Fűszeres édesburgonya hasábok

Finom fűszeres, illatos, puha, édes nasi következik: hűvös téli estékhez, egy jó film, egy kényelmes kanapé és egy meleg pléd kombinációjához ajánlom. ;)

fűszeres édesburgonya (3)

Tudtátok, hogy az édesburgonya nagyon egészséges? C-, B2 és B6- valamint E-vitaminokban gazdag, magas a kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink tartalma, valamint fehérje is szép mennyiségben van benne. Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és cukorbetegek is fogyaszthatják. Nevével ellentétben nem áll közeli rokonságban a burgonyával, az édesburgonya nevet csak azért kapta, mert az étkezéshez használt gumós rész külsőre hasonlít a burgonyára - az íze pedig édes.

Alapvetően két fő fajtája van: a világos, amelynek húsa fehér vagy világos szürke, héja pedig lila színű, ennek íze a gesztenyére emlékeztet; a másik pedig sötét narancssárga húsú, héja sárgás-barnás színű, íze a nagyon édes sütőtökhöz hasonlítható (csak még annál is finomabb :) ). Számos alfaja létezik (csakúgy, mint nálunk az almának :) ), a sárga húsúak közös jellemzője, hogy kiemelkedő a béta-karotin tartalmuk, ami segíti bőrünket a káros napsugarak elleni védekezésben. Egyes tanulmányok szerint az édesburgonyának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát, és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Immunerősító, serkenti az emésztést, és a gyomorfekélyben, asztmában szenvedők, szívproblémákkal küzdők vagy cukorbetegek számára is hasznos növény. (Ezeket mind a Wellnesscafe, a Házipatika és az Egészségkalauz oldalán olvastam.)

fűszeres édesburgonya (4)

Ami a legjobb benne: nemcsak egészséges, de nagyon finom is! Édes és krémesen puha - bár a fotón kicsit hasonlít a hasábkrumplira, de valójában (gondolom azért, mert a két növénynek nem sok köze van egymáshoz) az édesburgonya hasábok inkább puhák, kívül-belül krémesek. 

Ennél a nasinál mézeskalács fűszerkeverék került az édesburgonya hasábok tetejére, ettől lett finom illatos, szerintem eszméletlen jól megy a mézeskalácsos ízvilág az édesburgonyához. Aki viszont karácsony után már nem szereti a mézeskalács fűszerkeveréket, az készítse csak fahéjjal vagy a kedvenc fahéjas fűszerkeverékével - ilyenkor senkit ne zavarjon, hogy almáspite fűszerkeveréknek hívnak valamit, ha az összetevők szerint illik a képbe, és épp ehhez a keverékhez van hangulatunk, akkor hajrá! :)

fűszeres édesburgonya (1)

Fűszeres édesburgonya hasábok

Hozzávalók:

  • 50 dkg édesburgonya
  • 1 ek. méz
  • 2 ek. olvasztott vaj
  • 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék

Az édesburgonyát egészben, héjában, forrástól számítva 5 perc alatt előfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, és kicsit hűlni hagyjuk.

Az édesburgonyákat meghámozzuk, hasábokra vágjuk, és a hasábokat vajjal vékonyan kikent tepsire tesszük. Az egészet meglocsoljuk az olvasztott vaj és a méz keverékével, megszórjuk a fűszerkeverékkel, és 200°C-on pirultra sütjük.

Hidegen és melegen is finom.

Tipp: Mézeskalács fűszerkeverék helyett használhatunk csak fahéjat, vagy más fahéj alapú (pl. almáspite) fűszerkeveréket.

Köretként sült csirkemell szeletek mellé is nagyon finom!

Forrás: Illatos édesburgonya a Házipatika oldaláról

fűszeres édesburgonya (2)

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr4916264102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása