Ismét mozgalmasra sikerült a hétvégém, kezdve már a pénteki nappal, amit reggel egy kis késéssel kezdtünk, közben egy apró koccanást is lezavartunk, hála egy buszsofőrnek, aki úgy kanyarodott ki jobbról a bal oldalunk felé, hogy elvileg nem fért el egy teherautótól, ezért inkább rajtunk keresztül szeretett volna kikanyarodni, amit mi nem tartottunk jó ötletnek, ezért inkább beletolattunk a mögöttünk lévő autóba, ami egyébként úgy nézett ki mintha hátrébb lenne, de hát nem úgy volt... Viszont szerencsére sem nekünk, sem az autóknak nem lett baja, és ez a lényeg! :)
Néhány órával később már teljesen jól ment minden, igazából a délelőttöm nagyon-nagyon szuper volt, nemcsak azért mert sütiket fotóztunk (ízelítő és némi magyarázat itt), hanem azért is, mert megtudtam, hogy bár abszolúte semmi érzékem nincs a modellkedéshez, mégis tök jó fotókat lehet rólam csinálni, ha igazán szuper a fotós! :)
A péntek délután és a szombati nap aztán ismét az autó körül forgott, na meg a kisebbik unokaöcsém körül, aki itt „nyaralt” egy napot. Nagyon édes gyerek, igazi mosolygyár, most már csacsog is rendesen, bár a szülők elfelejtettek mellékelni szótárt hozzá, így nem igazán értettük hogy mit mond, viszont nagyon jófej, és egész jól tolerálta ezt. Az idő nagy részében anyukámat szórakoztatta, de azért kuktáskodott nekem is egy kicsit: segített összeállítani egy pohárdesszertet, amire igazából azért volt szükség, hogy belé tudjunk tölteni egy kis kaját, mert ez valahogy most nem annyira ment, pedig igazán nagyevő hírében áll a srác. Az együtt készített desszert megtette a hatását, ebből azért kanalazott rendesen. :)
Most viszont nem pohárdesszertet mutatok, hanem nagyon finom mákos lepény szeletkéket, amiben a fanyar vörösáfonya és az édes fehércsokoládé ellentéte nagyon jól kiegészíti a mákos alapízt. Nagyon szeretem a mákot. Mákos rétes, mákos palacsinta, máktorta - jöhet mind! Nagyon szeretem ezt a máklepény alapreceptet is (à la Horváth Ilona), gyerekkoromban nagyon sokszor készült ilyen, kettévágva, jó sok lekvárral töltve. Persze picit módosítottam a recepten, mert szerintem több mákkal finomabb, de azért Horváth Ilona se tévedett nagyot, mikor ezt a máklepény receptjét is kiadta a könyvében, ezt el kell ismernem! :) Ráadásul nemcsak finom, de aránylag gyorsan elkészül, így olyan alkalmakra, ünnepekre készülve is jó választás, mikor többféle süteményt kell megsütünk rövid idő alatt. És a vendégek is imádni fogják, legalábbis nálunk hamar elfogyott! :)
Vörösáfonyás-fehércsokoládés mákos lepény
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 25 dkg cukor
- 25 dkg mák
- 2,5 dl tej
- 15 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 100 g fehércsokoládé
- 50 g aszalt vörösáfonya
A fehércsokoládét apróra vágjuk, és késes darálóban az aszalt vörösáfonyát is kisebbre daraboljuk.
A mákot a cukorral megdaráljuk.
A tojásokat habbá verjük, egészen addig, amíg fehéres színű, egynemű, laza habot kapunk.
A tojáshabhoz hozzákeverjük a cukros mákot és a tej felét, majd ha elkevertük, a sütőporral elkevert lisztet és a maradék tejet is. A masszát sütőpapírozott tepsibe öntjük, majd megszórjuk a darabolt fehér csokoládéval és vörösáfonyával. 180°C-on tűpróbáig sütjük.
Forrás: A recept alapja a Horváth Ilona Szakácskönyvében leírt máklepény, kicsit változtatott arányokkal.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.