Mit csináljon az ember lánya, ha méretes hullámok csapnak össze a feje fölött, mert igencsak sűrűre sikerült a hét, de még sütni is szeretne valami finomat? Egész egyszerű: spárgalepényt feta sajttal, mindössze három hozzávalóból. Aztán az ember lánya ezt eszi másnap ebédre is, majd a felét bent felejti a hűtőben, három napra, és csak reménykedik, hogy kedden még jó lesz, mert nagyon finom lett a cucc!
De ne térjünk el a témától: ez a lepény tényleg nagyon gyorsan kész, minimális energiabefektetéssel elkészíthető, és nagyon-nagyon finom, eteti magát. Alapvetően három dolog kell hozzá: leveles tészta, feta sajt és spárga. Nekem szerencsére mindhárom volt otthon, bár mindhárommal teljesen más tervem volt eredetileg, de most, hogy megkóstoltam a végeredményt, egyáltalán nem bánom, hogy ez a lepény született meg belőle. Jó nasinak és vacsorára vagy ebédre is. A legjobb úgy enni, hogy egy-egy szál spárgát, mint egy ropit eszünk a lepény mellé; ha ennél kulturáltabban szeretnénk fogyasztani, akkor éles vagy recés késsel a spárgaszálakra merőlegesen szeletjük fel a lepényt, de sokkal jobban ajánlom az első módszert, nagyon jó! Ha spárgaropit eszik az ember zöldfűszeres-feta sajtos lepénnyel, akkor az élet szép, nem igaz?
Spárgalepény feta sajttal
Hozzávalók:
- egy csomag fagyasztott leveles tészta
- 250 g feta sajt
- 5-6 ek. tej
- oregano és petreszelyem (vagy más zöldfűszer, ízlés szerint)
- 500 g spárga
A leveles tésztát kiolvasztjuk, majd kézzel, csak úgy a levegőben, elkezdjük a sütőtál méretére széthúzgálni. Kerek formájúra úgy a legegyszerűbb alakítani, hogy a tésztát úgy vesszünk a kezünkbe, hogy az egyik sarka a két kezünk között legyen, és mindkét oldalra kicsit széthúzzuk - ekkor a sarka el fog laposodni, és az egész tésztánk kezd kerek alakot felvenni. Egy kb. Ø25 cm-es tál aljára fektetjük a tésztát, elegyengetjük, kis peremet is formázunk neki.
A feta sajtot a tejjel és a zöldfűszerekkel elkeverjük, és a tésztára kenjük.
A spárgákat megmossuk, megpucoljuk, és a sajt tetejére fektetjük. 200°C-os sütőben 35-45 perc alatt kisütjük.
Tipp: Csinos vendégváró falatkákat készíthetünk, ha a fentieket muffinformába szétosztva sütjük ki (de ez a verzió valamivel időigényesebb).
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.