Gyümölcsös csokoládétorta Zila formában

Volt nekem egy szülinapom, pontosan két héttel ezelőtt, arra készült ez a torta.

csokoládés Zila torta

Na nem kell sajnálni, nem azért csináltam magamnak tortát, mert senki más nem csinált volna, hanem mert imádok sütni. :) Kaptam egy másikat ajándékba, de nem akarok más tortájával ékeskedni, mutatom inkább azt, amit én készítettem!

Csokis tortát szerettem volna, nagyon csokisat, annyira csokisat, hogy az már nem is csokitorta, hanem csokoládétorta - plusz ehhez szerettem volna egy kicsit másmilyen ízt is.

csokoládés Zila torta (4)

A Zila forma is előkerült, mert ritkán sütök benne, pedig olyan jó... Ismeritek a Zila formákat? Nagyon trükkös formák ezek, kétféle kerek és kétféle négyszögletes verzióban kapható, és mind úgy került kialakításra, hogy az azokkal készített süti minden szeletében legyen egy csak felülről nyitott mélyedés, amit folyékony szószokkal tölthetünk, ami aztán olyan gyönyörűen folyik ki az első falatnál, hogy hű... És emiatt a legegyszerűbb süti is különlegessé és sokkal gusztusosabbá varázsolható vele.

csokoládés Zila torta (3)

Ahogy előkerült a Zila forma, már adta is magát a dolog: kakaós tortalapon csokoládémousse tortát készítettem, na és milyen öntetet csinálunk nyáron egy csokitortához? Naná, hogy gyümölcsöset! :)

A csokoládétortához tehát gyümölcsszósz készült, nem is egy, hanem egyből három: málna, ribizli és meggy (tehát ami a kertben volt :) ).

Majd ahogy ezeket szépen kitaláltam, eszembe jutott, hogy egy másik csokoládés tortámban mennyire jó volt egy leheletvékony réteg fahéj, úgyhogy ezt a trükköt itt is bevetettem; plusz a piskótát betöltöttem egy kis olvasztott csokoládéval, csak hogy tutira ne legyen hiány csokiban - és a végén egy nagyon szuper, egyszerűen elkészíthető és szép tortát kaptam. Nézzük is, hogyan készül! :)

csokoládés Zila torta_1

Gyümölcsös csokoládétorta Zila formában

Hozzávalók:
(12 szelethez)

a piskótához:

  • 2 tojás
  • 14 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 75 ml olaj
  • 75 ml tej
  • 16 dkg liszt
  • ½ tasak sütőpor
  • 2 ek. kakaópor

a piskóta töltéséhez:

  • 50 g étcsokoládé

a fahéjkrémhez:

  • 50 ml tejszín
  • 1 ek. porcukor
  • 1 ek. fahéj

a csokoládémousse-hoz:

  • 500 ml tejszín
  • 250 g étcsokoládé
  • 4 lap zselatin (kb. 7 g)

a gyümölcsöntetekhez:

  • 2 bögre (2,5 dl-es) málna (megtisztítva)
  • 2 bögre ribizli (megtisztítva)
  • 2 bögre meggy (megtisztítva, kimagozva)
  • 3×1 csapott ek. étkezési keményítő
  • ízlés szerinti mennyiségű cukor

a díszítéshez:

  • néhány szem málna, ribizli és meggy

 

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.

A tojássárgáját a cukor nagyobb részével (kb. 2 evőkanálnyit tegyünk félre a tojásfehérjéhez, a többi mehet ide) robotgéppel habosra keverjük, amíg szép világos színű és könnyű hab állagú lesz.

A gépet kisebb fokozatra kapcsolva a masszában keverjük el az olajat és a csipet sót, majd felváltva adagoljuk hozzá a tejet és a sütőporral és az átszitált kakaóporral elkevert lisztet úgy, hogy ne legyen csomós.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és ezzel is jól elkeverjük (a cukortól jobb tartása lesz a habnak).

Ezt a habot több részletben, óvatosan forgatjuk bele a tojássárgájás keverékbe, hogy lehetőleg minél kevésbé törjön össze.

A tésztát ∅25 cm-es, kivajazott tortaformába töltjük (én a Zila formához kapott keretet használtam sütőpapírral körülborítva), és tűpróbáig sütjük.

Ha kisült, vegyük ki a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.

 

A piskóta töltéséhez írt 50 g csokoládét gőz fölött olvasszuk meg (az olvasztós lábast ne tegyük messzire, pár perc múlva még kelleni fog), a kihűlt piskótát vágjuk ketté, és a közepén vékony rétegben kenjük szét a csokoládét, majd borítsuk újra össze a tésztát.

A fahéjkrémhez a tejszínt verjük habbá, majd keverjük hozzá a porcukrot és a fahéjat is. Ezt vékony rétegben kenjük el a tortalap a felső oldalán (a kész tortánál ennek a tetején lesz majd a csokoládémousse).

 

A csokoládémousse-hoz a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk. A zselatinlapokat beáztatjuk annyi hideg vízbe, amennyi ellepi.

A tejszínt habbá verjük, majd több részletben (még mindig a habverővel) hozzákeverjük az olvasztott csokoládét.

Ebből a krémből egy kis lábasba szedünk 4 evőkanálnyit, tegyük bele a vízből kivett és lecsöpögtetett zselatinlapokat, és közepes lángon kezdjük el melegíteni, amíg fel nem olvad a zselatin - de vigyázat, nem szabad forralni, csak csípősen melegre melegítsük!

Ha felolvadt a zselatin, előbb ehhez adjunk még hozzá 2-3 kanálnyit a csokoládémousse-ból, majd ezután keverjük hozzá a zselatinos keveréket az egész csokoládémousse-hoz - ezzel elkerülhetjük, hogy a zselatin túl hamar hűljön le, és még azelőtt visszaszilárduljon, hogy jól elkeverhetnénk a habban.

A 12 szeletes Zila formát előkészítjük: a formát állítsuk össze és tegyük egy sík sütőlemezre, majd kenjük ki vékonyan olajjal.

A csokoládémousse-t két részletben töltsük bele, a két részlet között és a végén is tömörítsük - ehhez a sütőlemezzel együtt felemelt formát ütögessük egy kicsit az asztal széléhez, hogy a bent ragadt buborékok ki tudjanak jönni.

A forma tetejére (ami a kész tortát kiborítva majd az alja lesz) helyezzük rá a betöltött tortalapot úgy, hogy annak a fahéjas krémes oldala érintkezzen a csokoládémousse-szal. Tegyük hűtőbe és várjuk meg, amíg a mousse megszilárdul - érdemes egy éjszakán át hűteni.

 

Ezután elkészíthetjük a gyümölcsönteteket. A málnát turmixoljuk le, és nézzük meg, hogy hány deciliter lett - ha nincs 4 dl, akkor a hiányzó részt pótoljuk vízzel. Két kanálnyit tegyünk belőle egy lábasba, ezzel keverjük csomómentesre az étkezési keményítőt, majd két-három részletben keverjük hozzá a maradék málnaturmixot is. Közepes lángon forraljuk fel, forráskor egy kicsit sűrűsödni fog - és ahogy hűl, még tovább sűrűsödik majd az öntet. Ízlés szerint édesítsük. Hagyjuk kihűlni.

Ugyanígy készítsük el a ribizli- és a meggyöntetet is.

 

A csokoládémousse hűtési idejének leteltével óvatosan vegyük ki a formából a tortát: borítsuk az egészet egy tortatálra a tortalappal lefelé, majd a szilikon formát hajszárítóval kicsit melegítsük meg, hogy az szépen el tudjon válni a csokoládémousse-tól. Ezután a kerek fémgyűrűt is melegítsük meg kicsit (én ehhez már konyhai fáklyát használtam, mert ezzel gyorsabb, de hajszárítót is használhatunk ehhez is), és óvatosan húzzuk le a tortáról. Végül a mélyedéseket töltsük meg az öntetekkel, és a tortát díszítsük gyümölccsel. Az öntetből a maradékot, ami nem fért bele a mélyedésekbe, kínáljuk a torta mellé.

 

Forrás: A piskóta receptje a Receptneked.hu-ról származik, a többi saját kísérletezgetés eredménye.

 

Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod!

Még több finomságot találsz a Facebook és Instagram oldalamon! :)

 

Még több torta receptet találsz ide kattintva>>

Csokis receptekhez kattints ide>>

További gyümölcsös recepteket pedig ide kattintva találsz>>

  

csokoládés Zila torta (5)

csokoládés Zila torta (2)

A bejegyzés trackback címe:

https://sweethomebakes.blog.hu/api/trackback/id/tr2016264150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Rólam...

profil_2021_1.jpg

Egy Budapestre költözött, vidéken felnőtt leányzó vagyok, aki lehet, hogy egy kicsit pályát tévesztett, mert bár kicsi gyermekkora óta a Nagymamája konyhájában csodálta a torták, fánkok és derelyék elkészítésének csodás folyamatát, valahogy mégis mérnök lett belőle. Legalábbis először.

Aztán ahogy jöttek a sikerek, rájöttem, hogy az én utam más. Azóta már cukrász is vagyok :) 

A bővebb sztorit ide kattintva olvashatod!

Facebook-on is megtalálsz

Kövess Instagramon is!

Rövidítések

  • ek. - evőkanál
  • tk. - teáskanál
  • mk. - mokkáskanál
  • cs. - csomag

Címkefelhő

áfonya (3) alma (19) aquafaba (1) árpa (1) aszalt barack (1) aszalt gyümölcs (7) babapiskóta (2) bacon (2) banán (4) barack (5) bazsalikom (2) bodza (1) bors (2) burgonya (1) búzacsíra (1) citrom (11) cseresznye (1) csokoládé (63) datolya (3) dió (15) earl grey (1) édesburgonya (1) élesztő (10) eper (10) eritrit (1) fagyi (6) fahéj (40) fehér csokoládé (14) feta (3) fokhagyma (2) földimogyoró (21) füge (3) fűszeres (33) gabona (2) ganache (1) gasztroajándék (26) gesztenye (1) goji (1) görög joghurt (2) graham liszt (2) gyömbér (18) gyümölcs (69) hagyma (2) hús (1) húsvét (15) joghurt (11) kakaó (17) kandírozott narancshéj (2) karácsony (69) karamell (14) kardamom (7) kávé (2) kefir (2) keksz (14) kókusz (5) konyak (2) körte (4) kovász (1) krémsajt/mascarpone (32) lekvár (2) levendula (1) likőr (1) magvak (2) mák (11) málna (3) mandula (1) marcipán (1) mazsola (16) meggy (8) méz (8) mézeskalács (6) mikrozöld (3) mogyoró (9) mogyoróvaj (1) mustár (1) müzli (3) napraforgó (2) narancs (8) nektarin (1) nyár (62) Nyereményjáték (1) ősz (64) pesto (1) petrezselyem (2) pezsgő (1) pisztácia (2) rebarbara (3) répa (1) ribizli (5) ricotta (6) rizs (2) ropi (1) rozs (2) rum (3) sajt (4) (1) spárga (1) sűrített tej (1) sütőtök (5) szegfűszeg (10) szerecsendió (9) szilva (3) szilveszter (2) tápióka (1) tavasz (33) tej (34) tejföl (13) tejszín (24) tél (84) teljes kiőrlésű liszt (5) tojás (31) tojásfehérje (2) tökmag (1) tonka (1) turmixok (2) túró (17) ünnep (20) vaj (1) vanília (40) video (1) vörösáfonya (7) zab (30) zöldség (1) smoothie-k (1)

Legújabb kommentek

  • SweetHome Bakes: @LanguageLover: De jó ezt hallani, örülök, hogy tetszik! Köszönöm a visszajelzést (2021.10.24. 16:39) Sütőtökös brownie
  • Bojtošová Mária: Isteni finom ez a torta, kettőt készitettem egyszerre. Egyet a családnak, egyet a kollégáknak. Min... (2020.08.24. 21:32) Almás csokitorta sós mogyorós karamellel
  • SweetHome: Ez igazából ízlés kérdése, ezt a brownie-t egy kicsit édesebbre készítettem, ezért van benne 200 g... (2018.05.07. 14:10) Ronda, de finom: Fűszeres boci brownie

Szerzői jog

Az oldalon található bejegyzések (a szövegek és a képek is) szerzői jogi védelem alatt állnak.

Bármilyen tartalmat szeretnél leközölni a blogomról, előzetesen keress meg emailben: SweetHomeBakes.Bp@gmail.com

Ha csak a receptet szeretnéd megosztani valakivel, kérlek, a bejegyzés linkjét küldd át/oszd meg! Köszönöm! :)

süti beállítások módosítása