A lemon curd az angolok egyik nagy kedvence: sütemények tölteléke, krémek ízesítője, ötórai teához kínált kekszek kísérője az extra citrom ízű, selymes krém.
Egy torta kapcsán készült nálam a napokban (nemsoká hozom a receptet!), viszont mivel más terveim is vannak vele – ha még marad belőle addig, mert már elkezdtem rájárni... –, jobbnak láttam külön bejegyzésben megmutatni, hogyan készül. Bár az angol konyhával szemben vannak fenntartásaim, a lemon curd egy igazán nagy találmány, ebben biztos vagyok: intenzíven citromos, de mégsem áztatja el a süteményt, mivel egy selymesen lágy krémet varázsolunk a citromból. Ezt a krémet aztán ezerféle dologra használhatjuk: piskótatekercset tölthetünk vele, tejbegrízhez keverhetjük, amit aztán jól megpakolunk banánkarikákkal (hű, de finomat uzsonnáztam ma... :) ), de egy egyszerű kekszet is úgy feldob, hogy alig bírjuk majd abbahagyni...
Alapvetően citromlé, citromhéj (de csak kezeletlen héjú citrom héja!), tojás és vaj keverékéből áll, és nagyon gyorsan és elronthatatlanul egyszerűen elkészíthető.
Fontos azonban, hogy ha a citrom héját is felhasználjuk, mindenképpen kezeletlen héjú citromot használjunk. A legtöbb citrus héját ugyanis gomba- és baktériumölő szerekkel és viasszal kezelik a gyümölcs romlásának megelőzése érdekében. Ezek a gomba- és baktériumölő szerek a héj illóanyagaihoz kötődnek, így a viasz lemosásával már nem távolíthatók el. Vizsgálatok kimutatták, hogy a vegyszerek a teljes héjban megtalálhatóak, nemcsak a gyümölcs héjának felszínén. Mivel ezek a vegyszerek az egészségre károsak, a kezelt gyümölcsök héja nem fogyasztható – ha a citrus héját is fel szeretnénk használni, akkor mindenképpen olyan gyümölcsöt vegyünk, amin egyértelműen fel van tüntetve, hogy kezeletlen, és annak héja is fogyasztható. (Ha semmilyen információ nincs a csomagoláson vagy a boltban található feliraton erre vonatkozóan, inkább ne használjuk fel a gyümölcs héját.)
Én most nem kaptam kezeletlen héjú citromot, ezért csak a citromok levét kevertem a lemon curdbe, de így is nagyon finom és eszméletlenül citromízű lett a végeredmény. A tojás miatt hűtőben is csak korlátozott ideig tartható el, de aggodalomra semmi ok, biztos vagyok benne, hogy el fog fogyni, ha például van otthon egy kis keksz. Na de nem borzolom tovább a kedélyeket, nézzük hogyan készül!
Lemon curd
Hozzávalók:
- 2 és fél közepes méretű citrom leve (ez 2 dl, és kezeletlen héjú citrom esetén a héját is reszeljük bele)
- 3 tojás
- 20 dkg cukor
- 85 g vaj
A tojásokat egy lábasba ütjük, és kézi habverővel egyneművé keverjük. A citromok levét kifacsarjuk, a tojásokra öntjük, és hozzáadjuk a cukrot is. Elkeverjük, és lassú tűzön elkezdjük főzni. Folyamatosan kevergetjük, ahogy melegszik, sűrűsödni fog. Ha kezd forrni (amit folyamatos a kevergetéstől nehéz meglátni), akkor már kezd elválni az edény falától is, és ha a keverőkanálon végighúzzuk az ujjunkat, akkor nyomot hagy – ekkor van kész.
Hozzákeverjük a vajat.
Üvegbe töltjük, ha kihűlt, hűtőben tároljuk.
Forrás: Gordon Ramsay
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.