel

Ez a recept még tavaly született, amikor a cukormentes kalács receptjén dolgoztam. Végigpróbálgattam pár verziót, mire meglett az igazi - és közben feltűnt, hogy bár az egyik változat önmagában kalácsnak nem a legtökéletesebb, töltött péksütinek viszont sokkal jobb lesz, mint amelyik a fonott kalács kategóriát megnyerte :)

cm_ricottas_okorszem_3.jpg

cm_ricottas_okorszem_2.jpg

Már csak azt kellett kitalálnom, hogy milyen péksüti legyen belőle. Először sima túrótöltelékre gondoltam, ökörszem formában, de aztán úgy döntöttem, hogy ha már a blogra is felkerül a recept, megmutatom inkább a ricottás verziót, ezt egy kicsit jobban szeretem, és nem akartam, hogy kimaradjatok a jóból :) Szívem szerint mazsolát is tettem volna bele, de hát ez mégiscsak cukormentes recept... Szóval ezt a részt rátok bízom ;)

cm_ricottas_okorszem_1.jpg

Ricottás ökörszem cukormentesen, teljes kiőrlésű liszttel

Hozzávalók:
(8 db-hoz)

a tésztához:

  • 120 g aktív kovász
  • 220 g (2,2 dl) 40°C-os tej
  • 225 g teljes kiőrlésű liszt
  • 75 g finomliszt (BL55)
  • 1 ek. sikér (elhagyható, de szebb lesz tőle a tészta)
  • 60 g eritrit
  • 30 g olaj
  • 4 g só

a töltelékhez:

  • 250 g ricotta
  • 100 g (kb. 5 ek.) tejföl
  • 1 enyhén púpos ek. négyszeres erősségű édesítő
  • ½ ek. liszt
  • 1 tojás

A kovászt előző este szoktam megetetni, így reggelre szép aktív lesz. Én 3:1 aránnyal szoktam dolgozni, 20 g anyakovászhoz adok 60 g szobahőmérsékletű tejet és 60 g teljes kiőrlésű lisztet. Az etetési arány viszont kovászfüggő is, a legjobb, ha a már bejáratott etetési arányt használod, arra figyelj, hogy kicsit több, mint 120 g kovászod legyen a végén, amiből másnap reggel pontosan ki tudod mérni a szükséges mennyiséget.

Másnap, mikor a kovász már szép érett, keverd hozzá a 40°C-ra melegített tejet. A só kivételével add hozzá a többi hozzávalót is, és dagaszd ki a tésztát. Konyharuhával letakarva tedd félre 30 percre.*

Ezután szórd rá a sót, és spriccelj rá egy kis vizet, hogy a só átnedvesedjen - ez segíteni fog a só eldolgozásában. Dagaszd ki a tésztát alaposan. (Én géppel szoktam dagasztani, de utána biztos, ami biztos alapon a konyhapulton még kicsapkodom a tésztát.)

Tedd a tésztát egy tálba, és langyos helyen pihentesd* 30 percig, a tálat konyharuhával letakarva. 

A pihenő után lamináld a tésztát: vizezett konyhaasztalon, vizes kézzel húzd ki vékonyra, mint a rétestésztát, amennyire csak tudod. Egyik oldalt a harmadáig hajtsd be a tésztát, erre hajtsd rá a másik oldali harmadát, és végül föntről lefelé tekerd fel. A hajtással lefelé tedd vissza a tálba, és tedd félre pihenni 1 órára.

Ezután egy coil hajtás következik: vizes kézzel két oldalt aláfogva emeld meg a tésztát, majd tedd vissza a tálba úgy, hogy hagyod, hogy az alsó és felső része maga alá hajtódjon. Fordítsd el a tálat 90 fokkal, és ismételd ezt meg. Takard le konyharuhával, újabb 1 óra pihenő következik; majd még egy coil hajtás, és végül 30 perc pihenő.

Ezt követően a tésztát oszd fel 8 egyenlő részre. Mindegyiket gömbölyítsd ki, majd az ujjaddal formálj a közepén egy mélyedést, egy akkora fészket, mint amekkora a kész ökörszem tölteléke szokott lenni, úgy, hogy körben maradjon meg egy keskenyebb perem - ebbe a mélyedésbe megy majd a töltelék, miután szépen megkelt a tészta. Tedd őket sütőpapírozott sütőlemezre, hagyj köztük 2-3 cm távolságot, és vízspriccelővel kicsit spricceld le, hogy ne száradjanak ki. Langyos helyre tedd félre 1,5-2 órára kelni.

cm_ricottas_okorszem_4.jpg

Sütés előtt a sütőt melegítsd elő 250°C-ra, és a sütő aljába tegyél egy tepsit, ebbe önts forró vizet.

Készítsd el a tölteléket: villával keverd simára a hozzávalókat. Tedd félre.

Ha már a tészta is szépen megkelt és a sütő is forró és jó gőzös (ha az alsó tepsiből elfogyott a víz, pótold), az ujjaiddal igazítsd meg az ökörszemek mélyedéseit (kelesztés közben ezek hajlamosak összemenni), majd töltsd meg mindet a töltelékkel. A szélüket kend le tojással, majd told be a sütőbe, a hőfokot egyből vedd vissza 230°C-ra, és alsó-felső sütéssel süsd 15 percig. Ezután vedd ki a forró vizes lábast, állítsd át a sütőt hőlégkeveréses sütési módra, csökkentsd a hőfokot 200°C-ra, és süsd tovább még kb. 8 percig, amíg a teteje is szépen megpirul. Rácson hagyd kihűlni.

 

*Az ökörszemek tésztája akkor lesz finom puha, ha végig, minden pihentetésnél figyelsz arra, hogy ne hűljön ki a tészta. Ha nincs elég meleg a lakásban, tedd be a (nem bekapcsolt!) mikróba vagy sütőbe. Ha ehhez kicsit elő kell melegítened a sütőt, figyelj arra, hogy 30°C-nál ne legyen melegebb, a tészta 27-28°C körüli helyen érzi magát a legjobban.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több péksüti receptet találsz ide kattintva>>

Kovászos receptekhez kattints ide>>

Cukormentes receptekhez ide kattints>>

További ricottával készült finomságokat pedig ide kattintva találsz>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr1516290048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása