Hosszú héten vagyok túl, ez azt hiszem a blogon is meglátszik: új fejléc, új logó, új profilkép, és Restaurant Day-re készülődés (bizony! lehet venni a sütijeimből! részletekhez kattints ide!) :)
A fejlécre a cseresznyés csokitortám került, egyrészt, mert erre nagyon büszke vagyok, igazán jó ízhármast sikerült kitalálnom, másrészt pedig azért, mert nagyon tetszik ez a kép, egy szép rózsa előtt fotóztam (bár a rózsából itt nem sok látszik), egy gyönyörű asztalon - ezúton is köszönöm a rábeszélést a fotózásra! Bizony, itt rá kellett beszélni, vendégségben ugyanis nem szeretek fotózni. Nálam a fotózás úgy néz ki, hogy elkészítem a sütit, összedobok egy hátteret, eléteszem a sütit, aztán próbálok jó képeket csinálni - össze-vissza forgatom a sütit, pakolgatom a háttérben a dolgokat, közben nézem, hogy a 20-30 elkészült kép között van-e 1-2 használható. Nos, ez úgy hasra egy félórás művelet, közben záporoznak a „kész vagy már?”, „lehet már enni?” kérdések a „jó az már, nézzük meg inkább hogy milyen az íze” noszogatások mellett. Na jó, ennyire nem vészes, de csak mert a közvetlen környezem már megszokta a dolgot; ellenben vendégségben ennek nem merek nekiugrani. Ez volt az első alkalom, hogy egy kis noszogatás után mégis fotóztam - és nagyon jól tettem! Gyorsított fotózás volt ugyan, csak néhány kép készült, de szerencsére jók lettek. :)
Amiről még érdemes beszélni, az a Restaurant Day! Mi is ez? A Restaurant Day egy olyan nap, mikor azok is kipróbálhatják magukat, akiknek nincs cukrászdájuk vagy éttermük. Mikor először hallottam erről, nagyon izgatott lettem, egyből tudtam hogy én is ki szeretném próbálni, akadt viszont egy nagy problémám: az időpont, pontosabban az akkor várható hőmérséklet... Na igen, nyár, kb. 30 fok, sütik a kültéren - hát ez nem túl jó ötlet! Ezért egy kicsit csavartam a dolgokon: nem asztalokra kipakolt süteményekkel várom az érdeklődőket, hanem előre lehet jelentkezni olyan süteménycsomagokra, amibe négy különböző nyári kedvencemet válogattam össze:
• egy adag lemon curd lush - mert olyan könnyű, olyan nyári, olyan hűsítő, olyan lágy és krémes,
• két szelet fahéjas-duplacsokis brownie - mert ez egy brownie-san tartalmas, különleges ízvilágú, nagyon szuper kis kettő az egyben süti,
• egy szelet meggyes clafouti - mert sűrűn selymes és franciásan ünnepies, és
• egy nagy befőttesüvegnyi vörösáfonyás-földimogyorós-kakaós keksz - mert egyszerre ropogós és puha, és nyaralásra is ideális, mert néhány hétig eláll!
Egy ilyen csomaghoz mindössze 1000 Ft hozzájárulást kérek csak, ami tartalmazza a csomagolás és az átvételi helyre történő szállítás árát is. A csomagot átvenni az alábbi két helyszínen és időpontban lehet:
• a Mammut Bevásárlóközpontban aug. 16-án 14 és 15 óra között, vagy
• az Arena Plazában aug. 16-án 16 és 17 óra között.
Ha szeretnél kérni a csomagból, jelentkezz a sweethome.gasztroblog@gmail.com e-mail címen a helyszín megjelölésével, ahol át szeretnéd venni a csomagot, és a telefonszámoddal, hogy elkerüljük a találkozással kapcsolatos esetleges galibákat és gubancokat (a telefonszámot és az e-mail címet teljes mértékben bizalmasan kezelem, és kizárólag a mostani átvétel zökkenőmentes biztosítása érdekében fogom használni, amennyiben szükséges).
Erről egyébként még több infot a facebook oldalamon találtok (maga a felhívás itt olvasható), ahol nyomon követhetitek majd azt is, hogy melyik süti mikor készül! :)
Hú, már nagyon várom, olyan jó látni, hogy néhányan már jelentkeztetek! Nagyon jó kis sütik lesznek, higgyétek el, nem véletlenül ezek kerültek bele a csomagba... ;)
És hogy tovább meséljem a héten történteket - legalábbis a bloggal kapcsolatos dolgokat, ha mindent elmesélnék, nem férnék bele egy bejegyzésbe... :) Szóval: ma már hozzám is eljutott, hogy augusztus van (mondtam, hogy sűrű volt a hét, hát bizony, ennyire... :P ), kutattam a nemrég készített sütijeim fotói között, hogy megtaláljam, melyikről jut az eszembe, hogy „augusztus”, és arra jutottam, hogy ezek a kekszek lesznek azok.
Egyrészt azért, mert eszméletlen jó idő volt, mikor ezeket fotóztam, és - ha jól tudom - ez várható augusztusra is, másrészt pedig, mert a kekszek még nyaralásra készültek, és augusztus egy tipikusan nyaralós hónap, tehát kekszkészítésre fel, és irány nyaralni! :)
Néhány hete mutattam azokat a bucikat, amiket nyaralásra vittünk, ezek nagyon jól jönnek, ha éhes az ember - na de valljuk be, van olyan is, hogy nem igazán az éhség miatt, hanem csak úgy szeretnénk harapni valamit. Ilyenkor jól jön egy kis keksz. A házi készítésű keksznél pedig nincs jobb! A zabkekszeket nagyon szeretem, mert valamivel tartalmasabbak, mint finomlisztes társai. Szeretem azt is, ha úgy igazán ízesítve van egy keksz, nem csak mutatóba kevertek hozzá pl. egy kis kakaóport; és mivel a kisült kekszek kenegetése-összetapasztása egy kissé időigényes folyamat, inkább már eleve a keksz tésztájába pakolom bele az extrákat.
Most kétféle kekszet készítettem: az egyik tésztája kakaós, a másik fahéjas, és mindkettőbe tettem egy adag mazsolát és apróra vágott étcsokit. Pici kekszeket gyártottam, teli csokival és mazsolával! Nagyon szuper lett! De vigyázat: eteti magát! ;)
Csokis-mazsolás zabkekszek - fahéjas változat
Hozzávalók:
- 100 g liszt
- 125 g zabpehely
- 125 g hideg vaj
- 50 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 2 ek. hideg víz
- csipetnyi só
- 2 tk. fahéj
- 50 g mazsola
- 50 g étcsokoládé
A keksz tésztáját késes darálóval a legegyszerűbb és leggyorsabb összeállítani, de kézzel is könnyen összemorzsolható.
A vajat, a lisztet, a fahéjat, a porcukrot, a tojás sárgáját és a vizet a késes darálóba tesszük, és addig járatjuk, amíg egynemű gombóckák lesznek benne, és a vaj teljesen felveszi a többi hozzávalót. A keveréket egy tálba öntjük, rászórjuk a mazsolát. A csokit apró darabkákra vágjuk (én egy 15 kockából álló tábla csoki 1 kockáját hosszában 4 felé, rövidebb oldala mentén 3 felé vágtam), és ezt is a tálba öntjük, majd az egészet összekeverjük.
A tésztából kiskanálnyi mennyiséget kiveszünk, és ezt kis gombóccá gyúrjuk úgy, hogy a mazsolát takarja el a tészta (ha nem takarjuk el, akkor a mazsola megég, és könnyen kiesik a kész kekszből). A gombócokat tegyük kivajazott vagy sütőpapírozott tepsire egymástól kb. 1 cm távolságra. A kekszeket 190°C-os sütőben kb. 10 perc alatt süssük ki, akkor van kész, mikor már nem olyan fényes a felülete, de azt ne várjuk meg, míg pirulni kezd - ez a tészta nem szokott pirulni, csak ha már nagyon túlsütöttük.
Csokis-mazsolás zabkekszek - kakaós változat
Hozzávalók:
- 100 g liszt
- 125 g zabpehely
- 125 g hideg vaj
- 50 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 2 ek. hideg víz
- csipetnyi só
- 3 tk. kakaópor
- 50 g mazsola
- 50 g étcsokoládé
Ugyanúgy készül, mint a fahéjas változat, csak a fahéj helyett 3 tk. kakaóport keverünk a tésztába.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.