Mézeskalács-fűszeres tejfölpite

Igazi karácsonyi, krémes, selymes, lágy pitét mutatok most, ami könnyen, gyorsan elkészíthető, nincs benne semmi flanc, mégis mindenki többet szeretne még belőle, a finom krémessége elvarázsolja az embert. Ünnepi ebédekhez az ilyen típusú sütiket szeretem a legjobban, mert nem túl tömörek, ezért több fogás után is meg lehet kóstolni. A képen nem annyira látszik mint élőben, de egy kevés fűszer is van a krémben - viszont alapvetően fehéres színű marad, ami nagyon szép kontrasztot alkot a sötét, kakaós tésztával. 

Még több karácsonyi receptet találtok, ha a menüben a „Karácsony ” gombra (vagy ide :) ) kattintotok - ezzel szerettem volna kicsit megkönnyíteni a karácsony előtti sütirecept-kutatást. ;)

mézeskalácsos tejfölpite (3)

Ti hogy álltok a karácsonyi készülődéssel és ajándékvásárlással? Nekem már csak négy ajándékot kell beszereznem, és ezek közül csak három olyan, amiről még dunsztom sincs, hogy mi lesz az; nem a legjobb arány ugyan, de megnyugtat az, hogy még van időm. :)

Adok majd a napokban-hetekben egy-két gasztro ajándék tippet is, már van egy komplett bögrés-forrócsokis-kekszes csomag a blogon, most lesz egy kicsit másmilyen jellegű is, de nem akarom lelőni a poént, majd meglátjátok. ;)

Van egy nem saját készítésű ajándék tippem is: nemrég megjelent a Süti vagy nem süti című szakácskönyv (aki követ facebookon, már hallott róla :) ), ami nemcsak azért szuper könyv, mert nagyon gyorsan elkészíthető, mégis nagyon finom sütik receptjeivel van tele, hanem azért is különleges, mert 15 gasztroblogger együttműködésével készült - ez is garantálja azt, hogy igazán sokszínű a könyv, minden alkalomra, minden hangulathoz találunk benne valami finomságot. És egyébként akárhányszor karácsonyi ajándéknak ajánlom a könyvet, rögtön eszembe jut, hogy sokkal praktikusabb még karácsony előtt beszerezni: a könyv alaptémája ugyanis a gyors és különleges desszertek - a karácsonyi menühöz pedig sokkal jobb, ha gyorsan elkészíthető süteményeket válogat össze az ember lánya, olyan sok tennivaló lesz így is karácsony előtt. Egy-két sütit kóstoltam már a könyvből (hogy micsoda előnyei vannak egy közös gasztro-fotózásnak, óóó... :) ), nagyon jók, akármi akármit is gondol a gyorsan elkészíthető sütikről, igenis megoldható az, hogy különleges is legyen az, ami gyorsan elkészül! Nekem elhihetitek, kóstoltam már nagyon sok sütit életemben... ;)

De térjünk vissza a bejegyzés eredeti témájához: a krémes, pihe-puha pitéhez! Ez is gyorsan elkészíthető, ami az év legrohanósabb időszakában igazán nagy előny. :) Nagyon könnyű süti - nemcsak elkészíteni, de fogyasztani is, nem túl tömény. Nézzük is, hogyan készül!

mézeskalácsos tejfölpite (1)

Mézeskalács-fűszeres tejfölpite

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 100 g zabpehely
  • 125 g liszt
  • 125 g hideg vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 ek. kakaópor
  • ½ tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek. víz
  • csipetnyi só

a töltelékhez:

  • 500 g tejföl
  • 100 g porcukor
  • kb. ½ tk. mézeskalács fűszerkeverék (még a tojás hozzáadása előtt ellenőrizhetjük az ízt, fűszeresebb változathoz nyugodtan tehetünk bele 1 teáskanállal is, aki viszont inkább a lágyabb, éppen hogy fűszeres ízeket szereti, csak 1 mokkáskanálnyit tegyen bele)
  • 1 tojásfehérje + 2 egész tojás

A tésztát a késes darálóval a legkönnyebb összeállítani, de kézzel is összegyúrható. Ha a késes darálóval készítjük, tegyük a tészta összes hozzávalóját a gépbe, és addig járassuk azt, amíg a vaj felveszi a hozzávalókat, és kis gombócok kezdenek formálódni. Ekkor az egészet gyúrjuk egy nagy tésztagombóccá.

Ha kézzel készítjük a tésztát, akkor a liszt, zabpehely, mézeskalács fűszerkeverék és kakaópor keverékét morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Ügyeljünk arra, hogy a kezünkkel ne melegítsük túl a tésztát, dolgozzunk gyorsan, vagy ha túl lágy lett a tészta, akkor tegyük be a hűtőbe, mert a későbbiekben könnyebb lesz hideg tésztával dolgozni.

Ha kész a tészta, nyomkodjuk egy piteformába, az oldalára is jusson tészta 2-3 cm magasan. Vigyázzunk arra, hogy sehol se legyen lyukas a tészta. (Én most egy 20×30 cm-es szögletes formát használtam, kerek formában is nagyon szép, és variálhatunk a méretekkel is: kisebb formában magasabb, nagyon formában alacsonyabb lesz a töltelék, ehhez igazítsuk a pitetészta oldalmagasságát is.)

A töltelékhez először a tejfölt, a porcukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket keverjük össze fakanállal (hogy ne legyen nagyon levegős a massza), kóstolással ellenőrizzük hogy elég fűszeres-e, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, szintén csak fakanállal keverve. A masszát öntsük a tésztába, és 180°C-on 60-70 perc alatt süssük ki.

Ekkor még pudingszerű lesz a belseje, szépen szeletelni akkor tudjuk majd, ha már kihűlt.

mézeskalácsos tejfölpite (2)

Még több pitereceptet találsz ide kattintva >>

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr2316264070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása