Zabpalacsinta Gundel módra

Nincs más ahhoz fogható érzés, mint amikor szombat reggel munkába siet az ember. Páran már pénteken is érezték, hogy nem lesz ez így jó, én próbáltam erősen arra koncentrálni, hogy ez csak egy második csütörtök a héten, nincsen semmi baj, csak arrébb toltuk egy nappal a pénteket, de aztán lesz majd szombat is. Igen ám, de ha én szeretnék egy szombatot a héten, az most csak vasárnap lehet, és hát akkor mi lesz a vasárnappal... Jaj, csak nehogy hétfőn reggeli közben jöjjek rá, hogy véletlenül nem mentem be a munkahelyemre, mert aznap vasárnapnak kéne lenni... :P :)

zabpalacsinta (2)

Az ember alkotta naptár tud durva dolgokat kreálni, ami kizökkenti az embert a jól megszokott ritmusból - és akkor az óraátállításról még nem is beszéltünk. Az fáj, az nekem mindig fáj. Olyan szuper bioritmusom van, olyan jól felébredek még hétvégén is magamtól minden reggel, hogy az egy órás eltolás nem annyira esik jól. De addig még van néhány hetünk, szerencsére! :)

Most egy olyan desszertet mutatok, ami pont ideális erre az egynapos hétvégére: mert ehhez csak néhány hozzávaló kell, nagyon-nagyon gyorsan el lehet készíteni, és tök jól variálható - ha esetleg nincs otthon dió, a zabpalacsintákat még mindig elkészíthetjük, mert friss vagy befőtt gyümölccsel, lekvárral, vagy csak simán csokiszósszal vagy karamellszósszal is nagyon finom, csak nézzünk szét, épp mi van otthon. Reggelire is nagyon finom - és tudom, hogy a vasárnap reggeli elkészítéshez kicsit későn posztolom a receptet, de átmelegítve (vagy akár hidegen) hétfőn reggelire is jó - és máris sokkal vidámabban indul a hétfő, ami az egynapos hétvége után igen jól jön. :)

zabpalacsinta (1)

Zabpalacsinta Gundel módra

Hozzávalók:

a zabpalacsintákhoz (6-8 kis darabhoz):

  • 150 g zabpehely (én apró szeművel készítettem)
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 ek. méz

a sütéshez:

  • vaj

a diós töltelékhez:

  • 70 g dió
  • 25 g porcukor
  • ½ dl tej
  • mazsola ízlés szerint

a csokoládéöntethez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1,5 dl tej
  • 1 mk. konyak (vagy rum, mint az eredeti receptben, én konyakkal jobban szeretem; gyerekbarát verzióhoz viszont inkább egyiket se adjuk hozzá)

Először a tölteléket és a szószt készítjük el.

A diót kicsit megdaráljuk úgy, hogy maradjanak benne nagyobb darabkák is, de az egész mennyiség nagyobb része legyen egészen apróra darált. Összekeverjük a porcukorral és a mazsolával.

A tejet felforraljuk, ráöntjük a diós keverékre, és félretesszük, hagyjuk, hogy megszívja magát a dió a forró tejjel - ezzel készen is van a töltelék.

 

Az öntethez a tejet felforraljuk. A csokoládét kis darabokra tördeljük. Ha felforrt a tej, lehúzzuk a tűzről, beletesszük a csokoládét, és kézi habverővel elkeverjük, amíg az fel nem olvad teljesen. Végül hozzáadjuk a konyakot is.

 

A zabpalacsinta hozzávalóit egy tálban villával összekeverjük.

Palacsintasütő serpenyőben felforrósítunk kb. egy nagy evőkanálnyi vajat, és kis, amerikai palacsinta méretű tésztahalmokat teszünk a serpenyőbe - ez a tészta nem folyik, nekünk kell fakanállal megformázni a palacsintát, lenyomkodni fél centi laposra, és oldalról kicsit megigazítani kör alakúra. Az első oldalát fedő alatt sütjük át, és ha már elég pirult, átfordítjuk, ezt az oldalt már nem muszáj lefedve sütnünk. (Onnan is lehet tudni, mikor kell átfordítani, hogy a félkész oldala kezd kicsit megszilárdulni, és bár ez az oldal még nem sül, de már kicsit más színű lesz.)

Ha reggelire esszük, akkor tálaláskor személyenként 2 kis zabpalacsintával számolunk: az egyiket megkenjük a diótöltelékkel, erre ráhelyezzük a másik zabpalacsintát, és ezt meglocsoljuk csokoládészósszal. Mivel a zab elég jól eltelít, ezért ebéd utáni desszerthez 1 zabpalacsinta is elég, amire diótölteléket, és közvetlenül erre csokoládészószt teszünk.

 

Tipp: Diótöltelék és csokoládészósz helyett mással is feldobhatjuk a zabpalacsintákat, a variációs lehetőségek sora végtelen: tálalhatjuk gyümölccsel, befőttel vagy kompóttal, lekvárral, mogyoróvajjal, de csak simán csokiszósszal, karamellszósszal, juharsziruppal vagy mézzel meglocsolva is - és ugye az itt felsoroltak bármilyen kombinációjával. :) Magát a zabpalacsintát is ízesíthetjük fűszerekkel: pl. fahéjjal, kakaóval, mézeskalácsfűszerrel, kardamommal is nagyon finom.

Az én egyik kedvencem verziómhoz a zabpalacsinta tésztájába fahéjat szoktam tenni, a kisült zabpalacsintára pedig vékony réteg lekvárt, majd erre alma és körtekockákat teszek.

zabpalacsinta (3)

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr616264112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása