Ribizlis sajttorta

A nyári nagy meleget nehezen viselem ugyan, de egy előnye tagadhatatlanul van a nyárnak: érnek a finom bogyós gyümölcsök! Már javában tart az eperszezon, és lassan érik a ribizli is, néhány nap, és már ribizlit is minden zöldségesnél lehet kapni.

ribizlis sajttorta (3)

Gyerekkoromban imádtam a ribizlit, marokszámra ettem magában, frissen szedve a Nagymamám ribizlibokráról (mosatlanul - remélem nem permetezték... :) ). Gyakran (OK, szinte mindig...) nem is a miénkről, hanem a szomszédban lakó Boriska néniéről ettük, azóta sem tudom, hogy miért, de szinte mindig az övéről dézsmáltuk le a ribizlit, amit a kezünkkel el tudtunk érni a kerítésen át.

Nagyon szerettük Boriska nénit egyébként, mindig kedves volt hozzánk. Sokat jártunk át hozzá, néhányunknak különórát is tartott (nyelvtanár volt), én leginkább akkor voltam nála, mikor sütit vittünk át, vagy a nyuszijaimat kergettem, akik meglógtak a kertben tyúkhálóból gyorsan összeállított „nyuszisétáltatóból”, mikor kivettem őket a ketrecből, hogy játszhassak velük. A nyuszik szerencsére mindig meglettek, általában Boriska néni kertjében (volt ott sok finomság, nemcsak ribizli...), és ő mindig segített nekünk, hogy megfogjuk őket - és ezt hogy háláltuk meg? Leettük a ribizlit az ő bokráról is. :D Szerencsére jó volt a humora (és nemcsak a kerítés mellett volt ribizlibokra, így maradt neki is), és csak nevetett rajtunk. :)

ribizlis sajttorta (2)

Persze biztosan azért is állt pozitívan a ribizlis incidensünkhöz, mert ennél azért jóval többször találkoztunk vele, így ez az évi néhány eset nem nyomott bélyeget a kapcsolatunkra. :) Később, mikor már nagyobb voltam, engem is bevett abba a körbe, akikkel idegen nyelven is váltott pár szót, ha találkozott. Beszélt angolul, németül, franciául és ha jól sejtem oroszul is (bár sosem hallottam oroszul beszélni, de csodálkoznék, ha ezt az akkori rendszerben ki tudta volna kerülni, már csak azért is, mert a szenvedélye volt a nyelvtanulás). Minden ismerőséről tudta, hogy az melyik idegen nyelven tanult, és (jó tanárhoz méltóan) ha valakivel összefutott, fel is elevenítette az illető nyelvtudását. Ezt akkor sokan nehezményeztük, de most már tudom, hogy nagyon is igaza volt: sokkal jobb egy kis beszélgetéssel szinten tartani a nyelvtudást, mint könyv fölötti üldögéléssel.

A nyelvtanuláson kívül másik szenvedélye az édesség volt, imádta a sütiket, de érdekes módon nem sütött túl sokat. Mindig azt mondta, hogy ő nem tud sütni, aztán egy szép napon átjött a Nagymamámhoz egy recepttel, hogy ő nagyon szeretne ilyen sütit enni, süsse meg neki, sőt, tanítsa meg neki, hogyan kell sütni, mert neki ilyen minden nap kell. :) Nos, ez a süti nem a sajttorta volt, de biztos vagyok benne, hogy ez is ízlene neki - főleg jó sok ribizlivel a tetején. :)

ribizlis sajttorta (1)

Ribizlis sajttorta

Hozzávalók:

tészta:

  • 125 g zabpehely
  • 100 g finomliszt
  • 125 g hideg vaj
  • 50 g porcukor
  • 2 ek. hideg víz
  • 1 tojássárgája
  • ¼ tk. só

töltelék:

  • 1 kg krémsajt
  • 15 dkg cukor
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 1 vanília kikapart magja
  • 3 egész tojás
  • 20 dkg ribizli

 

A sütőt előmelegítjük 175°C-ra.

A tészta hozzávalóit egy késes darálóba tesszük, és addig járatjuk a gépet, amíg a vaj el nem keveredik a többi hozzávalóval, és a tészta kis gombócokká kezd összeállni. (Kézzel is összeállíthatjuk a tésztát a kezünkkel összemorzsolva, ekkor csak arra ügyeljünk, hogy minél gyorsabban dolgozzunk, hogy ne melegedjen át a tészta, mert akkor nehéz formázni. Szükség esetén tegyük hűtőbe a meggyúrt tésztát, mielőtt a sütőformába tesszük.)

Ha igazán szépre szeretnénk formázni a tésztát, akkor gyúródeszkán nyújtsuk ki vékonyra, emeljük át a piteformába (kerek vagy négyszögletes is lehet, én egy kb. 20×30 cm-es tálat használtam; a lényeg, hogy legyen elég nagy térfogata ahhoz, hogy a sok töltelék elférjen benne), és a tészta tetejét késsel vágjuk le. Én csak itthonra készítettem ezt a sütit, ezért egyszerűen a tálba szórtam a késes darálóban elkevert tésztát, és belenyomkodtam úgy, hogy egyenletesen összeálljon.

A töltelékhez a krémsajtba fakanállal (ez fontos! azért, mert így nem viszünk túl sok levegőt a krémbe, és ez segít abban, hogy ne essen majd össze és ne repedezzen meg a kész sütemény teteje) belekeverjük a cukrot, az étkezési keményítőt, a vaníliát és először egy tojást, majd egyesével adjuk hozzá a másik két tojást is.

A tálba szórjuk bele a ribizli egyharmad-fele részét, erre töltsük rá a krémet, majd szórjuk meg az egész tetejét a maradék ribizlivel.

Tegyünk be a sütő alsó részébe egy tepsi vizet, és tegyük a fölötte lévő rácsra a sajttortát. Süssük 1 óra 15 percig; mikor kész van, még lehet, hogy nyersnek látszik és folyós a közepe – de ez ne tévesszen meg, ha kihűl, meg fog majd szilárdulni, mint egy puding, semmiképp sem szabad túlsütni.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több sajttorta receptet találsz ide kattintva >>

További gyümölcsös recepteket pedig ide kattintva találsz>>

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr616264134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajnal Csillag 2016.07.08. 16:23:00

Szia. Mascarponet használhatok krémsajtként?

SweetHome 2016.07.08. 20:31:54

Szia! Őszinte leszek, mascarpone-val még nem próbáltam. Én a Lidl-ben szoktam venni a Félzsíros friss sajt nevű krémsajtot (ez a süti is azzal készült), ennek a zsírtartalma 6,5 g (100 g-ban), a mascarpone-nak 100 g-jában ezzel szemben általában 44 g zsír van, tehát az sokkal zsírosabb és sűrűbb. Emiatt egy kicsit vékonyabb rétegű sajtkrémmel lehet, hogy jobb, hogy a kész süti ne legyen túl tömény. Ilyen vékonyabb sajtkrémet készítettem a mákos sajttortánál (linket nem lehet írni a kommentbe, de ezen a néven meg lehet találni), ez egy vékonyabb, sűrűbb, selymes állagú sajtkrémréteg. Az Philadelphia krémsajttal készült, annak a zsírtartalmához áll közelebb a mascarpone. Én ha mascarpone-t használnék, akkor az ott leírt krémet készíteném el az ennél (a ribizlisnél) leírt tésztával és minden mással - de még egyszer mondom, ez csak egy tipp, mascarpone-val még nem próbáltam. Nekem egyébként bevált még a Hajdú tejszínes krémsajt is, azzal is finom az ilyen magas sajttorta, mint ez a ribizlis. És még egy dolog: a Lidl krémsajtjának van egy jellegzetes krémsajt íze, nem annyira semleges ízű, mint a Hajdú krémsajt vagy valamilyen mascarpone - de ez egyébként már ízlés kérdése, hogy ki szereti ezt az ízt, és ki szereti inkább a semlegeset, ami érintetlenül hagyja a gyümölcs ízét. Ha szeretsz annyira kísérletezni, mint én, akkor megéri kipróbálni, mert mascarpone-ból és ribizliből rossz dolog nem lehet - a "hogyan"-ban pedig remélem segítettem. :) Majd kérlek írd meg, hogy végül mi lett a sütiből! :)

Hajnal Csillag 2016.07.15. 07:02:37

Köszönöm a gyors és részletes választ! A torta nem volt rossz, de a mascarpone túl intenzívnek bizonyult.

SweetHome 2016.07.15. 09:20:53

Köszönöm a választ! Akkor legközelebb másmilyen krémsajttal vagy kevesebb mascarpone-val biztos jobb lesz :)

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása