Rebarbarás krémsüti fehércsokival

Igazi nyári desszertet mutatok most, üdítően savanykás ízvilággal és krémesen könnyed textúrával, ami ráadásul villámgyors, nagyon egyszerű, és nagyon-nagyon finom! És még egészséges is. ;)

IMG_8216

A savanykásásságért a rebarbara felel, aminek most nagyon szezonja van, szerencsére mostanában egyre több helyen lehet kapni, nem olyan ritkaság már a zöldségesnél, mint néhány évvel ezelőtt volt. Ez már csak azért is jó hír, mert a rebarbara nagyon egészséges: vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, valamint hasznos aminosavakat, növényi rostokat, értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz. A vitaminok közül bőségesen van benne A-, B1-, B2- és C-vitamin valamint niacin. Ásványi anyagai közül kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén van benne. (Ezek az infók a HáziPatika oldaláról származnak.)

A rebarbarának elsősorban a szára fogyasztható, ha a leveléből még van rajta egy kicsi, azt vágjuk le, mert a levelekben magasabb a gyümölcs oxálsav tartalma, ami nagyon nagy mennyiségben káros lehet - de azért nem kell tőle félni, ez ugyanaz az oxálsav, ami a sóskában is megtalálható, éppen ezért az oxálsav másik neve a sóskasav. Van, aki a rebarbara első hajtásainak leveleit használja fel főzéshez vagy sütéshez, tehát nem mérgező a levél sem, mindenesetre érdemes tudni, hogy a nagy mennyiségben bevitt oxálsav kalciummal sót képezve növelheti a vesekő kockázatát azoknál, akik erre hajlamosak (a másik veszélyezetett csoport az lenne, aki minden nap megenne egy kiló rebarbarát, de nem hinném, hogy bárki is erre vetemedne; valamint spenótot és sóskát szoktunk gyerekekbe is tömni, ami ugye ugyanezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik, mégis rendben van az egész :) ). A vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően összességében egy nagyon egészséges gyümölcs egyébként a rebarbara, amit elsősorban május-júniusban tudunk fogyasztani, ezért megéri most sokat enni belőle! A pirosas szárú, éppen pirosodni kezdő rebarbarát érdemes fogyasztani - sajnos főtten a színéből sokat veszít, megsárgul, de a lényeg, hogy az ízén ezt nem venni észre. :)

IMG_8177

Mivel a rebarbarának különösen magas az almasav-, citromsav- és oxálsav-tartalma, elég fanyar, savanykás az íze, ezért édesítés terén egy kis extrára van szükség, vagy sokszor más gyümölcsökkel, például eperrel keverve készítjük el, ami enyhít a savanykásságon. Én most fehércsokival turbóztam fel a krémet, ettől édesebb lett, és másnap, mikor már összeértek az ízek, egy nagyon szuper ízvilágú krémsüti lett az egészből. A morzsát én készítettem el, tepsiben sütöttem egyetlen nagy, szabálytalan alakú keksz formájában, amit már félig sülten morzsásra kevertem. Néhány perc alatt kész volt, de ha valaki nem szeretne vele dolgozni, akkor nyugodtan használhat készen vett zabpelyhes kekszet - bár hogy őszinte legyek, a kész keksz összetördelése és ennek a morzsának az elkészítése kb. ugyanannyi ideig tart. A rebarbarát csak egy kicsit kell főzni, ezen kívül a fehér csokis mascarpone krémet kell csak összekeverni, majd jöhet a rétegezés, és már készen is vagyunk. Szóval ahogy már mondtam: villámgyors, nagyon egyszerű, nagyon-nagyon finom, és még egészséges is. :)

IMG_8206

Rebarbarás krémsüti fehércsokival

Hozzávalók:

a morzsához:

  • 5 dkg liszt
  • 12 dkg zabpehely
  • 5 dkg barna cukor
  • csipetnyi őrölt vanília
  • 10 dkg vaj

a rebarbaraszószhoz:

  • 20 dkg rebarbara
  • 7 dkg cukor
  • 1 tk. étkezési keményítő

a krémhez:

  • 100 g fehér csokoládé
  • 250 g mascarpone
  • 520 g natúr joghurt
  • 5 dkg porcukor

Először a morzsát készítjük el: a hozzávalókat összemorzsoljuk, vagy (ha van késes darálónk) belepakolunk mindent a késes darálóba, és addig járatjuk a gépet, míg a vaj fel nem vesz annyit a lisztből és zabpehelyből, hogy ne maradjanak benne vajdarabkák. Ekkor a keveréket egy tepsire tesszük és laposra egyengetjük, nem kell egybefüggő lapnak lennie. 210°C-os sütőbe toljuk, 5 perc után fa spatulával átkeverjük, hogy morzsás legyen, és még néhány percig sütjük, amíg a szélén lévő morzsák pirulni kezdenek. Ekkor újra átkeverjük, és félretesszük hűlni.

A rebarbara leveleit levágjuk, a szárakat meghámozzuk és ujjnyi vastagra szeleteljük. 1 dl vízben feltesszük főni. Néhány perc alatt puhára fő - ha kezd szétesni szálakra már túl is főtt kicsit, de ekkor is ugyanolyan finom. Ha megfőtt, hozzáadjuk a cukrot és a kevés vízben simára kevert étkezési keményítőt, és felforraljuk. Mikor felforrt, félretesszük hűlni.

A fehér csokoládét gőz fölött megolvasztjuk. Egy nagy tálban kézi habverővel simára keverjük a mascarponét, a joghurtot, az olvasztott fehér csokoládét és a porcukrot.

A morzsa felét egy kb. 20×30 cm-es tál alján egyenletesen eloszlatjuk, majd rákanalazzuk a mascarpone krém felét, erre pedig a rebarbaraszósz felét. A maradék morzsát ismét elfelezzük (középre ugyanis vékonyabb réteg is elég), egyik részt a sütire szórjuk, erre kanalazzuk a maradék mascarpone krémet, majd a maradék rebarbaraszószt, és végül a tetejére szórjuk a maradék morzsát. Hidegen a legfinomabb.

Tipp: Poharakban vagy kis tálkákban pohárkrémként is elkészíthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr3916264018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása