Volt már máskor is ilyen hosszú a szép része az ősznek? A falevelek hetek óta gyönyörű sárgák, a körte és a sült tök nagyon finom, és bármennyire is azt „ordítják” a boltok kirakatai, hogy közeleg a karácsony, az utcára kilépve még teljesen őszi a hangulat. Ez a süti egyfajta átmenet is az ősz és a karácsony között - a fűszerezésen múlik minden! Egy kis fahéj és gyömbér pedig gyorsan megteszi a hatását... ;)
Ehhez a szép őszi időhöz szerintem legjobban az almás süti illik, mindig más és más formában, hogy változatos legyen. Egy olyan verziót mutatok most, ami egyrészt nem a megszokott, standard almás pite (legalábbis nálam ez nem így néz ki), másrészt variálható is kicsit, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni, elronthatatlan. Összekeverjük a tésztát, mehet a tepsibe, összekeverjük a tölteléket, rápakoljuk a tésztára, és sütés. Ennyi. Mehet bele dió, mandula, mogyoró vagy csoki, fűszerezhetjük vaníliával, fahéjjal vagy mézeskalács fűszerekkel - mikor mihez van kedvünk! :)
Ezt az almás pitét egyébként a GoodFood oldalán találtam, sürgősen tejfölös sütireceptre volt szükségem - lett itthon „némi” tejföl, ettünk már sajtos-tejfölös tésztát meg sokminden hasonlót, és még mindig... Szóval levadásztam egy olyan receptet, amibe kell tejföl, de annyira mégsem tejföl ízű a süti, és ezen a sütin már a képek és a leírás alapján láttam, hogy tökéletes lesz! Azért egy kicsit elrugaszkodtam az eredeti recepttől: van nekem egy régi, jól bevált pite alapom, ezt használtam most is (meg a blogon már többször, sajttortához, karácsonyi almás pitéhez és ricottatortához).
Tejfölös-almás pite
Hozzávalók:
a tésztához:
- 100 g zabpehely
- 125 g liszt
- 125 g hideg vaj
- 50 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 2 ek. víz
- csipetnyi só
a töltelékhez:
- 1 kg alma
- 500 g tejföl
- 100 g liszt
- 200 g barna cukor
- ½ tk. őrölt fahéj
- ½ tk. őrölt gyömbér
a tetejére:
- 2 ek. almalekvár (opcionális, ettől fényesebb lesz a teteje)
A tésztát késes darálóval a legkönnyebb összeállítani, de kézzel is megoldható. A késes darálóba hidegen tegyünk bele a hozzávalókat, és addig daráljuk a keveréket, amíg az összes vaj fel nem veszi a többi hozzávalót, és kis tésztagömbök lesznek belőle. Ezeket a kis tésztagömböket gyúrjuk össze egy nagy tésztagombóccá. Ha kézzel állítjuk össze a tésztát, akkor a hozzávalókat tegyük egy nagy tálba, és addig morzsoljuk, amíg a vaj fel nem veszi a hozzávalókat, és egynemű tésztává áll össze az egész.
A tésztát nyomkodjuk egy kerek tortaformába vagy egy tepsibe, az oldalát is béleljük ki 2-3 cm magasan, úgy, hogy majd beleférjen az almás töltelék. (Ha szebb végeredményt szeretnénk, akkor nyújtsuk ki a tésztát, vágjuk körbe, és tegyük át a sütőformába - a levágott részekkel díszíthető a pite, mint ahogy ennél a piténél mutattam.)
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházukat kivesszük, és fél centis szeletekre vágjuk.
A lisztet a barna cukorral és a fűszerekkel elkeverjük.
Az almaszeleteket egy nagy tálba tesszük, ráöntjük a tejfölt, és kézzel átforgatjuk, hogy minden almaszeletet érje tejföl. Ezután ráöntjük a lisztes keveréket, és kézzel az egészet összekeverjük, hogy a lisztes keverék rátapadjon az almaszeletekre (nem lehet teljesen befedni vele a szeleteket, de ez nem baj, mert sütés közben úgyis alakul még a dolog).
Az almás keveréket a tészta tetejére öntjük, kézzel kicsit elsimítjuk-rendezgetjük úgy, hogy mindenhol kb. egyforma magasan legyen alma, és a szélére is jusson belőle.
Betoljuk a sütőbe, és 180°C-on kb. 45-60 percen át sütjük, akkor van kész, ha egy tűt beleszúrva az almát már puhának érezzük.
Az almalekvárt felforrósítjuk, és egy ecsettel egyenletesen elkenjük a forró pite tetején.
Tipp:
- Tehetünk bele még diót, mandulát, mogyorót, csokit, a tésztát és a tölteléket fűszerezhetjük csak vaníliával, fahéjjal vagy mézeskalács fűszerkeverékkel is.
- Aki nem szereti a zabos alapot, a tésztába a zabpehely helyett tegyen ugyanannyi mennyiségű lisztet.
Forrás: az almás-tejfölös tölteléket a GoodFood oldalán találtam.
Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.