Granola 3 változatban - jól variálható, finom gasztroajándék

Gasztrocuccot ajándékozni jó. Tuti sikert aratunk vele (ki nem szeret enni?), szívünk-lelkünk benne van, így törődést, gondoskodást is jelképez (szintén: ki nem szereti?), könnyen az adott személyiséghez alakíthatóak (ízben vagy formailag, de már azzal is más és más eredményt érhetünk el, ha ugyanazt a finomságot különféle stílusú dobozokba vagy üvegekbe tesszük), egészségesebbek, mint a boltban kapható társaik (na ez mondjuk alapanyagfüggő, de egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a mű adalékokat és tartósítószereket), és az is egy pozitívum, hogy ha dupla adagot készítünk, akkor magunkat is megajándékozhatjuk vele (ami ugye duplán jó, mert finom és egészséges, mint ahogy már említettem).

Ha már ilyen szépen rábeszéltelek a gasztroajándék készítésére, mutatok egy olyan finomságot, a granolát, vagy más néven crunchy, azaz ropogós müzlit, ami nagyon jól variálható, ezerféleképpen ízesíthetjük, ki-ki ízlése szerint, és külön előny, hogy kis időráfordítással igen szép mennyiséget készíthetünk belőle!

granola-2-600x450.jpg Földimogyorós-vörösáfonyás-kakaós-tejcsokis granola goji bogyóval

 

Az elmúlt hetekben háromféleképpen is készítettem, volt egy földimogyorós-vörösáfonyás-kakaós-tejcsokis goji bogyóval egy névnaposnak, egy diós-földimogyorós-mazsolás-kakaós-étcsokis kicsit mézeskalácsosan, csak mert rájöttünk, hogy a házi granola tök jó (és felfaltuk, mielőtt lefotóztam volna, de kinézetre majdnem olyan, mint az előző :) ), és egy fahéjas-étcsokis-vörösáfonyás-mazsolás-diós-földimogyorós, amit a Mikulás hozott egy fahéj- és csokirajongónak.

granola-3-600x450.jpg Fahéjas-étcsokis-vörösáfonyás-mazsolás-diós-földimogyorós granola

 

Két szép nagy befőttesüveggel lesz egy-egy adagból, és sokkal, de sokkal finomabb, mint a bolti. Nagyon jól lehet variálni a különböző gabonákkal, magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel. Nézz körül otthon a konyhaszekrényben: van egy kis maradék aszalt barack vagy napraforgó? Nincs földimogyoró, de van egy csomó dió? Esetleg egy zacsi aszalt gyümölcs keverék? Úszógumi-kímélőbben, csoki nélkül szeretnéd? Változtass nyugodtan a recepten! :)

granola (1)

Földimogyorós-vörösáfonyás-kakaós-tejcsokis granola goji bogyóval

Hozzávalók:

gabonák:

  • 200 g zabpehely
  • 150 g rozspehely

magvak:

  • 70 g földimogyoró
  • 1 ek. napraforgómag
  • 1 ek. mandula

fűszerek:

  • 4 ek. kakaópor
  • 1 rúd vanília kikapart magja (elhagyható)

a sütéshez:

  • 90 g méz
  • ½ dl olívaolaj

aszalt gyümölcsök és csoki:

  • 150 g vörösáfonya
  • ½ ek. goji bogyó
  • 100 g tejcsokoládé

 

Az elkészítést lásd lentebb, a fahéjas-étcsokis-vörösáfonyás-mazsolás-diós-földimogyorós granolánál.

 

Diós-földimogyorós-mazsolás-kakaós-étcsokis granola

Hozzávalók:

gabonák:

  • 150 g rozspehely
  • 200 g zabpehely

magvak:

  • 75 g dió
  • 75 g földimogyoró

fűszerek:

  • 4 ek. kakaó
  • 1 ek. fahéj
  • 1 tk. szegfűszeg
  • ½ tk. szerecsendió

a sütéshez:

  • 100 g folyékony méz
  • ½ dl olívaolaj

aszalt gyümölcsök és csoki:

  • 100 g mazsola
  • 50 g étcsokoládé

Az elkészítést lásd lentebb, a fahéjas-étcsokis-vörösáfonyás-mazsolás-diós-földimogyorós granolánál.

 

Fahéjas-étcsokis-vörösáfonyás-mazsolás-diós-földimogyorós granola

Hozzávalók:

gabonák:

  • 150 g zabpehely
  • 100 g árpapehely
  • 100 g rozspehely

magvak:

  • 70 g földimogyoró
  • 70 g dió

fűszer:

  • 3 ek. fahéj

a sütéshez:

  • 100 g méz
  • ½ dl olaj

aszalt gyümölcsök és csoki:

  • 80 g mazsola
  • 80 g vörösáfonya
  • 100 g étcsokoládé

 

A granolát legjobb rozsdamentes acél tepsiben (ez az enyhén fényes fémszínű) készíteni, mert sütés közben kicsit letapadhat, és ebből a tepsiből semmilyen nem kívánt dolog nem kerül át a granolánkba, ha felkeverjük, valamint a tepsiben sem teszünk maradandó kárt. Én kb. 30×40 cm-es tepsiben sütöttem, de kisebb tepsi is megfelelő.

A gabonákat a tepsibe szórjuk.

A magvakat késes darálóban vagy mozsárban kicsit megtörjük, de ne morzsásra, csak annyira, hogy maximum földimogyoró nagyságú darabkák maradjanak benne. Hozzáadjuk a tepsiben lévő gabonához.

Ezt a keveréket megszórjuk a fűszerekkel, és elkeverjük.

A mézet és olajat simára keverjük, ezt is a tepsibe öntjük, és az egészet jól átkeverjük.

A tepsit 180°C-os sütőbe toljuk, 15-20 perc alatt megpirítjuk a granolát, közben egyszer-kétszer keverjük át, hogy a széle ne égjen meg.

Az aszalt gyümölcsöket és a csokoládét csak akkor adjuk hozzá, ha már kihűlt.

Egy adagból két nagy befőttesüveggel lesz, az üvegben elvileg hetekig eláll (nálunk kb. két hét alatt elfogyott, és ahogy olvastam, másnál is, ezért pontosabbat nem tudok).

Forrás: Brioche blog

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr5716264078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása