Vörösáfonyás-fehércsokoládés mákos lepény

Ismét mozgalmasra sikerült a hétvégém, kezdve már a pénteki nappal, amit reggel egy kis késéssel kezdtünk, közben egy apró koccanást is lezavartunk, hála egy buszsofőrnek, aki úgy kanyarodott ki jobbról a bal oldalunk felé, hogy elvileg nem fért el egy teherautótól, ezért inkább rajtunk keresztül szeretett volna kikanyarodni, amit mi nem tartottunk jó ötletnek, ezért inkább beletolattunk a mögöttünk lévő autóba, ami egyébként úgy nézett ki mintha hátrébb lenne, de hát nem úgy volt... Viszont szerencsére sem nekünk, sem az autóknak nem lett baja, és ez a lényeg! :)

mákos.lepény (2)

Néhány órával később már teljesen jól ment minden, igazából a délelőttöm nagyon-nagyon szuper volt, nemcsak azért mert sütiket fotóztunk (ízelítő és némi magyarázat itt), hanem azért is, mert megtudtam, hogy bár abszolúte semmi érzékem nincs a modellkedéshez, mégis tök jó fotókat lehet rólam csinálni, ha igazán szuper a fotós! :) 

A péntek délután és a szombati nap aztán ismét az autó körül forgott, na meg a kisebbik unokaöcsém körül, aki itt „nyaralt” egy napot. Nagyon édes gyerek, igazi mosolygyár, most már csacsog is rendesen, bár a szülők elfelejtettek mellékelni szótárt hozzá, így nem igazán értettük hogy mit mond, viszont nagyon jófej, és egész jól tolerálta ezt. Az idő nagy részében anyukámat szórakoztatta, de azért kuktáskodott nekem is egy kicsit: segített összeállítani egy pohárdesszertet, amire igazából azért volt szükség, hogy belé tudjunk tölteni egy kis kaját, mert ez valahogy most nem annyira ment, pedig igazán nagyevő hírében áll a srác. Az együtt készített desszert megtette a hatását, ebből azért kanalazott rendesen. :)

mákos.lepény (3)

Most viszont nem pohárdesszertet mutatok, hanem nagyon finom mákos lepény szeletkéket, amiben a fanyar vörösáfonya és az édes fehércsokoládé ellentéte nagyon jól kiegészíti a mákos alapízt. Nagyon szeretem a mákot. Mákos rétes, mákos palacsinta, máktorta - jöhet mind! Nagyon szeretem ezt a máklepény alapreceptet is (à la Horváth Ilona), gyerekkoromban nagyon sokszor készült ilyen, kettévágva, jó sok lekvárral töltve. Persze picit módosítottam a recepten, mert szerintem több mákkal finomabb, de azért Horváth Ilona se tévedett nagyot, mikor ezt a máklepény receptjét is kiadta a könyvében, ezt el kell ismernem! :) Ráadásul nemcsak finom, de aránylag gyorsan elkészül, így olyan alkalmakra, ünnepekre készülve is jó választás, mikor többféle süteményt kell megsütünk rövid idő alatt. És a vendégek is imádni fogják, legalábbis nálunk hamar elfogyott! :)

mákos.lepény (1)

Vörösáfonyás-fehércsokoládés mákos lepény

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg mák
  • 2,5 dl tej
  • 15 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 100 g fehércsokoládé
  • 50 g aszalt vörösáfonya

A fehércsokoládét apróra vágjuk, és késes darálóban az aszalt vörösáfonyát is kisebbre daraboljuk.

A mákot a cukorral megdaráljuk.

A tojásokat habbá verjük, egészen addig, amíg fehéres színű, egynemű, laza habot kapunk.

A tojáshabhoz hozzákeverjük a cukros mákot és a tej felét, majd ha elkevertük, a sütőporral elkevert lisztet és a maradék tejet is. A masszát sütőpapírozott tepsibe öntjük, majd megszórjuk a darabolt fehér csokoládéval és vörösáfonyával. 180°C-on tűpróbáig sütjük.

mákos.lepény (4)

 

Forrás: A recept alapja a Horváth Ilona Szakácskönyvében leírt máklepény, kicsit változtatott arányokkal.



A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr7116264046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása