Spárgalepény feta sajttal - 3 hozzávalóból

Mit csináljon az ember lánya, ha méretes hullámok csapnak össze a feje fölött, mert igencsak sűrűre sikerült a hét, de még sütni is szeretne valami finomat? Egész egyszerű: spárgalepényt feta sajttal, mindössze három hozzávalóból. Aztán az ember lánya ezt eszi másnap ebédre is, majd a felét bent felejti a hűtőben, három napra, és csak reménykedik, hogy kedden még jó lesz, mert nagyon finom lett a cucc!

spárgalepény (2)

De ne térjünk el a témától: ez a lepény tényleg nagyon gyorsan kész, minimális energiabefektetéssel elkészíthető, és nagyon-nagyon finom, eteti magát. Alapvetően három dolog kell hozzá: leveles tészta, feta sajt és spárga. Nekem szerencsére mindhárom volt otthon, bár mindhárommal teljesen más tervem volt eredetileg, de most, hogy megkóstoltam a végeredményt, egyáltalán nem bánom, hogy ez a lepény született meg belőle. Jó nasinak és vacsorára vagy ebédre is. A legjobb úgy enni, hogy egy-egy szál spárgát, mint egy ropit eszünk a lepény mellé; ha ennél kulturáltabban szeretnénk fogyasztani, akkor éles vagy recés késsel a spárgaszálakra merőlegesen szeletjük fel a lepényt, de sokkal jobban ajánlom az első módszert, nagyon jó! Ha spárgaropit eszik az ember zöldfűszeres-feta sajtos lepénnyel, akkor az élet szép, nem igaz?

spárgalepény

Spárgalepény feta sajttal

Hozzávalók:

  • egy csomag fagyasztott leveles tészta
  • 250 g feta sajt
  • 5-6 ek. tej
  • oregano és petreszelyem (vagy más zöldfűszer, ízlés szerint)
  • 500 g spárga         

A leveles tésztát kiolvasztjuk, majd kézzel, csak úgy a levegőben, elkezdjük a sütőtál méretére széthúzgálni. Kerek formájúra úgy a legegyszerűbb alakítani, hogy a tésztát úgy vesszünk a kezünkbe, hogy az egyik sarka a két kezünk között legyen, és mindkét oldalra kicsit széthúzzuk - ekkor a sarka el fog laposodni, és az egész tésztánk kezd kerek alakot felvenni. Egy kb. Ø25 cm-es tál aljára fektetjük a tésztát, elegyengetjük, kis peremet is formázunk neki.

A feta sajtot a tejjel és a zöldfűszerekkel elkeverjük, és a tésztára kenjük.

A spárgákat megmossuk, megpucoljuk, és a sajt tetejére fektetjük. 200°C-os sütőben 35-45 perc alatt kisütjük.

 

Tipp: Csinos vendégváró falatkákat készíthetünk, ha a fentieket muffinformába szétosztva sütjük ki (de ez a verzió valamivel időigényesebb).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr6516264008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása