Fahéjas-kakaós-csokidarabkás csavart bucik

Nyaralásra készültek ezek a bucik, mindig szeretek magammal vinni valami hazai harapnivalót is - ha az ember naponta ötször eszik, akkor nagy valószínűség szerint szükség lesz egy kis plusz nasira, nem lesz elég a szállodai koszt, és útközben is jól jön, ha nem szeretnénk megállni éttermet keresgélni. Ilyenkor mindig valamilyen kelt kalácsot szoktam készíteni, olyat, ami hűtés nélkül is eláll néhány napig. A sima mazsolás kalácsot én vajjal és mézzel szeretem - nyaralás közben így kalácsozni nem olyan könnyen kivitelezhető, ezért olyan ízesítést kerestem, ami önmagában is finom.

Így esett a választás a fahéjra, kakaóra és csokidarabkákra: a kalácsban három féle tészta (fahéjas, kakaós és natúr) csavarodik spirál alakban, csokidarabokkal felturbózva. Nincs is jobb dolog annál, amikor egy finom fahéjillatú kalácsot majszolgat az ember, amiben kis csokoládédarabkák vannak elrejtve - ennél talán csak az a jobb, ha ehhez egy tejeskávé vagy kakaó is társul...

csavart bucik (1)

Nagyon szeretem a kalácsokat, legszívesebben mindig kalácsot ennék reggelire - nem is értem, miért nem készítek többet! Pedig a kalács nemcsak nyaraláskor (és karácsonykor :) ) esik jól az embernek, hanem bármikor, egy random kedd reggel is jobban indul, ha kalácsot ehet az ember a tejeskávéja mellé. Mostanában persze minden sütis dolog a blog körül forog, és van egy méretes ötletlistám, ami sokszor kitúrja az olyan szereplőket, amiket korábban már készítettem, amiket így csak akkor készítek el, ha valami nyomós ok van rá - mint ebben az esetben a nyaralás. :) Aztán amikor valami miatt mégis nekiállok kalácsot sütni, rájövök, hogy sokkal többször kéne, mert olyan nagyon finom! Ezért ajánlom mindenkinek ezt a kalácsot nemcsak nyaralásra, de egy random keddre is - tényleg nagyon szuper, és mivel nem egy klasszikus töltött kalács, nem is olyan macerás elkészíteni - semmi gond nincs, ha nem szabályosan csavarodik a spirál, a végén mindig egy aranyos kis kerek bucit kapunk majd. Kézzel is elkészíthető, de akinek van dagasztó vagy kenyérsütő gépe, annak sokkal könnyebb a dolga - csak bepakolja a gépbe a hozzávalókat, a gép bedagasztja, keleszti majd átgyúrja a tésztát, azért az elején fél szemmel figyelni kell, hogy kell-e még a tésztába egy kis liszt vagy tej - de gyakorlatilag a munka oroszlánrészét megoldja a gép, nekünk már csak rétegezni kell. Ha kézzel dagasztunk, ügyeljünk arra, hogy addig dolgozzunk a tésztán, amíg az egy szép nagy gombóccá összeáll, és teljesen egynemű lesz. A többi nagyon egyszerű, lent a receptnél leírok mindent, amit tudni kell! :)

csavart bucik (3)

Fahéjas-kakaós-csokidarabkás csavart bucik

Hozzávalók:
(két nagy tepsihez)

a kelt tésztához:

  • 9 dl tej
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek. olaj
  • 4 ek. cukor
  • 1 csomag (7 g) porélesztő (vagy 25 g friss élesztő)
  • kb. 1 kg liszt
  • nagy csipet só

a rétegezéshez:

  • 2 ek. fahéj
  • 2 ek. kakaó
  • 100g étcsokoládé

Az étcsokoládét éles késsel vágjuk kis darabkákra.

A tej és a liszt felét, valamint a kelt tészta többi hozzávalóját tegyük a kenyérsütőgép üstjébe, és indítsuk el a dagasztóprogramot. A maradék tejet és lisztet felváltva adagoljuk, ha már nagyjából eldolgozta a gép az előző adagot. A végén egy egynemű tésztát kell kapnunk, ami ruganyos és puha, de nem folyós - szükség esetén tegyünk még hozzá lisztet (melegben valószínűleg több lisztet vesz fel a tészta), vagy ha túl kemény lett, akkor egy kevés tejet. Az üstben kelesszük kb. duplájára a tésztát, majd ha megkelt, indítsuk el újra a dagasztást, hogy átgyúrja kicsit a gép a tésztánkat.

Ha kézzel készítjük el a kelt tésztát, akkor először egy kis tálban, meleg cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. Egy nagy tálba tegyük bele a lisztet, a közepén csináljunk egy nagyobb mélyedést, ebbe üssük bele a tojást, öntsük bele az olvasztott vajat és az olajat, végül a felfuttatott élesztőt. Kezdjük el kézzel összegyúrni a tésztát, a tejet apránként adagoljuk. Mikor már nagyjából összeállt a tészta, tehát felvette az összes lisztet (az nem baj, ha a tej még nem fogyott el), kezdük el fakanállal vagy a robotgép dagasztó lapátjával dagasztani a tésztát - ha még maradt tej, azt továbbra is kis adagokban adagoljuk. A dagasztást addig végezzük, amíg egy nagy gombóccá áll össze a tészta, teljesen egynemű lesz, és elválik az edény falától. Ha túl folyós, tegyünk még hozzá lisztet, ha nem elég ruganyos, mikor megnyomkodjuk, akkor egy kis tejet adjunk még hozzá. Dagasztás után takarjuk le, és kelesszük duplájára. Ha megkelt, borítsuk lisztezett gyúródeszkára, és gyúrjuk át jól a tésztát.

Az átgyúrt tésztát vágjuk három felé, egyik harmadot tegyük lisztezett gyúródeszkára, a másik kettőt pedig egy-egy olajjal kikent tálba.

Ha dagasztógéppel dolgozunk, az egyik tálban lévő tésztaharmadot tegyük be a gépbe, szórjuk rá a fahéjat, és indítsuk el a dagasztást - ezzel a tésztához keverjük a fahéjat. Ha kész, tegyük vissza a tésztagombócot a tálba.

Ha kézzel dolgozunk, a gyúródeszkán lévő tésztaharmadra szórjuk a fahéjat, és gyúrással-hajtogatással dolgozzuk jól bele.

Ismételjük ezt meg egy másik tésztaharmaddal és a kakaóval is.

A gyúródeszkán lévő tésztaharmadot nyújsuk ki ujjnyi vastag téglalapra, és szórjuk rá az étcsokoládé egyharmadát. Nyújtsuk ki a fahéjas tésztát is ugyanakkorára, mint az előzőt nyújtottuk, és fektessük rá erre, a széleit csipkedjük kicsit össze, hogy jól illeszkedjen. Szórjuk meg a maradék étcsokoládé felével. Végül nyújtsuk ki a kakaós tésztát ugyanakkorára, mint az előzőeket, és fektessük rá azokra, a széleit csipkedjük össze, majd szórjuk rá a maradék étcsokoládét.

Ha a rétegezéssel készen vagyunk, a téglalap hosszabbik oldalától indulva kezdjük el feltekerni a tésztát, majd csavarjuk meg saját tengelye körül egyszer-kétszer, kicsit meg is nyújthatjuk, ha túl duci lett. Ekkor vágjuk szeletekre, a szeleteket igazítsuk kör alakúra (mivel vágás közben deformálódhatott), majd helyezzük olajjal vagy vajjal kikent tepsire. A szeletek között hagyjunk kb. fél centi távolságot.

Ha a formázással készen vagyunk, takarjuk le a tepsiket konyharuhával, és tegyük félre fél órára kelni a bucikat.

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra, és a fél óra letelte után a bucikat kenjük meg tojással, majd tegyük be a sütőbe, és süssük őket aranybarnára.

 

Egy bögre tejeskávéval vagy kakaóval a legfinomabb.

 

csavart bucik (2)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr2316264030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása