Ricottatorta eperrel

Egyik kedvenc sütim a ricottatorta omlós tésztán, gyümölcs nélkül is nagyon szeretem, de az eperszezon közepén kötelező megpakolni eperrel! A zabpehely is nagy favorit - pláne most, hogy a téli súlyomból még mindig maradt fent egy-két kiló, és elég makacsul ragaszkodik hozzám, bár ezen lehet nem segít az, hogy reggelire mézeskenyeret eszek, és most vacsi után lement még egy bodzalekváros kenyér is, hogy a délelőtti túrós sütiről és ebéd utáni brownieról már ne is beszéljünk... Na mindegy, szóval zabpehely: egy kevés került a tésztába is, a liszt egy részét helyettesítve. Ezt a tésztát gyakran használom, mert nemcsak nagyon finom, de szupergyorsan és egyszerűen elkészíthető - ez volt az alapja pl. ennek a New York sajttortának is.

ricottatorta_eperrel (3)

A ricottát régen szimplán a pitetésztára tettem, max egy kis cukorral elkeverve - szerintem így is nagyon finom volt, jó érezni a ricotta jellegzetes ízét. Nálam válogatósabbak azonban pedzegették, hogy ok, hogy finom, de mi lenne, ha nem lenne ilyen száraz? Próbálkoztam a lebeszéléssel - mégiscsak az egyik kedvenc sütimről van szó - de aztán engedtem a nyomásnak, márcsak azért is, mert találtam egy olyan módszert, ami a krém ízét nem igazán befolyásolja, viszont habosabbá, és így kevésbé szárazzá teszi a sütit. Ezt a sütit télen, akár gyümölcs nélkül is süthetjük, de finom befőttel vagy fagyasztott gyümölcsökkel is - most viszont itt a nyár, pakoljuk meg friss eperrel, és próbáljátok majd ki minden gyümölccsel a nyár folyamán, mert tényleg nagyon-nagyon finom! :)

ricottatorta_eperrel (2)

Ricottatorta eperrel

Hozzávalók:

tészta:

  • 125 g zabpehely
  • 100 g finomliszt
  • 125 g hideg vaj
  • 50 g porcukor
  • 2 ek. hideg víz
  • 1 tojássárgája
  • ¼ tk. só

krém:

  • 500 g ricotta
  • 3 tojásfehérje
  • 2 tojássárgája
  • 1-2 ek. porcukor
  • 2 maroknyi eper (ízlés szerint több vagy kevesebb is lehet)

Az epret megmossuk és kicsumázzuk, darabolhatjuk is, de a nem túl nagy szemeket egészben is hagyhatjuk.

A tésztát a késes darálóban a legegyszerűbb összeállítani, de kézzel is működik. A tészta összes hozzávalóját a késes darálóba dobjuk, és gombócosra „daráljuk”, vagyis addig dolgozzuk össze a géppel, amíg a hozzávalók már egyneműre összekeverednek, és pár milliméter átmérőjű gombócok kezdenek kialakulni benne. Ha nagyon morzsás, még egy kanál vízre szükség lehet – ez függ a liszt fajtájától/minőségétől és a hőmérséklettől is. Ezután az egészet egy piteformába öntjük, és kézzel a forma alján és oldalán egyenletesre nyomkodjuk, kb. 2 cm magas peremet is formázva. A tésztát 190ºC-os sütőben kb. 10 perc alatt elősütjük.

A ricottát elkeverjük a tojások sárgájával és a porcukorral. A tojásfehérjét habbá verjük, és több részletben, óvatos mozdulatokkal hozzáadjuk a ricottás keverékhez - keverni nem, csak „emelgetni” szabad a krémet: egyik helyen lenyúlunk a fakanállal, és a fakanalat vízszintesre fordítva úgy emeljük meg a kanál lenti részét, hogy annak krém tetejénél lévő része ugyanott marad. Nem baj, ha nem keverjük teljesen egyneműre a krémet, a lényeg, hogy ne törjük össze nagyon a habot.

A ricottakrémet az elősütött pitetésztára lapátoljuk, elsimítjuk, majd rádobáljuk az epreket. Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg az eper puhára nem sül a pite tetején.

ricottatorta_eperrel (1)

Még több sajttorta receptet találsz ide kattintva>> 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr2816264012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása