Gasztrocuccot ajándékozni jó. Tuti sikert aratunk vele (ki nem szeret enni?), szívünk-lelkünk benne van, így törődést, gondoskodást is jelképez (szintén: ki nem szereti?), könnyen az adott személyiséghez alakíthatóak (ízben vagy formailag, de már azzal is más és más eredményt érhetünk el, ha ugyanazt a finomságot különféle stílusú dobozokba vagy üvegekbe tesszük), egészségesebbek, mint a boltban kapható társaik (na ez mondjuk alapanyagfüggő, de egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a mű adalékokat és tartósítószereket), és az is egy pozitívum, hogy ha dupla adagot készítünk, akkor magunkat is megajándékozhatjuk vele (ami ugye duplán jó, mert finom és egészséges, mint ahogy már említettem).
Ha már ilyen szépen rábeszéltelek a gasztroajándék készítésére, mutatok egy olyan finomságot, a granolát, vagy más néven crunchy, azaz ropogós müzlit, ami nagyon jól variálható, ezerféleképpen ízesíthetjük, ki-ki ízlése szerint, és külön előny, hogy kis időráfordítással igen szép mennyiséget készíthetünk belőle!
Földimogyorós-vörösáfonyás-kakaós-tejcsokis granola goji bogyóval
Az elmúlt hetekben háromféleképpen is készítettem, volt egy földimogyorós-vörösáfonyás-kakaós-tejcsokis goji bogyóval egy névnaposnak, egy diós-földimogyorós-mazsolás-kakaós-étcsokis kicsit mézeskalácsosan, csak mert rájöttünk, hogy a házi granola tök jó (és felfaltuk, mielőtt lefotóztam volna, de kinézetre majdnem olyan, mint az előző :) ), és egy fahéjas-étcsokis-vörösáfonyás-mazsolás-diós-földimogyorós, amit a Mikulás hozott egy fahéj- és csokirajongónak.
Fahéjas-étcsokis-vörösáfonyás-mazsolás-diós-földimogyorós granola
Két szép nagy befőttesüveggel lesz egy-egy adagból, és sokkal, de sokkal finomabb, mint a bolti. Nagyon jól lehet variálni a különböző gabonákkal, magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel. Nézz körül otthon a konyhaszekrényben: van egy kis maradék aszalt barack vagy napraforgó? Nincs földimogyoró, de van egy csomó dió? Esetleg egy zacsi aszalt gyümölcs keverék? Úszógumi-kímélőbben, csoki nélkül szeretnéd? Változtass nyugodtan a recepten! :)
Földimogyorós-vörösáfonyás-kakaós-tejcsokis granola goji bogyóval
Hozzávalók:
gabonák:
- 200 g zabpehely
- 150 g rozspehely
magvak:
- 70 g földimogyoró
- 1 ek. napraforgómag
- 1 ek. mandula
fűszerek:
- 4 ek. kakaópor
- 1 rúd vanília kikapart magja (elhagyható)
a sütéshez:
- 90 g méz
- ½ dl olívaolaj
aszalt gyümölcsök és csoki:
- 150 g vörösáfonya
- ½ ek. goji bogyó
- 100 g tejcsokoládé
Az elkészítést lásd lentebb, a fahéjas-étcsokis-vörösáfonyás-mazsolás-diós-földimogyorós granolánál.
Diós-földimogyorós-mazsolás-kakaós-étcsokis granola
Hozzávalók:
gabonák:
- 150 g rozspehely
- 200 g zabpehely
magvak:
- 75 g dió
- 75 g földimogyoró
fűszerek:
- 4 ek. kakaó
- 1 ek. fahéj
- 1 tk. szegfűszeg
- ½ tk. szerecsendió
a sütéshez:
- 100 g folyékony méz
- ½ dl olívaolaj
aszalt gyümölcsök és csoki:
- 100 g mazsola
- 50 g étcsokoládé
Az elkészítést lásd lentebb, a fahéjas-étcsokis-vörösáfonyás-mazsolás-diós-földimogyorós granolánál.
Fahéjas-étcsokis-vörösáfonyás-mazsolás-diós-földimogyorós granola
Hozzávalók:
gabonák:
- 150 g zabpehely
- 100 g árpapehely
- 100 g rozspehely
magvak:
- 70 g földimogyoró
- 70 g dió
fűszer:
- 3 ek. fahéj
a sütéshez:
- 100 g méz
- ½ dl olaj
aszalt gyümölcsök és csoki:
- 80 g mazsola
- 80 g vörösáfonya
- 100 g étcsokoládé
A granolát legjobb rozsdamentes acél tepsiben (ez az enyhén fényes fémszínű) készíteni, mert sütés közben kicsit letapadhat, és ebből a tepsiből semmilyen nem kívánt dolog nem kerül át a granolánkba, ha felkeverjük, valamint a tepsiben sem teszünk maradandó kárt. Én kb. 30×40 cm-es tepsiben sütöttem, de kisebb tepsi is megfelelő.
A gabonákat a tepsibe szórjuk.
A magvakat késes darálóban vagy mozsárban kicsit megtörjük, de ne morzsásra, csak annyira, hogy maximum földimogyoró nagyságú darabkák maradjanak benne. Hozzáadjuk a tepsiben lévő gabonához.
Ezt a keveréket megszórjuk a fűszerekkel, és elkeverjük.
A mézet és olajat simára keverjük, ezt is a tepsibe öntjük, és az egészet jól átkeverjük.
A tepsit 180°C-os sütőbe toljuk, 15-20 perc alatt megpirítjuk a granolát, közben egyszer-kétszer keverjük át, hogy a széle ne égjen meg.
Az aszalt gyümölcsöket és a csokoládét csak akkor adjuk hozzá, ha már kihűlt.
Egy adagból két nagy befőttesüveggel lesz, az üvegben elvileg hetekig eláll (nálunk kb. két hét alatt elfogyott, és ahogy olvastam, másnál is, ezért pontosabbat nem tudok).
Forrás: Brioche blog
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.