Két nagy szerelmem egy sütibe gyúrva: sütőtök és morzsás tetejű coffee cake.
Csak a tésztába kerül majd sütőtök, ezért ne számíts kirobbanó sütőtökízre - nem is ez volt a cél, ez itt most alapvetően mégiscsak egy coffee cake :) Viszont így simán szeretni fogja az is, aki egyébként a sütőtökért nem rajong, valahogy úgy, mint ahogy a répatortát is sok olyan ember szereti, akit mondjuk a répafőzelékkel messzire lehetne üldözni... Én legalábbis még nem láttam olyat, akit a krémsajt réteg-morzsás tető kombó ne vett volna le a lábáról ;)
Egy dologra figyelj: nem mindegy, hogyan sütöd a tököt. Nem szabad túl vizesnek lennie, ezért ne fedd le sütés közben, hiába sülne úgy gyorsabban, hidd el, nem lesz ugyanolyan! (Azt is mondhatnám, hogy ne tökölj a tökkel, csak tedd be a sütőbe és süsd, amíg puha nem lesz, de vajon illendő poén ez egy sütis blogon??)
A sütőtök sütési ideje nagyon méretfüggő, és még ki is kell majd hűlnie, ezért ezt célszerű még a sütisütés előtti napon megejteni.
Sütőtökös coffee cake
Hozzávalók:
(egy 18×32 cm-es tepsihez)
a morzsához:
- 50 g durvára darált sózott földimogyoró
- 50 g zabpehely
- 25 g barna cukor
- 1 tk. őrölt fahéj
- ½ tk. őrölt szegfűszeg
- csipetnyi só
- 35 g vaj
a mascarpone réteghez:
- 225 g mascarpone
- 40 g cukor
- 1 tojás
a tésztához:
- 250 g sütőtök (sütés után kimérve és pürésítve)
- 230 g liszt
- 1 csapott tk. sütőpor
- 2 csapott tk. szódabikarbóna
- 1 tk. őrölt fahéj
- ½ tk. őrölt gyömbér
- ½ tk. őrölt szegfűszeg
- ½ tk. őrölt szerecsendió
- csipetnyi só
- 1 dl olívaolaj
- 100 g cukor
- 2 tojás
A sütőtököt 200°C-on süsd puhára, legalább 1 óra kell neki (nagyobb töknek akár 2 is), és ne fedd le a tetejét semmivel, még az elején se! Kb. 40 perc után kezdd el nézegetni, és úgy 5-10 percenként egy kanállal szedd le róla az összegyűlt vizet. Miután kisült, hagyd kihűlni.
A sütőt melegítsd elő 180°-ra. A tepsit béleld ki sütőpapírral.
A morzsát én egy kb. 1 literes késes darálóban szoktam készíteni, mert így egy eszköz elég az egész folyamathoz: előbb a földimogyorót daráld durvára, majd add hozzá a többi hozzávalót, és dolgozd össze a géppel, morzsás állagot kell kapnod a végén. (Ha nincs ilyen darálód, kézzel morzsold össze a hozzávalókat, miután a földimogyorót durvára törted.) Felhasználásig tedd a hűtőbe.
Készítsd el a mascarponeréteget: egy tálban villával keverd simára a hozzávalókat.
Most jön a tészta, ehhez először egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót. A sütőtököt az olajjal és a cukorral dolgozd simára, majd egyesével keverd hozzá a tojásokat, végül forgasd bele a száraz hozzávalók keverékét.
Töltsd a tésztát a sütőpapírozott tepsibe, majd a tetején egyenletes rétegben oszlasd el a mascarponekrémet (ezt én habzsákkal csináltam, de kanállal is tökéletesen megoldható), végül pedig szórd a tetejére a morzsát. Told be a sütőbe, és 30-35 perc alatt süsd készre.
Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!
Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)
Még több szeletes sütit találsz ide kattintva>>
További sütőtökös receptekhez pedig kattints ide>>
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.