Tejfölös-almás pite

Volt már máskor is ilyen hosszú a szép része az ősznek? A falevelek hetek óta gyönyörű sárgák, a körte és a sült tök nagyon finom, és bármennyire is azt „ordítják” a boltok kirakatai, hogy közeleg a karácsony, az utcára kilépve még teljesen őszi a hangulat. Ez a süti egyfajta átmenet is az ősz és a karácsony között - a fűszerezésen múlik minden! Egy kis fahéj és gyömbér pedig gyorsan megteszi a hatását... ;)

tejfölös-almás pite (2)

Ehhez a szép őszi időhöz szerintem legjobban az almás süti illik, mindig más és más formában, hogy változatos legyen. Egy olyan verziót mutatok most, ami egyrészt nem a megszokott, standard almás pite (legalábbis nálam ez nem így néz ki), másrészt variálható is kicsit, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni, elronthatatlan. Összekeverjük a tésztát, mehet a tepsibe, összekeverjük a tölteléket, rápakoljuk a tésztára, és sütés. Ennyi. Mehet bele dió, mandula, mogyoró vagy csoki, fűszerezhetjük vaníliával, fahéjjal vagy mézeskalács fűszerekkel - mikor mihez van kedvünk! :) 

Ezt az almás pitét egyébként a GoodFood oldalán találtam, sürgősen tejfölös sütireceptre volt szükségem - lett itthon „némi” tejföl, ettünk már sajtos-tejfölös tésztát meg sokminden hasonlót, és még mindig... Szóval levadásztam egy olyan receptet, amibe kell tejföl, de annyira mégsem tejföl ízű a süti, és ezen a sütin már a képek és a leírás alapján láttam, hogy tökéletes lesz! Azért egy kicsit elrugaszkodtam az eredeti recepttől: van nekem egy régi, jól bevált pite alapom, ezt használtam most is (meg a blogon már többször, sajttortához, karácsonyi almás pitéhez és ricottatortához).

tejfölös-almás pite (1)

Tejfölös-almás pite

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 100 g zabpehely
  • 125 g liszt
  • 125 g hideg vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek. víz
  • csipetnyi só

a töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 500 g tejföl
  • 100 g liszt
  • 200 g barna cukor
  • ½ tk. őrölt fahéj
  • ½ tk. őrölt gyömbér

a tetejére:

  • 2 ek. almalekvár (opcionális, ettől fényesebb lesz a teteje)

A tésztát késes darálóval a legkönnyebb összeállítani, de kézzel is megoldható. A késes darálóba hidegen tegyünk bele a hozzávalókat, és addig daráljuk a keveréket, amíg az összes vaj fel nem veszi a többi hozzávalót, és kis tésztagömbök lesznek belőle. Ezeket a kis tésztagömböket gyúrjuk össze egy nagy tésztagombóccá. Ha kézzel állítjuk össze a tésztát, akkor a hozzávalókat tegyük egy nagy tálba, és addig morzsoljuk, amíg a vaj fel nem veszi a hozzávalókat, és egynemű tésztává áll össze az egész.

A tésztát nyomkodjuk egy kerek tortaformába vagy egy tepsibe, az oldalát is béleljük ki 2-3 cm magasan, úgy, hogy majd beleférjen az almás töltelék. (Ha szebb végeredményt szeretnénk, akkor nyújtsuk ki a tésztát, vágjuk körbe, és tegyük át a sütőformába - a levágott részekkel díszíthető a pite, mint ahogy ennél a piténél mutattam.)

 

A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházukat kivesszük, és fél centis szeletekre vágjuk.

A lisztet a barna cukorral és a fűszerekkel elkeverjük.

Az almaszeleteket egy nagy tálba tesszük, ráöntjük a tejfölt, és kézzel átforgatjuk, hogy minden almaszeletet érje tejföl. Ezután ráöntjük a lisztes keveréket, és kézzel az egészet összekeverjük, hogy a lisztes keverék rátapadjon az almaszeletekre (nem lehet teljesen befedni vele a szeleteket, de ez nem baj, mert sütés közben úgyis alakul még a dolog).

Az almás keveréket a tészta tetejére öntjük, kézzel kicsit elsimítjuk-rendezgetjük úgy, hogy mindenhol kb. egyforma magasan legyen alma, és a szélére is jusson belőle.

Betoljuk a sütőbe, és 180°C-on kb. 45-60 percen át sütjük, akkor van kész, ha egy tűt beleszúrva az almát már puhának érezzük.

Az almalekvárt felforrósítjuk, és egy ecsettel egyenletesen elkenjük a forró pite tetején.

Tipp:
- Tehetünk bele még diót, mandulát, mogyorót, csokit, a tésztát és a tölteléket fűszerezhetjük csak vaníliával, fahéjjal vagy mézeskalács fűszerkeverékkel is.
- Aki nem szereti a zabos alapot, a tésztába a zabpehely helyett tegyen ugyanannyi mennyiségű lisztet.

Forrás: az almás-tejfölös tölteléket a GoodFood oldalán találtam.

tejfölös-almás pite (4)

tejfölös-almás pite (3)

Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr8516264056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása