Finom fűszeres, illatos, puha, édes nasi következik: hűvös téli estékhez, egy jó film, egy kényelmes kanapé és egy meleg pléd kombinációjához ajánlom. ;)
Tudtátok, hogy az édesburgonya nagyon egészséges? C-, B2 és B6- valamint E-vitaminokban gazdag, magas a kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink tartalma, valamint fehérje is szép mennyiségben van benne. Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és cukorbetegek is fogyaszthatják. Nevével ellentétben nem áll közeli rokonságban a burgonyával, az édesburgonya nevet csak azért kapta, mert az étkezéshez használt gumós rész külsőre hasonlít a burgonyára - az íze pedig édes.
Alapvetően két fő fajtája van: a világos, amelynek húsa fehér vagy világos szürke, héja pedig lila színű, ennek íze a gesztenyére emlékeztet; a másik pedig sötét narancssárga húsú, héja sárgás-barnás színű, íze a nagyon édes sütőtökhöz hasonlítható (csak még annál is finomabb :) ). Számos alfaja létezik (csakúgy, mint nálunk az almának :) ), a sárga húsúak közös jellemzője, hogy kiemelkedő a béta-karotin tartalmuk, ami segíti bőrünket a káros napsugarak elleni védekezésben. Egyes tanulmányok szerint az édesburgonyának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát, és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Immunerősító, serkenti az emésztést, és a gyomorfekélyben, asztmában szenvedők, szívproblémákkal küzdők vagy cukorbetegek számára is hasznos növény. (Ezeket mind a Wellnesscafe, a Házipatika és az Egészségkalauz oldalán olvastam.)
Ami a legjobb benne: nemcsak egészséges, de nagyon finom is! Édes és krémesen puha - bár a fotón kicsit hasonlít a hasábkrumplira, de valójában (gondolom azért, mert a két növénynek nem sok köze van egymáshoz) az édesburgonya hasábok inkább puhák, kívül-belül krémesek.
Ennél a nasinál mézeskalács fűszerkeverék került az édesburgonya hasábok tetejére, ettől lett finom illatos, szerintem eszméletlen jól megy a mézeskalácsos ízvilág az édesburgonyához. Aki viszont karácsony után már nem szereti a mézeskalács fűszerkeveréket, az készítse csak fahéjjal vagy a kedvenc fahéjas fűszerkeverékével - ilyenkor senkit ne zavarjon, hogy almáspite fűszerkeveréknek hívnak valamit, ha az összetevők szerint illik a képbe, és épp ehhez a keverékhez van hangulatunk, akkor hajrá! :)
Fűszeres édesburgonya hasábok
Hozzávalók:
- 50 dkg édesburgonya
- 1 ek. méz
- 2 ek. olvasztott vaj
- 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
Az édesburgonyát egészben, héjában, forrástól számítva 5 perc alatt előfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, és kicsit hűlni hagyjuk.
Az édesburgonyákat meghámozzuk, hasábokra vágjuk, és a hasábokat vajjal vékonyan kikent tepsire tesszük. Az egészet meglocsoljuk az olvasztott vaj és a méz keverékével, megszórjuk a fűszerkeverékkel, és 200°C-on pirultra sütjük.
Hidegen és melegen is finom.
Tipp: Mézeskalács fűszerkeverék helyett használhatunk csak fahéjat, vagy más fahéj alapú (pl. almáspite) fűszerkeveréket.
Köretként sült csirkemell szeletek mellé is nagyon finom!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.