Lemon curd - angol citromkrém

A lemon curd az angolok egyik nagy kedvence: sütemények tölteléke, krémek ízesítője, ötórai teához kínált kekszek kísérője az extra citrom ízű, selymes krém.

Egy torta kapcsán készült nálam a napokban (nemsoká hozom a receptet!), viszont mivel más terveim is vannak vele – ha még marad belőle addig, mert már elkezdtem rájárni... –, jobbnak láttam külön bejegyzésben megmutatni, hogyan készül. Bár az angol konyhával szemben vannak fenntartásaim, a lemon curd egy igazán nagy találmány, ebben biztos vagyok: intenzíven citromos, de mégsem áztatja el a süteményt, mivel egy selymesen lágy krémet varázsolunk a citromból. Ezt a krémet aztán ezerféle dologra használhatjuk: piskótatekercset tölthetünk vele, tejbegrízhez keverhetjük, amit aztán jól megpakolunk banánkarikákkal (hű, de finomat uzsonnáztam ma... :) ), de egy egyszerű kekszet is úgy feldob, hogy alig bírjuk majd abbahagyni...

Alapvetően citromlé, citromhéj (de csak kezeletlen héjú citrom héja!), tojás és vaj keverékéből áll, és nagyon gyorsan és elronthatatlanul egyszerűen elkészíthető. 

IMG_7832

Fontos azonban, hogy ha a citrom héját is felhasználjuk, mindenképpen kezeletlen héjú citromot használjunk. A legtöbb citrus héját ugyanis gomba- és baktériumölő szerekkel és viasszal kezelik a gyümölcs romlásának megelőzése érdekében. Ezek a gomba- és baktériumölő szerek a héj illóanyagaihoz kötődnek, így a viasz lemosásával már nem távolíthatók el. Vizsgálatok kimutatták, hogy a vegyszerek a teljes héjban megtalálhatóak, nemcsak a gyümölcs héjának felszínén. Mivel ezek a vegyszerek az egészségre károsak, a kezelt gyümölcsök héja nem fogyasztható – ha a citrus héját is fel szeretnénk használni, akkor mindenképpen olyan gyümölcsöt vegyünk, amin egyértelműen fel van tüntetve, hogy kezeletlen, és annak héja is fogyasztható. (Ha semmilyen információ nincs a csomagoláson vagy a boltban található feliraton erre vonatkozóan, inkább ne használjuk fel a gyümölcs héját.)

Én most nem kaptam kezeletlen héjú citromot, ezért csak a citromok levét kevertem a lemon curdbe, de így is nagyon finom és eszméletlenül citromízű lett a végeredmény. A tojás miatt hűtőben is csak korlátozott ideig tartható el, de aggodalomra semmi ok, biztos vagyok benne, hogy el fog fogyni, ha például van otthon egy kis keksz. Na de nem borzolom tovább a kedélyeket, nézzük hogyan készül!

Lemon curd

Lemon curd

Hozzávalók:

  • 2 és fél közepes méretű citrom leve (ez 2 dl, és kezeletlen héjú citrom esetén a héját is reszeljük bele)
  • 3 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 85 g vaj

A tojásokat egy lábasba ütjük, és kézi habverővel egyneművé keverjük. A citromok levét kifacsarjuk, a tojásokra öntjük, és hozzáadjuk a cukrot is. Elkeverjük, és lassú tűzön elkezdjük főzni. Folyamatosan kevergetjük, ahogy melegszik, sűrűsödni fog. Ha kezd forrni (amit folyamatos a kevergetéstől nehéz meglátni), akkor már kezd elválni az edény falától is, és ha a keverőkanálon végighúzzuk az ujjunkat, akkor nyomot hagy – ekkor van kész.

Hozzákeverjük a vajat.

Üvegbe töltjük, ha kihűlt, hűtőben tároljuk.

Forrás: Gordon Ramsay

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr9616264002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna 2018.02.06. 17:56:07

Szia! Meg tudnád mondani, hogy a citromlé kb. hány deci? Naranccsal és mandarinnal szeretném megcsinálni, de nem tudom, mennyit facsarjak.köszi!

SweetHome 2018.02.06. 19:18:05

Szia! Legutóbb lemértem, 2 dl volt. Köszönöm, hogy kérdezted, kiegészítem most ezzel a bejegyzést! :) Szép estét! Zsófi

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása